Dodaj do ulubionych

Próchnica? Ratunku!

05.09.16, 23:10
Dziewczyny pomóżcie. Dziś znalazłam u synka na ząbku coś dziwnego. Na górnej jedynce tuż przy dziąsle jakąś brązową plamkę. Próbowałam obejrzeć dokładniej, niestety nie udało się, bo mały się broni. Czy to możliwe, ze to próchnica??? umówiłam się do dentysty na środę, ale nie daje mi to spokoju. Co zrobiłam nie tak? Dziecko 21 miesięcy, bezsmoczkowe, bezbutelkowe. Nie jadło nigdy słodkich kaszek. Słodycze sporadycznie od niedawna w formie domowego ciasta lub kostki ciemnej czekolady. Nie pije soków, tylko wodę. Karmiony piersią nadal sporo - w nocy także. Czy to może byc powód??? strasznie jestem zła - tymbardziej, ze córkA od 4 miesiaca karmiona butlą, smoczkowa soczkowa - miała wszystkie zęby zdrowe do 9 roku życia.
Obserwuj wątek
    • mamakarmiaca Re: Próchnica? Ratunku! 06.09.16, 11:56
      Staraj sie dobrze umyć to moze być resztka pokarmu.Tez tak spanikowałam jak zobaczyłam plamkę u mojej dwulatki ale okazało się ze przy domyciu zeszła wink za to z moja czterolatką faktycznie liedys trafiłam do dentysty bo miała taki brązowawy osad na niektórych zabkach.Bylam pewna ze to próchnica no o zla bylam bo wychowanie takie jak u Ciebie.Ale tez okazało się ze po prostu trzeba bylo lepiej myc.Kupiliśmy w końcu szczoteczkę elektryczna...
      • tymciowamama Re: Próchnica? Ratunku! 06.09.16, 19:00
        Sęk w tym, że synek nie chce myć zębów, jest wrzask za każdym razem. Trudno jest dokladnie umyć mu zęby - zazwyczaj robię to na oślep i jestem zadowolona jesli uda się choćby parę razy przejechać szczoteczką. ostatnio kupiłam szczoteczkę na palec taką dla niemowląt myslac, ze może w ten sposób będzie lepiej. Niestety - nie pomogło sad Nie wiem jak rozwiazać problem, tłumaczę, proszę. Nie chcę używać siły, bo obawiam się, że jeszcze bardziej będzie protestował. Ciężki egzemplarz pod tym wglęem się trafił
        • rulsanka Re: Próchnica? Ratunku! 06.09.16, 20:42
          Niestety mycie zębów to podstawa i jeżeli nie da się inaczej to trzeba na siłę. Karmienie nocne to nie problem, pod pewnymi względami wręcz chroni zęby. Koniecznie idź do dentysty, niech oceni czy to próchnica i co dalej. Mnie znajoma poleciła pasty z hydroksyapatytem, jej dziecku zniknęła dziurka w zębie po stosowaniu takiej pasty. Ja używam past biorepair, one są bez fluoru, ale z tego co widzę po sobie, lepiej zabezpieczają szkliwo niż osławiony elmex. Dodatkowo możesz raz dziennie myć zęby elmexem dla dzieci, żeby dostarczyć fluor.
        • mamakarmiaca Re: Próchnica? Ratunku! 08.09.16, 11:30
          U mnie byl wrzask do 4ego roku życia.Mylam na oślep uncertain mala teraz ma piękne żeby 4,5 roku i myje sobie ladnie sama pod moim nadzorem
        • lieka Re: Próchnica? Ratunku! 09.09.16, 21:17
          U nas sprawdziła się końcówka szczoteczki elektrycznej - rotacyjnej. Mała -2,5roku- nie pozwalała sobie myć zębów manualną ani elektryczną. Ale końcówka do elektrycznej - mała, kolorowa, z postaciami Disney'a i miękka pasuje jej na tyle, że udostępnia łaskawie paszczę. A tak w ogóle to w jej przypadku brązowe plamki to była próchnica, teraz ząbki ozonujemy i fluorkujemy, i liczymy na dobre efekty. Stomatolog zapewnia, że powinno myć dobrze.
    • amiralka Re: Próchnica? Ratunku! 08.09.16, 14:13
      Nam ostatnio pomaga taka zabawa: biore szczoteczke i mowie: na jakie zwierze polujemy dziis? Na krokodyla, pokaz jak robi krokodyl? I syn na chwile otwiera paszcze. Kiedy znowu zamyka i zaciska zeby na szczoteczce, mowie - o a teraz polujemy na zyrafe, czekaj czekaj otworz bo widze tam gleboko ze wystaje szyja. I tak robimy cale safariwink Troche to sprzeczne z moimi idealamiwink Ale rękoczyny do jakich dochodziło codziennie nyly jeszcze bardziej sprzeczne, a to o dziwo dziala...
      • rulsanka Re: Próchnica? Ratunku! 08.09.16, 14:39
        I tak robimy cale safariwink Troche to sprzeczne z moimi idealami

ale czemu sprzeczne? dzieci uwielbiają taki zabawy smile
        • amiralka Re: Próchnica? Ratunku! 08.09.16, 16:39
          Tak, to byl tylko zarcik, z "polowania" na dzikie zwierzęta.
          • rulsanka Re: Próchnica? Ratunku! 08.09.16, 19:35
            No więc mnie się wydaje, że to jedno z najlepszych rozwiązań. W sumie 1 z dwóch rozwiązań, albo przekonać dziecko logicznymi argumentami (ja starszaka przekonałam jak miał 3 lata pokazując mu zdjęcia próchnicy butelkowej), albo właśnie pójść w sferę wyobraźni, zabawy.
            • amiralka Re: Próchnica? Ratunku! 08.09.16, 20:45
              Ja wczoraj nie wytrzymal i jak mi dziecko zaczelo marudzic o lizaka, to tez mu pokazalam takie zdjęcia. Nie wiem czy zrozumial o co chodzi, bo zapytal nagle: jestem taki chory? Ale z kazdym dniem mycie zębów przebiega w milszej atmosferze.
              • tymciowamama Re: Próchnica? Ratunku! 09.09.16, 13:56
                Dzięki za podpowiedzi. U nas to jednak początek próchnicy - czeka nas impregnacja. Zmiana jest malutka na szczęscie. Na 21miesięczniaka zdjęcia próchnicy raczej nie zrobią wrażeniasmile Wymysliliśmy zabawę u pani stomatolog. Ona "maluje" mojemu synowi koparkę na ząbku hihi. Potem w domu musimy czyścić zęby, żeby koparka się nie ppsuła. Działa tak, ze chociaż na chwilę otwiera dziób. Jeśli nie chce - to jest niestety "przemoc" Nie ma wyjścia. Eh
                • ona1983.10 Re: Próchnica? Ratunku! 10.09.16, 15:49
                  Niestety na prochnice maja wplyw rozne czynniki. Min starszak ma piekne zeby od samego poczatku, a mlodsze juz tak kolorowo nie jest. Nasza stomatolog nie obwinia dkp wrecz stwierdzila, ze to nie butelka i mm zeby zeby Psulo. Leki, dieta itp. Zebiszcza myc i leczyc.
    • ka-taa Re: Próchnica? Ratunku! 10.09.16, 22:20
      U nas niestety w wieku prawie 3 lat i wciaz dkp 6 zębów do leczenia. Dentysta obwinił nocne karmienia. Rozpoczęliśmy leczenie zębów ale odstawiać nie zamierzamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka