Dodaj do ulubionych

wlasna dzialalnosc

26.12.10, 16:25
Hej,
wlasnie konczę anglistykę, od kilku lat pracuje w szkole językowej i udzielam korepetycji. Lubie to co robie, przede wszystkim niezaleznosc. Dlatego chcialabym otworzyc swoja dzialalnosc gospodarczą. Czy ktos mógłby jakos tak w skrócie napisac jakie są praktyczne 'konsekwencje' tego:)? Jakie oplaty musze uiszczać? Czy przez pierwsze 2 lata to ok. 350 zł a pozniej 900? Slyszalam ze mozna dostac na początek dofinansowanie, czy mogę je np. przeznaczyc na wynajęcie lokalu? Bo w sumie nie potrzebuję laptopa ani zadnego sprzętu. Prosze o jakies podstawowowe, praktyczne informacje gdyby ktos byl tak mily.
Obserwuj wątek
    • mewa-01 Re: wlasna dzialalnosc 26.12.10, 22:36
      podobne wątki już były:

szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=dzia%C5%82alno%C5%9B%C4%87&s.sm.forumXx=21006&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=
    • anna335 Re: wlasna dzialalnosc 26.12.10, 23:59
      przez pierwsze dwa lata mozesz oplacac ZUS na zasadach preferencyjnych i jest to ok 4oo zl, nie wiem ile dokladnie, ale zadzwon do ZUS i Cie poinformuja. Nie wiem o jakim dofinansowaniu mowisz, ale mozna uzyskac dotacje unijna na rozwoj przedsiebiorczosci i jest to ok 4o tys bezzwrotnie pod warunkiem, ze przez rok bedziesz prowadzila dzialalnosci i oplacala skladki ZUS oraz podatki.
      Pozyskana dotacje mozesz przeznaczyc na co tylko chcesz pod warunkiem ze to odpowiednio uzasadnisz w budzecie.
      Wiecej informacji na pewno uzyskasz w swoim urzedzie wojewodzkim lub w urzedzie pracy:)
      Powodzenia!
      • atsuw Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 10:42
        Dziękuję bardzo:). Mam jeszcze pytanie techniczne-jesli macie zalozona taka dzialanosc to czy macie siedzibe firmy w domu? Ja nie mam jeszcze swojego mieszkania, planowalam wynajac 2 pokojowe i w jednym pokoju urzadzic po prostu takie biuro gdzie bym prowadzila lekcje. Ale na to pewnie potrzebuje zgody wlasciciela mieszkania i ogolnie nie wiem jak to wyglada prawnie? Moze któras z Was ma taka sytuacje? Bo nie wiem czy na poczatek bedzie mnie stac na wynajecie mieszkania dla siebie i jeszcze lokalu:(.
        • independent27 Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 14:21
          Przy prowadzeniu działalności w domu będziesz musiała płacić jakiś tam opłatę. Nie wiem dokładnie jak to wygląda. A jeśli chodzi o ZUS, to płacisz 233.32 zdrowotnego i 107 społecznego.
          • atsuw Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 17:19
            Ok. dziekuje. A jak wyglada pozniej sprawa z emeryturą:)? Czy prowadzac swoja dzialanosc bede miala kiedys emeryture?
            • angksiazki Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 20:04
              Tak, będziesz miała emeryturę 600zł.
              Tylko po co założyłaś taki sam wątek na forum Kobieta?
              Widze, że marzy się Tobie otrzymanie kasy za darmo... no nie ma tak łatwo.
              • atsuw Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 20:27
                Na jakiej podstawie twierdzisz, że 'marzy mi się otrzymanie kasy za darmo'?
                Załozylam taki wątek na forum Kobieta bo tam jest duzy ruch i dostałam szybko duzo odpowiedzi.
                Jejku, skąd w ludziach tyle złośliwości... I to o takie 'bzdury'.
            • aga.p.p Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 20:19
              Nie. Nikt nie będzie miał emerytury, bo niedługo ZUS szlag trafi i wszyscy się obudzimy z palcem w nocniku.

• anna335 Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 20:35
          jesli planujesz prowadzic dzialalnosc w mieszkaniu wynajmowanym w spoldzielni mieszkaniowej to musisz miec jeszcze na to zgode spoldzielni, poza zgoda wlasciciela
          • teacherka Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 22:24
            Nie jest to prawda, nie ma obowiazku zglaszac DG w spoldzielni.
            ZUS to 351zl, 117 i 233 z groszami. Obowiazkowe platne czy masz przychody czy tez nie.

A tak z ciekawosci, gdzie macie siedzibe firmy jesli nie w domu? Wynajmujecie lokal?
            • anna335 Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 22:43
              co do siedziby, to u mnie sytuacja wyglada tak, ze wygospodarowalam pomieszczenie, ktore "uzyczam" od meza. Maz jest wlascicielem domu, w ktorym mieszkamy. Tak to jest u mnie. Na uzyczenie musialam dostarczyc stosowne dokumenty.
          • anna335 Re: wlasna dzialalnosc 27.12.10, 22:41
            teacherko no to nie wiem, kolega, ktory w tym samym czasie otwieral firme z dotacji unijnej musial dostarczyc zgode prezesa spoldzielni, ale moze to jest zalezne od miejsca zamieszkania?
            • teacherka Re: wlasna dzialalnosc 28.12.10, 10:21
              Mozliwe. Ja w kazdym razie mam informacje z UM i Skarbowki, ze nie ma takiego obowiazku.
              • mewa-01 Re: wlasna dzialalnosc 29.12.10, 00:08
                Jako właściciel mieszkania nic nie zgłaszałam w swojej spółdzielni. Nie ma takiego obowiązku. Ale jeśli wynajmujesz mieszkanie od kogoś, to musisz mieć zgodę właściciela mieszkania na zarejestrowanie w nim działalności.

Jeśli chcesz wiedzieć jakie płaci się składki ZUS i które od czego się odlicza, to na poniższej stronce znajdziesz odpowiednie informacje:
                www.wolterskluwer.pl/
                Albo zamów sobie u nich newsletter ZUS, który będą ci przysyłać co miesiąc:
                www.abc.com.pl/newslettery/
    • mewa-01 Aktualne składki ZUS i co się od czego odlicza... 08.01.11, 22:20
      Poniższe info otrzymuję co miesiąc z Wolters Kluwer - wydawnictwo dla księgowych. Można sobie zamówić u nich Newsletter dla księgowych, tak więc nie trzeba dalej nic szukać.

Aktualne składki za GRUDZIEŃ 2010.

---

1.
      Składki dla kontynuujących działalność gospodarczą z ubezpieczeniem chorobowym:

Ubezpieczenie społeczne: 559.49 zł
      Ubezpieczenie zdrowotne: 233.32 zł
      FP: 46.25 zł
      w sumie: 839.06 zł
      Ubezpieczenie zdrowotne do odliczenia od podatku: 200.92 zł
      Ubezpieczenie do odliczenia od podstawy opodatkowania: 605.74 zł

2.
      Składki dla kontynuujących działalność gospodarczą bez ubezpieczenia chorobowego:

Ubezpieczenie społeczne: 513.24 zł
      FP: 46.25 zł
      w sumie: 792.81 zł
      Ubezpieczenie do odliczenia od podstawy opodatkowania: 559.49 zł

3.
      Składki dla rozpoczynających działalność gospodarczą z ubezpieczeniem chorobowym:

Ubezpieczenie społeczne: 117.11 zł
      FP: -
      w sumie: 350.43 zł
      Ubezpieczenie do odliczenia od podstawy opodatkowania: 117.11 zł

4.
      Składki dla rozpoczynających działalność gospodarczą bez ubezpieczenia chorobowego:

Ubezpieczenie społeczne: 107.43 zł
      FP: -
      w sumie: 340.75 zł
      Ubezpieczenie do odliczenia od podstawy opodatkowania: 107.43 zł

--------------------------
      Obliczono na podstawie wskaźników:

podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe: 1887.6 zł
      podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne: 2592.46 zł
      procent podstawy wymiaru na ubezp. emerytalne 19.52%
      składka na ubezp. emerytalne: 368.46 zł
      procent podstawy wymiaru na ubezp. rentowe: 6%
      składka na ubezp. rentowe: 113.26 zł
      procent podstawy wymiaru na ubezp. chorobowe: 2.45%
      składka na ubezp. chorobowe: 46.25 zł
      procent podstawy wymiaru na ubezp. wypadkowe: 1.67%
      składka na ubezp. wypadkowe: 31.52 zł
      procent podstawy wymiaru na Fundusz Pracy: 2.45%
      składka na Fundusz Pracy: 46.25 zł
      procent podstawy wymiaru na ubezp. zdrowotne dla ZUS: 9%
      składka na ubezp. zdrowotne dla ZUS: 233.32 zł
      procent podstawy wymiaru na ubezp. zdrowotne dla US: 7.75%
      odliczenie składki na ubezp. zdrowotne dla US: 200.92 zł

---
      Wszystkim życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2011 :-)
      • teacherka Re: Aktualne składki ZUS i co się od czego odlicz 08.01.11, 23:07
        Tylko, ze w zasadzie to juz nie jest calkiem przydatne, bo od stycznia sa nowe stawki, a wiec
        nowe (czytaj- wyzsze) sumy do wplaty za ZUS.
        • mewa-01 Re: Aktualne składki ZUS i co się od czego odlicz 08.01.11, 23:33
          Zgadza się :-) że od stycznia 2011 będą nowe stawki.

Moje info dotyczy grudnia 2010, więc jeszcze trochę aktualne, bo:
          1) do 10/01 rozliczamy ZUS,
          2) do 20/01 - US

Wolters Kluwer przesyła mi aktualne info na moją skrzynkę e-mail co miesiąc.

---
          Wszystkim życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2011 :-)
      • prawdziwykolega Re: Aktualne składki ZUS i co się od czego odlicz 16.10.11, 11:59
        Aktualne składki zus na 2011 www.brsaldo.pl/skladki.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka