Dodaj do ulubionych

Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w nocy?

02.01.05, 15:56
Nocne pobudki często są łączone z karmieniem piersią. Wiem, że ten związek
nie jest taki jednoznaczny, np. moja córeczka (13 miesięcy) zdecydowanie
częściej się budzi, gdy ząbkuje. Jestem ciekawa doświadczeń mam, które długo
karmiły bądź karmią spore dzieci. Jak długo się budziły w nocy? A może nadal
się budzą? Czy wiecie, dlaczego tak się dzieje?
Moja mała budzi się od 1 do 5 razy w nocy. Przyznam, że niewyspanie to
obecnie mój największy problem, bo wstaję wcześnie do pracy (teraz byłam cały
tydzień na urlopie i wreszcie jest fajnie...).
Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 02.01.05, 18:39
      Moja córka od 4 miesiąca przesypia noce, nawet po 15 godzin (początkowo, teraz
      mniej). Karmię 15 miesiąc.
      Pozdrawiam, Aga
      • ddorcia Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 13.01.05, 17:35
        Czesc..własnie odkryłam to forum prze chwila...
        Moze cos akurat moge powiedziec na ten temat:
        moja strasza core karmiłam prawie dwa lata bez jednego tygodnia. Musiałam ja
        odstawic poniewaz zaszłam w ciaże (ale nie dlatego musiałam odstawic), ... i
        musiałam brac leki (Dufaston) i odtawiłam z dnia na dzień bez zadnego problemu.
        Cycuch był jedna wileka przytulanką.
        Do tej pory Nata spała oczywiscie z nami i z moim cycuchem, i budziła sie na
        niego kilka razy w nocy. Odkąd nie było cycucha - zaczeła przesypiać, albo
        tylko sie przebudzała na sekunde i odwarcała w drua strone. Takze ja mysle ze
        to od karmienia nocnego nie przesypaiła.
    • b113 Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 13.01.05, 18:16
      Hej!
      Karmie mojego synka (21 m) jedynie w dzien, bo ze wzgledu na zabki musielismy
      zaprzestac nocnego siumania.Zasypia w nocy ze slowami: rano mama da cycy i
      budzi sie 2-krotnie w nocy na chwileczke.Poprzytulam i mowie, ze jeszcze nocka
      i spi dalej.Mysle ze zacznie przesypiac nocki jak w ogole przestane karmic, a
      na razie to i tak sukces ze nie krzyczy cyca w nocy.
      Basia
    • yolka_35 Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 23.02.05, 22:21
      Mój synek Grzesiu ma 1,5 roczku.Nigdy nie pił z butelki i nie mia smoczka
      gryzaka. Od samego początku śpi ze mną i do tej pory pije meczko z dydusia.
      Niedawno oduczyłam go jedzenia w dzień przed spaniem ale wieczorne i nocne
      jedzenie to już rytuał. Problem w tym, że gdy często budzi się w nocy i je to
      rano jest niewyspany - juz nie raz to sprawdziłam. Gdy nie chce mu dać w nocy
      dydusia to płacze tak że chyba cały blok stawia na nogi. Myśle że to potrwa
      jeszcze bo on po prostu przyzwyczaił się do takiego porzadku nocy.
      Pozdrawiam.
    • monika_oli Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 24.02.05, 14:24
      Moja córeczka (21 m-cy) chociaż nadal ssie pierś w nocy, to jednak się nie
      budzi i to naprawdę od bardzo, bardzo dawna. Za to ja owszem - budzę się,
      sprawdzam czy się nie rozkopała i czy nie ssie paluszka - to dla mnie znak że
      ma ochotę na mleczko. Praktycznie nie zdażyło jej się nigdy płakać w nocy, choć
      bawić - owszem. Myślę że jest to zaleta wspólnego spania.
      m.
      • blaneczka007 Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 24.02.05, 18:32
        Mój starszy synek był karminy piersią dokładnie 17 miesięcy, ale nie budził się
        w nocy i dzięki temu łatwiej było go odstawić. Młodszy synek właśnie dzisiaj
        kończy 17 miesięcy, ale nie chcę go przestać karmic, też całą noc spędza przy
        cycu i tylko z tego chciałabym zrezygnywać. Przytym w nocy ssie tak
        intencywnie, że czasem aż krew mi leci. Próbowałam nie dawac mu w nocy,
        smarowałam piersi jakimś świństwem, ale to nic nie daje. Chce przestać karmić
        go w nocy, ale nadal karmiąc w dzień.

Blanka
    • dorota.alex Re: Jak d?ugo Wasze dzieciaczki budzi?y sie˛ w noc 21.06.05, 17:14
      Moj starszy sam odstawil sie od cyca jak mial prawie roczek. I wtedy zaczal
      przesypiac cale noce. Tzn. nocne karmiesie przesuwalo sie coraz pozniej az
      stalo sie porannym, a potem to ja musialam przypominac rano o cycku. Wiec dalam
      sobie w koncu spokuj. Ale za to Jagoda ma teraz 11 miesiecy i nie ma mowy o
      spaniu bez cycka. Najdluzsze spanie jest wieczorem - po kaszce i cycku spi
      okolo 4 godzin, a potem jedzenie jest co 2 godziny, a nad ranem juz mam ciagle
      przyssanie. Jak chce zabrac cycka z buzi, to jest od razu pobudka. Wiec wole
      zdrzemac sie jeszcze w trakcie karmienia niz wstac o 5 rano! No i tez
      zastanawiam sie, kiedy nadejdzie ten upragniony dzien (a raczej noc), ze mala
      przespi do rana samodzielnie.
    • iwaka_ Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 25.06.05, 22:46
      Tomasz ma 22 miesiące i ssie w nocy, uprzednio budząc mnie odłosem, który
      przypomina odkasływanie. Czytałam gdzieś, że takie odgłosy oznaczają "głód".
      Nie wiem, czy to prawda, ale poza okresami ząbkowania, takie przebudzenia w
      ciągu nocy sa ze trzy-cztery i karmienie trwa kilka minut - tak jakby
      rzeczywiście chodziło o zaspokojenie głodu czy pragnienia, a nie innych potrzeb.

Słyszałam też o koleżance, która odstawiła malucha od piersi, by zaczęło
      przesypiać noce i przez następne 2 lata wstawała po 6-8 razy by podać butelkę.
      na dodatek córcia, za każdym razem domagała się swieżego mleka, przygotowanie
      na zapas nie wchodziło w grę (jak te cholery to wiedzą, że butelka została
      przygotowana 2 godziny temu?) Stąd wspólne spanie i podawanie piersi wydaje mi
      się bardziej komfortowym. Niestey nie podzielam opinii, że wspolne spanie
      ogranicza ilośc wybudzeń. Moje doświadczenia tego nie potwierdzają. : (((

Ja czekam na wyrżnięcie się wszystkich mleczaków i mam nadzieję, że zacznę
      dłużej sypiać. : ))
      Czego i Tobnie zyczę.
      Iw
    • anula731 Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 26.06.05, 20:50
      Moja młoda dama kończy za 4 dni 19 mies. i ssie nadal w nocy (w dzień też).
      Przebudza się kilka razy , gdy dostanie pierś ssie i zasypia. Czasem
      wystarczy , że rączką znajdzie pierś i już jest zadowolona i zasypia.
      Przytulanka taka z niej.
    • fizula Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 26.06.05, 22:43
      Lidka karmiona piersią 1 rok i 10 miesięcy, budziła się w nocy regularnie do
      lat czterech (na sikanie). Daniel ma równo dwa latka, budzi się raz, góra dwa w
      nocy. Generalnie spokojny jest nocą, więc myślę, że wkrótce zaprzestanie
      nocnych pobudek.
      Bywajcie zdrowi!
    • a.chudziak Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 27.06.05, 08:46
      Kubuś (22 miesiące) budzi się w nocy z reguły ok. 2-3 razy na karmienie. Ale
      czasem (np. dziś w nocy, budził się z 10 razy albo i więcej, no cóż, po prostu
      taką miał dziś głodną noc...
    • dziubulek111 Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 27.06.05, 19:05
      Wojtek (3,5 roku) do niedawna odwiedzał nas w łóżku co noc. Teraz przestał i
      przychodzi ok. 5 rano. Cyca odstawiliśmy u niego w wieku 20 mies., a spał zawsze
      sam do pierwszego nocnego karmienia. Wybudzeń było od 1 (końcówka karmienia) do
      kilkunastu (ok.15 mies.).

Powody były dziwne i rozmaite. Normalniejsze to ząbkowanie, głód (za mała lub
      zbyt wczesna kolacyjka), choroba (np. zatkany nosek); z dziwaczniejszych -
      potrzeba natychmiastowego przeczytania książeczki o 3 nad ranem, napad nocnych
      ryków, napad nocnego wierzgania oraz syndrom "kto rano wstaje temu Pan Bóg daje"
      (czyli pobudka o 4 rano z mocnym postanowieniem niewracania do łóżka). Do
      niedawna występował jeszcze zespół "psytul mnie", objawiający się lunatykowaniem
      zakończonym wskakiwaniem na tatusia. Full wypas!

Jasiek (10 mies. prawie) na cyca budzi się rzadziej, ale śpi wyłącznie w naszym
      łóżku. Każde inne gryzie go w tyłek. Nawet po podłożeniu mojej koszulki (sposób
      działał bez pudła na Wojtka). No i bądź tu człowieku mądry... smile

Pozdrowienia (łączę się w bólu niewyspania - więm, co to znaczy, bo przy Wojtku
      wstawałam o 5.30 przez długi czas, a teraz Jasiek budzi się najpóźniej ok. 6)

T.
    • anaj75 Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 29.06.05, 16:17
      Maciuś zaczął sam z siebie przesypiać noce na przełomie 19/20 miesiąca, nie
      rezygnując przy tym z karmienia się piersią w dzień. Od tej pory budzi się
      tylko wtedy, gdy coś mu dolega.
      Jana
    • blaneczka007 miesiąc 11.07.05, 22:42
      Mój synek po odstawieniu od nocnych karmień budził sie w nocy jeszcze przez
      miesiąc. Po tym czasie zaczał przesypiać noce. Podobnie było z moim bratankiem,
      dopiero po miesiącu od odstawienia zaczął przesypiać noce.

Blanka
      • jagandra Mamaaniolka=Jagandra 12.07.05, 12:55
        To ja zaczęłam kiedyś ten wątek pod starym nickiem. Anielka kończy dziś 20
        miesięcy. Ostatnio budzi się w nocy raz lub dwa! Może od 2 tygodni, może od
        miesiąca, w każdym razie nie są to jakieś przypadkowe, pojedyncze noce. I
        często te pobudki są dopiero nad ranem, czyli śpimy ładnych kilka godzin bez
        przerwy. Dla mnie to pełna rewelacja, wysypiam się smile Nic nie robiłam, nadal ją
        karmię na żądanie, widocznie po prostu do tego dojrzała.
    • tijgertje Re: Jak długo Wasze dzieciaczki budziły się w noc 13.07.05, 01:45
      No to i ja sie dopisze. Kurczatko, majac rowniutkie 12 tygodni zaczelo przesypiac od 19.30-20.00 do 6.00-7.00. W wieku 8 miesiecy zachorowal i zaczal sie budzic po kilka razy. Po 3 tygodniach w szpitalu, ktore spedzilam tam razem z nim, przez blisko 2 miesiace co noc wrzeszczal po 2-3 godziny, potem przestal wrzeszczec, ale budzil sie 2-5 razy. W ubieglym tygodniu skonczyl 17 miesiecy, a kilka dni wczesniej zaczal przesypiac 12-13 godzin. W ostatnim tygodniu obudzil sie po razie w dwie noce, a wiec jestesmy na dobrej drodze (puk, puk).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka