Dodaj do ulubionych

Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic

20.05.09, 20:36
Drogie Mamy, mam pewien pomysł! wink
Co Wy na to żeby się spotkać w realnym świecie, powymieniać doświadczenia,
udzielić sobie wzajemnie wsparcia?
Jestem młodą mamą, i nie mam w kręgu innych znajomych mi mam takich, które
kierowały by się podobnymi zasadami jeżeli chodzi o karmienie i wychowanie,
stąd mój pomysł.
Gdybyście były chętne, proszę o odzew.
Obserwuj wątek
    • aldakra Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 21.05.09, 20:30
      Się zgłaszam smile jestem z Poznania i chętnie się spotkam smile
    • mama_jana Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 22.05.09, 13:58
      ja też mogłabym podjechać do poznania smile
    • z_lasu Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 23.05.09, 15:24
      I ja mogę się spotkać. Ten "mój" las to Puszcza Zielonka. Nie mam
      maila gazetowego, więc wysyłam kontakt na priv.
    • agulek-85 Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 24.05.09, 09:42
      Dziewczyny, dzięki za odzew. Może napiszcie na lily-85@tlen.pl swoje maile i
      będziemy kombinować co dalej.
      • z_lasu Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 24.05.09, 15:43
        Proponuję ustalić coś wstępnie na forum, bo takie przesyłanie maili,
        że z_lasu nie może w tę sobotę, a aldakra w tamtą niedzielę
        spowoduje, że ktoś jakiejś informacji nie dostanie, albo kogoś
        pominiemy w ustaleniach. Dlatego myślę, że dobrze by było wcześniej
        ustalić jakieś podstawowe sprawy typu: wolimy w tygodniu czy w
        weekend, a jak w weekend to generalnie lepiej sobota czy niedziela,
        lepiej po południu czy przed itp. A dopiero konkretny termin na
        maila. No chyba, że nas moderacja stąd pogoni za prywatę.
        • agulek-85 Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 24.05.09, 20:05
          Słuszna uwaga. Jeżeli chodzi o mnie, to ja się dostosuję, ponieważ nie mam
          stałych dni które mi pasują bądź nie - wszystko zależy od konkretnego tygodnia.
          Nie pracuję zawodowo, więc bardziej mi odpowiada okolice południa, ale
          popołudnie też wchodzi w grę, gdyby Wam bardziej pasowało, byle nie późne, żeby
          Mały mógł spokojnie usnąć. ( chodzi spać przed 20)
          • aldakra Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 25.05.09, 06:34
            Ja mam zajęty tylko następny weekend (30-31 maj), weejendy czerwcowe
            mam jak na razie wolne. Ponieważ w tygodniu pracuję chętnie spotkam
            się z wami właśnie w jakiś weekend. Może być przed południem lub po
            południu byle bym o 19:00 była w domu na usypianie i cycanie małej smile
            • agulek-85 Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 27.05.09, 22:43
              Proponuję poczekać jeszcze na mamę_Jana do końca tyg, skoro i tak w grę wchodzi
              najwcześniej pierwszy weekend czerwca. smile
              • z_lasu Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 28.05.09, 12:30
                Ja najchętniej w niedziele, przed czy po południu - bez znaczenia.
                Ale jak trzeba, to może być dowolny inny dzień - pracuję, ale nie
                codziennie. Do Koziegłów mam bliżej i łatwiej niż gdziekolwiek do
                Poznania. Dla nas atrakcją jest byle plac zabaw, bo u nas w lesie
                tego nie ma smile
                • mama_jana Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 28.05.09, 13:04
                  Ja jestem domowa, więc każdy dzień mi odpowiada, co do pory to łatwiej mi małego nakłonić na dłuższy spacer po południu.
                  • mama_jana Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 28.05.09, 13:11
                    A co do miejsca to mi by bardziej odpowiadało jednak gdzieś w Poznaniu, bo jestem niemobilna i obawiam się, że sporo czasu mogę stracić na Śródce czekając na autobus do Koziegłów, bo ode mnie to do Poznania autobus jeździ raz na godzinę, więc możliwości synchronizacji nie mam.
                    • agulek-85 Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 28.05.09, 20:43
                      Dziewczyny, skoro tak to wygląda z kwestią miejsca na spotkanie, to może nad
                      Maltą? Jeśli dobrze zrozumiałam, że mama_jana dojeżdża do Śródki, to stamtąd
                      jest żabki skok, z Koziegłów dojazd też dobry, no i nie jest to jakoś bardzo
                      wgłąb Poznania, może Tobie - z_lasu też by to odpowiadało?
                      • z_lasu Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 29.05.09, 08:55
                        Malta jak najbardziej. Ja jestem mobilna, a Śródka to
                        jest "właściwa" strona Poznania. A są tam jakieś atrakcje dla
                        żywiołowyh roczniaków?
                        • mama_jana Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 29.05.09, 15:13
                          Ja dawno nie byłam na Malcie, bo swego czasu zamiast ciezyć sie spacerem, musiłam unikać zderzenia z rolkarzami i rowerzystami, którzy jeździli jak wariaci... Mam nadzieję ze teraz jest już spokojniej. Nie wiem też czy są tam jakieś atrakcje, są spore tereny do posiedzenia na trawie, ale placu zabaw nie kojarzę- choc jak spacerowałam ostatnio to małego na świecie jeszcze nie było, więc nie zwracałam uwagi. Na Malcie bywają kaczki- więc je można podciągnąć pod atrakcję smile
                          • aldakra Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 31.05.09, 13:28
                            Ja tez placu zabaw na malcie nie kojarzę, bo tam nie bywam, ale
                            dojechać mogę...tylko co my tam będziemy robiły (?) Jak któraś zna
                            maltę to niech zaproponuje konkretne miejsce i mi pdpowie gdzie mam
                            auto zaparkować - od której strony malty podjechać.

A może jeszcze jakieś inne miejsce w Poznaniu wchodzi w grę gdzie
                            łatwo dojechać też z poza Poznania? (ja znam park Sołacki i
                            Cytadelę - oba miejsca mają place zabaw, ale nie wiem czy łatwo
                            będzie wam tam dojechać?)no i jak będzie lało to trzeba mieć jakąś
                            alternatywę. Czekam na propozycje smile
                            • mama_jana Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 01.06.09, 08:32
                              Mi w Poznaniu to już bez różnicy gdzie, byleby tam MPK dojeżdżało. Tak więc czy Malta czy Sołacz, czy Cytadela to żaden problem.

A jakie atrakcje są najlepsze dla Waszych dzieci, może w ten sposób wytypujemy miejsce? Mój lubi place zabaw i piaskownice (byle nie tłoczne, bo panikuje). Lubi też tak po prostu sobie chodzić, bo tu mrówka, tam kwiatek czy piesek są atrakcyjne. Cytadelę to polubiłam ostatnio, bo niby dużo ludzi, ale dziecko może sobie chodzić we własnym tempie i nie trzeba go jakoś pilnować, na Sołaczu za bardzo go ciągnie do wody. Także mi Cytadela bardzo by odpowiadała, choć placu zabaw też nie kojarzę. Jak Wasze dzieciaczki lubią place zabaw, to może któryś ogród jordanowski- nie byłam nigdy, ale kojarzę jeden przy Solnej?
                              • aldakra Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 01.06.09, 14:11
                                Co do Parku Sołackiego - jeśli spotykamy się w weekend + ładna
                                pogoda to może być baaardzo tłoczno w piaskownicy - więc skoro Twój
                                maluch się boi to może lepiej cytadela - większa przestrzeń. Co do
                                ogrodu jordanowskiego przy Solnej - jego minus jest taki że jest
                                przy Solnej sad (głośno + spaliny). Dla mojego dziecka (15 miesięcy
                                ma) największą atrakcją jest wyjście z domu więc nie musi to być
                                wcale plac zabaw - najbardziej interesujące są zawsze inne dzieci,
                                ptaszki, trawka itp. Nie wiem w jakim wieku są wasze dzieci,
                                piszcie, bo myślę że w końcu się dogadamy co do miejsca i czasu tak
                                by wszystkim pasowało big_grin
                                • z_lasu Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 02.06.09, 21:38
                                  O! Tak dawno już nie byłam na Cytadeli! Trochę ciężko tam zaparkować
                                  w pobliżu, zwłaszcza, że Winogrady rozkopane, ale chyba jakoś damy
                                  radę. Mój ma 14 miesięcy i wszystko jest dla niego atrakcją, ale
                                  dobrze by było, żeby przy tej atrakcji mamy mogły trochę porozmawiać.
    • gonia225 Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 02.06.09, 16:38
      Witam ja jestem z Koziegłów i też chętnie się spotkam.
      • aldakra Cytadela 03.06.09, 21:03
        podsumowując: spotykamy się na cytadeli smile teraz data: może weekend
        20 lub 21 czerwca? Godzina 16:00? Co wy na to?
        • z_lasu Re: Cytadela 04.06.09, 18:04
          Nam pasuje. Pozostaje jeszcze pytanie: gdzie na cytadeli? Od strony
          Winograd łatwiej zaparkować i bliżej do tramwaju. A gdzie jest ten
          wspomniany plac zabaw?
          • aldakra Re: Cytadela 04.06.09, 18:20
            Na winogrady tramwajem nie dojedziesz bo winogrady są zamknięte do
            listopada i nic tam nie jeździ oprócz autobusu za tramwaj. ALe można
            dojechać od strony Al. Niepodległości i wysiąść po hotelem Polonez,
            a spotkamy się pod obeliskiem (mam nadzieję że go kojarzycie?).
            Czyli spotykamy się w sobotę 20 czerwca o 16:00 pod tym obeliskiem?
            • z_lasu O matko karmiąca! 04.06.09, 19:03
              A jak my się tam wtarabanimy pod ten obelisk? Nie wiem czy dam radę
              wtragać Klopsa na sobie po tych monumentalnych schodach, a wózkiem
              się tam chyba podjechać nie da? Zresztą wolałabym wózka nie targać...
              • aldakra Re: O matko karmiąca! 04.06.09, 20:18
                Jesuuu...ale ja głupia jestem zapomniałam o tych schodach sad ale na
                prawo od nich jak się pójdzie kawałek dalej gdzie jest cmentarz
                (przy obelisku) jest taki podjazd - malutkie stopnie, ale wózkiem
                wjedziesz - mąż twierdzi że wjechał bez problemu. A jak nie obelisk
                to może jakieś inne miejsce...ale kurde nie wiem jakie, napisz gdzie
                ci będzie łatwo dotrzeć, a ja się tam stawię.
                • z_lasu Re: O matko karmiąca! 04.06.09, 20:52
                  Powiem tak: samochodem to chyba jednak najłatwiej od Winograd, a bez
                  samochodu to nie mam pojęcia, muszą się inne dziewczyny
                  wypowiedzieć. Ja mogę kogoś zabrać po drodze (po drodze czyli
                  Piątkowo, Naramowice, Koziegłowy itp.)
                  • agulek-85 Re: O matko karmiąca! 04.06.09, 21:51
                    Drogie Dziewczyny, mi niestety na dzień dzisiejszy nie pasuje ani 20 ani 21. Ale
                    ponieważ nie pasuje mi też żaden inny weekend w czerwcu to się wycofuję. To
                    znaczy mam nadzieję, że Wy się spotkacie, a ja dołączę przy kolejnej okazji.
                    Sorki za zamieszanie, ale jak składałam propozycję spotkania, to nie sądziłam że
                    tak mi się pogmatwa wszystko.
                    Na cytadeli są place zabaw, ale mało i kiepskie. W niedzielę fuul ludzi, ale tak
                    samo na Malcie, i na Sołaczu, generalnie wszędzie. Za obeliskiem, w kierunku
                    przeciwnym niż cmentarz jest podjazd dla wózków, nie ma obaw.
                    Dojazd dobry jest autobusem ze Śródki np.67 lub 83, wysiąść na Garbarach, i
                    dalej 5 minut pieszo.
                    Życzę owocnego spotkania.
                    • z_lasu No i zrobiło się głupio... 09.06.09, 10:33
                      ...jak się wycofała pomysłodawczyni. Teraz nasza decyzja: spotykamy
                      się w czerwcu bez agulka-85 czy czekamy na nią do lipca? Albo
                      dłużej... No i może reszta chętnych by się odezwała, bo na razie mam
                      wrażenie, że umawiamy się tylko aldakra i ja. A jeśli tak, to nie ma
                      sensu przez forum - możemy się wymienić numerami smile
                      • aldakra Re: No i zrobiło się głupio... 09.06.09, 17:42
                        No nic, poczekamy jeszcze troszkę - może do niedzieli?, jak się nikt
                        nie odezwie to możemy się na początek spotakć w dwójkę,a w lipcu
                        następnym razem i może więcej dziewczyn wtedy dołączy smile
                        • mama_jana Re: No i zrobiło się głupio... 10.06.09, 10:28
                          Ja się nie wycofuję!!! Bardzo chętnie spotkam się z Wami. Ostatnio przez pogodę miałam kłopoty z netem, dlatego milczałam.
                          Podobnie jak Aldakra uważam, że choć bez pomysłodawczyni możemy się spotkać już w czerwcu, a w szerszym gronie może się uda w lipcu smile

Zarówno miejsce (Cytadela) jak i termin (20.06 godz.16.00) mi pasuje. Tylko problem mam z lokalizacją określonych miejsc na Cytadeli. Czy obelisk, o którym piszecie to ten, na który prowadzą te długaśne schody od strony dawnego ośrodka egzaminacyjnego na prawo jazdy?
                          Ja na Cytadelę wchodzę zawsze bardziej od strony Szelągowskiej- tam nie ma w ogóle schodów, jest podjazd, a wychodzi się na plac, na którym odbywa się corocznie Misterium. Blisko tego wejścia jest też parking, choć w weekend może być cały zajęty. Ja będę wysiadała na przystanku autobusowym na Garbarach, więc ta strona Cytadeli mi odpowiada.
                          • aldakra Re: No i zrobiło się głupio... 13.06.09, 12:07
                            Dobra, to może spotkamy się właśnie przy tym wejściu od
                            Szelongowskiej? (rozumiem że to wejście jest zaraz przy
                            skrzyżowaniu?)
                            • z_lasu Re: No i zrobiło się głupio... 14.06.09, 19:01
                              Ha! Ja chyba odpadam w ten weekend sad Przyjaciółce zmarł ojciec i prosi o wsparcie - nie mogę odmówić. Ale na wszelki wypadek dopytam: gdzie jest to wejście? Przy skrzyżowaniu Szelągowska-Garbary jest wejście, ale ze schodami.
    • gonia225 Re: Mamy z Poznania, Koziegłów i okolic 15.06.09, 11:31
      Ja niestety nie mogę w weekend 20-21 będzie u mnie mama, później też ciężko, urodziny babci męża, a potem wyjazd nad morze.
      • aldakra mama_jana 16.06.09, 22:14
        czyli spotykamy się we dwie? Jeśli tak to będę na ciebie czekała w
        sobotę przy wejściu na cytadelę - te schody przy skrzyżowaniu od
        garbar co prowadzą na ten plac gdzie misterium się odbywa co roku.
        Daj znać czy na pewno będziesz. Wymienimy się wtedy na wszelki
        wypadek mailami czy telefonami.
        • mama_jana Re: mama_jana 17.06.09, 08:36
          Aldakra, wygląda na to, że we dwie. Mój mail gazetowy działa, więc może napisz do mnie, to się wymienimy też telefonami, tak na wszelki wypadek, gdybyśmy miały problem się odnaleźćsmile
          • aldakra Re: mama_jana 17.06.09, 14:56
            Już piszę maila smile
    • z_lasu Lipiec 04.07.09, 21:41
      Witam. Czy są mamy chętne na spotkanie w lipcu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka