Dodaj do ulubionych

powrót miesiączki

14.04.07, 21:18
To forum jest chyba jedynym odpowiednim miejscem na zrobienie małej
statystyki, mam nadzieję, że temat Was także interesuje. Mianowicie: ile
miesięcy od porodu miałyście pierwszą miesiączkę? To co można znaleźć w
ogólnie dostępnej literaturze jest niemiarodajne, no bo czy którejś z Was,
mam długo karmiących, miesiączka wróciła po 6 tyg. od porodu? Mi wróciła po
15 miesiącach, a dziecko zaczęłam dokarmiać w 8 m-ącu.
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: powrót miesiączki 14.04.07, 21:48
      > To co można znaleźć w
      > ogólnie dostępnej literaturze jest niemiarodajne, no bo czy którejś z Was,
      > mam długo karmiących, miesiączka wróciła po 6 tyg. od porodu?

Takie badania były przeprowadzane i publikowane przez CCL - Couple to Couple Legaue (polski odpowiednik LMM - Liga Małżeństw Małżeństwom). Zajmują się promocją, badaniem i nauczaniem naturalnych metod planowania rodziny. Według ich badań z lat 80-tych (nie znam nowszych) wśród długokarmiących mam (bo długie karmienie też propagują) powrót płodności następował średnio po 14 miesiącach. Rozrzut indywidualny był duży: od paru miesięcy do dwudziestu paru. Szczegółów nie pamiętam.
      U mnie: po 17 miesiącach i po 10 miesiącach. Choć coś, co można zinterpetować jako miesiączkę pojawiło się u mnie po jakiś 3 miesiącach od porodu.

Pozdrawiam
      Jola
    • fiamma75 Re: powrót miesiączki 15.04.07, 11:46
      5,5 mies. po porodzie, porzedzona owulacją i od tej pory normalne cykle, jak
      przed ciążą.
      Nowe pokarmy wprowadziłam w niewielkiej ilości, gdy młoda miała 4,5 mies. Do
      tej pory ssie często, bywa, że i 10x na dobę i nie ma to wpływu na cykl.
    • anaj75 Re: powrót miesiączki 15.04.07, 16:37
      Po pierwszym porodzie @ powróciła równo po 12 miesiącach - synek ssał bardzo
      często w dzień i w nocy. Dwa miesiące później zaciążyłam.
      Po drugim porodzie - po prawie 11 miesiącach (bez paru dni). Przez pierwsze 7
      miesięcy karmiłam obu. Młodszy maluch był bardziej powściągliwy w ssaniu.
      Lepiej też jadł stałe pokarmy. Obu nowości zaczęłam wprowadzać na przełomie 6/7
      miesiąca.
    • mama_marunia Re: powrót miesiączki 15.04.07, 18:45
      Po 14,5miesiąca na 2 cykle i poszła sobiesmile Młody ma teraz 18,5 i cycoli
      zawzięciesmile))
      • rybkaw Re: powrót miesiączki 15.04.07, 19:47
        W 5 miesiacu zaczął się normalny cykl i tak jest do dziś. Mała ssie normalnie
        15 miesięcy , pierwsze inne jedzenie dostała po ukończeniu pół roku.
        Córeczkę urodziłam cc - nie wiem czy to ma znaczenie?
    • asia889 Re: powrót miesiączki 16.04.07, 02:19
      Przy bliźniętach po 22 miesiącach, przy jednym dziecku po 9 miesiącach. Nowe pokarmy zaczęłam wprowadzać w 6 miesiącu.
    • eska19 Re: powrót miesiączki 16.04.07, 13:51
      U mnie powrot byl po ok 14 m-cach. Karmilam przepisowo wylacznie piersia przez 6
      mmcy , potem powrot do pracy, karmie nadal przed snem + nocki (corcia ma 21 mmcy)
      Pozdrawiam
      • fizula Re: powrót miesiączki 16.04.07, 23:04
        11 miesięcy przy najstarszej córci, 13 miesięcy przy karmieniu synia. Ciekawe
        jak będzie tym razem?
        Miesiączka może też się pojawić dopiero po zakończeniu karmienia, znam takie
        sytuacje.
    • mi_lamaj Re: powrót miesiączki 19.04.07, 08:33
      dokładnie po rokusmile
    • hanti Re: powrót miesiączki 19.04.07, 19:19
      pierwsze dziecko po 6-7 miesiącach, drugie po 11-12 (nie pamiętam dokładnie) a
      teraz jeszcze brak.
    • joanb333 Re: powrót miesiączki 25.04.07, 17:28
      Miesiączka po 10 miesiącach, stałe pokarmy wprowadziłam jak miała 6 miesiecy.
      Cykle regularne, niebolące (jak było przed porodem a to wielki plus smile) poród SN.
    • patka05 Re: powrót miesiączki 25.04.07, 22:00
      Miesiączka przyszła 8,5 miesiąca po porodzie. Nadal karmię.
      • oda100 Re: powrót miesiączki 29.04.07, 23:34
        12 miesiecy po porodzie, choc ilosc karmien nie zmiejszyla sie, trzy cykle
        mialam nieregularny okres (byla przerwa 60 dniowa), a od 15 miesiecy po
        porodzie juz normalnie, przy dosc czestym karmieniu.
    • kasialu Re: powrót miesiączki 07.05.07, 11:32
      U mnie @ pojawiłą się po 22 mies. Dostałam ostrej grypy i przyszła miesiaczka
      buuu.
    • smoczek5 20 miesięcy i ciągle nic 07.05.07, 17:04
      Parę dni temu Lenka skończyła 20 miesięcy. Cycuś jest jej najlepszym
      przyjacielem i jak trwoga to właśnie do cycusia.
      Okresu jak nie było tak nie ma i nic nie wskazuje na to aby miał przybyć.
      Moj ginekolog sugeruje zrobienie USG i ewentualnie podanie czegoś na wywołanie
      miesiączki. Mnie się jakoś ten pomysł nie podoba. Nie wiem co robić i czy w
      ogóle coś robić. sad
      trochę zaczynam się martwić
      • kasialu Re: 20 miesięcy i ciągle nic 07.05.07, 21:06
        Kochana jak Twoja córeczka cześto ciagnie mlenio to normalka, że @ nie ma. Nie
        martw się ja dostałam po 22 miesiącu Synka i dzisiaj byłam u gina. Powiedział,
        ze wszystko jest OK. Szym się przystawiał w ciagu dnia rano, po przedszkolu,
        wieczorem i w nocy często. jak się karmi do 6 razy na dobę to @ moze
        się "odroczyć" wink
        • fizula Re: 20 miesięcy i ciągle nic 07.05.07, 22:32
          Moim zdaniem głupotą jest sztuczne wywoływanie miesiączki. Po co? Płodność i
          miesiączki wracają, gdy ciało jest na nie gotowe. Ja nie pozwoliłabym tak
          ingerować w swój organizm.
          Skąd taka liczba 6 karmień na dobę?
          Na pewno płodność może wrócić, gdy przerwa nocna jest dłuższa niż 6 godzin i
          podawane dodatkowe jedzonko.
    • driadea Re: powrót miesiączki 15.05.07, 22:03
      W 9-tym miesiącu, dokarmiać zaczęłam w 5 (zupkami, nigdy nie dawałam sztucznego
      mleka). Karmiłam 2 lata.
    • nisiabu na razie nie ma.... 16.05.07, 14:26
      a moja Iga skończyła właśnie 15 miesięcy i karmię ją zwykle 3 raz na dobę -
      rano, popołudniu i wieczorem przed snem, a czasem więcej jak chce i tak jest już
      od paru miesięcy. Okresu na razie nie mam.
    • kimin Re: powrót miesiączki 16.05.07, 17:44
      Moja mała ma 13 m-cy i miesiaczki od porodu nie mawink cały czas karmie piersia i
      dzieki Wam bede jeszcze karmic, bo juz zastanawialam sie czy nie bedzie problemu
      w przyszlosci z odstawieniem, ale to juz temat na inny watekwink

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka