Dodaj do ulubionych

Robicie testy na korepetycjach?

20.01.11, 22:15
bo natknęłam się na taką informację w naszym długi wątku. I tak się zaczęłam zastanawiać.
Odpytuję z pracy domowej, sprawdzam znajomość słownictwa w różnych ćwiczeniach ale pisać testów jeszcze nigdy nie kazałam.
I ciekawa jestem jak jest u innych.
Chodzi mi o zajęcia indywidualne.
Obserwuj wątek
    • alina.walkowiak Re: Robicie testy na korepetycjach? 20.01.11, 22:18
      Dokładnie na to samo zwróciłam uwagę :)

Czasem dzieciaki piszą testy, jeśli typowo przygotowuję je do testu z materiału przerabianego w szkole. Ale poza tym - nie. Raczej odpytuję w formie ustnej lub sprawdzam zrozumienie w postaci odrobionych zadań domowych.
      • chinwag Re: Robicie testy na korepetycjach? 20.01.11, 22:39
        Nigdy każę pisać testów a sam rozsiadam się wygodnie. Nie widzę potrzeby, ani sensu.

Podczas indywidualnych zajęć wystarczy, że skontroluję stopień przyswojenia materiału, czy wykonanie zleconej pracy w trakcie zajęć. Korzyść dla ucznia tez moim zdaniem większa.
    • nighthrill Re: Robicie testy na korepetycjach? 21.01.11, 11:23
      Ja robię - krótkie, niezapowiedziane kartkówki ze słownictwa ( 2-3 minuty), oczywiście nie na każdych zajęciach, często odpytuję ustnie lub sprawdzam wymowę i znajomośc słownictwa po prostu podczas konwersacji.
      Zadarzają mi się uczniowie, którzy chcą testów - tacy, którzy przerabiają ze mną konkretny podręcznik od A do Z i test jest po każdym dziale lub co dwa działy. Ale to jest pewnie ze 20% uczniów, reszta ma kartkówki ( głownie dzieci, bo bez "zapowiedzianego sprawdzianu" nie mają barta nad głową) albo nic, po prostu zadania domowe.
      Wszystko zależy od typu zajęć - czy to typowe konwersacje, czy koreptycje "douczające", czy przygotowanie do certyfikatu czy jeszcze co innego.

Co do "rozsiadania się":) i straty czasu dla ucznia, to testy są krótkie, więc zajmuje to ok. 10 minut - w tym czasie ja sprawdzam zadania domowe tego ucznia lub jego wypracowanie. Takie bezproduktywne siedzenie by mnie krępowało. Zastanawiałam się czy nie zadawać testów po prostu jaoo częśći zadania domowego, ale wtedy przynosili mi zrobione bezbłędnie, spisane z klucza...
    • claratrueba Re: Robicie testy na korepetycjach? 21.01.11, 11:58
      Tak- w przyp. młodzieży szkolnej lub ludzi pragnących zdać jakiś egzamin.
      Nie na każdych zajęciach, ale dość często jest jeden test na zajęciach i tego samego typu jako praca domowa. Ew. praca domowa są zdania z testu podobne do tych, z którymi uczeń miał problem na zajeciach.
      Czasem trzeba robic testów całkiem sporo jesli uczeń ma problem z testami w szkole- na ogół wynik paniki (o tym pisałam w odn.wątku).
    • aga.p.p Re: Robicie testy na korepetycjach? 21.01.11, 13:55
      Nie, szkoda mi czasu.
      • claratrueba Re: Robicie testy na korepetycjach? 21.01.11, 15:23
        aga.p.p napisała:

> Nie, szkoda mi czasu.
        Troche tak. Choć ja raczej muszę walczyć z sennością :(
        Ale jak sie widzi, że osoba z dużo lepszą znajomością języka dostaje oceny niższe niż ktoś słabszy a obyty w testach, to się zmienia zdanie. A niestety, wcale nierzadko tak bywa. Widziałam już matury z zerem punktów za paraphrasing i maxem za resztę. Trochę szkoda takiego ucznia.
        • aga.p.p Re: Robicie testy na korepetycjach? 21.01.11, 18:03
          To, że nie robię testów (w sensie klasówek) na lekcji nie oznacza, że nie robię ich w ogóle. Część rozwiązujemy razem, część ludzie dostają do domu. Ale samodzielne pisanie takich rzeczy w trakcie zajęć uważam za marnowanie czasu i pieniędzy.
          • kociamama Re: Robicie testy na korepetycjach? 04.02.11, 20:58
            A ja nie uważam tego za stratę pieniędzy i czasu.
            Sama przygotowuję testy na podstawię słownictwa, które przerabiamy, gdzie mają użyć słownictwa aktywnie. Czyli zrobić ćwiczenia w stylu egzaminu, do którego się przygotowują.
            Takie testy mobilizują uczniów. Co z tego, że ktoś w domu robi zadania domowe i ma wszystko dobrze, bo, np. jest pilny i porównuje z notatkami, zamiast robić samodzielnie?
            Na teście wyjdzie, ile sobie naprawdę przyswoili.

Nie robię takich dużych testów często, po zakończeniu większego unitu.

• esteve14st Re: Robicie testy na korepetycjach? 21.02.11, 11:41
      Osobiście nie robię testów. Wydaje mi się, że ludzie uważają to za stratę pieniędzy. Liczą na to, że na korepetycjach ich pieniądze przełożą się maksymalnie na zdobytą wiedzę. Jeśli mają siedzieć całą godzinę i pisać test, nic nowego się nie nauczyć i za to zapłacić to raczej kręcą nosem - może nie otwarcie, ale wciąż. Raz zrobiłem jakiś placement test, ale też nie wyszło to na moją korzyść...
      • kociamama Re: Robicie testy na korepetycjach? 04.03.11, 09:04
        Może dlatego, że nie udzielam korepetycji, ale robię lekcje testy są istotne. Nikt nie kręci głową. Zdają sobie sprawę, że test jest techniką uczenia. I nie musi być całą godzinę. Może być choć 15 min. Tylko bombardowanie wiedzą, bez sprawdzania nie przynosi efektów.
        • chinwag Re: Robicie testy na korepetycjach? 04.03.11, 13:53
          Czy wiedzę można sprawdzić tylko w formie testu, do którego uczeń zasiądzie, by go rozwiązać?
          Czy nauczyciel jest w stanie trafnie wiedzę, czy postępy takiego ucznia ocenić bez podsuwania mu pod nos testu?

• kociamama Re: Robicie testy na korepetycjach? 05.03.11, 18:18
            Tak, czasem można sprawdzić wiedzę tylko pisemnie. Chyba wiesz coś o tym, czy mam rozwinąć wypowiedź?
            • chinwag Re: Robicie testy na korepetycjach? 05.03.11, 19:47
              Można, oczywiście. Co moim zdaniem - oczywiście, że mogę się mylić, bo prezentuję jedynie swój subiektywny pogląd ;) - nie oznacza, że bez tej formy sprawdzania wiedzy zajęcia typu korepetycje nie mają sensu.
              Można tak przeprowadzić proces weryfikacji postępów, by uczeń na tych korepetycjach nie siedział przy mnie pilnie wpisując kolejne odpowiedzi w wydrukowanym teście, a ja cierpliwie czekał aż skończy.
              To, co w grupie jest najszybszym i najprostszym sposobem sprawdzenia umiejętności, wcale nie musi być sensownym rozwiązaniem dla zajęć indywidualnych.

Rozwijać nie musisz. Czytając tym razem "można" rozumiem o co Ci chodzi i z tym dyskutować potrzeby nie czuję ;)
              • anglofil Re: Robicie testy na korepetycjach? 06.03.11, 16:22
                Ja robilam testy tym, ktorzy sami o nie prosili, natomiast zgadzam sie, ze wiedze mozna sprawdzic podczas konwersacji - dotyczy to i leksyki i gramatyki. Nie sadze jednak, ze 10- 15 min test jest jakims ograbianiem uczniow z czasu/pieniedzy. Zwykle robie diagnostyczne na poczatku zajec - jestem nauczycielem od 3 lat i wole miec dwa zrodla oceny poziomu- moje doswiadczenie oraz test diagnostyczny opracowany przez specjalistow niz polegac wylacznie na sobie. Za kilka lat pewnie je zarzuce:).
              • kociamama Re: Robicie testy na korepetycjach? 06.03.11, 23:38
                Przygotowanie do egzaminów FCE, CAE, CPE - np. word formation - nie, nie wystarczy ustnie, bo się liczy ortografia. Writing pisany czasem na lekcji, żebym wiedziała, że ktoś nie używa słownika, umie napisać coś sensownego pod presją czasu.

Uzupełnianki - cloze test, albo trios.

Już uzasadniłam?

• chinwag Re: Robicie testy na korepetycjach? 07.03.11, 14:57
                  Jak napisałem rozumiem, że można. Rozumiem też potrzebę sprawdzania określonych umiejętności tylko w formie pisemnej.

Sugerowałem jedynie, że można uniknąć podczas indywidualnych zajęć robienia tego w formie testu wypełnianego podczas spotkania.

Nawet i wspomniane elementy egzaminu można testować zlecając zadania uczniowi, a czas spotkania wykorzystać efektywniej.
                  Wielu uczniom można zaufać i liczyć na to, że zestaw testów wykonają uczciwie i samodzielnie.
                  Znając umiejętność poprawnego pisania swojego ucznia nie ma też potrzeby serwowania mu testu z tego powodu, by się o tym przekonać.

Czy można sobie wyobrazić taką sytuację? Ja mogę, dlatego o tym piszę.

Idąc tym tropem mogłabyś równie dobrze zasugerować skasowanie ucznia za przypilnowanie go podczas mock-examu. 4 godziny X stawka i już...przecież trzeba być pewnym, że potrafi uczciwie, bez słownika takowy napisać.

Reasumując. Mogę sobie wyobrazić poproszenie takiego ucznia o szybkie wypełnienie jakiegoś testu, ale generalnie uważam to za skórkę za wyprawkę, zbyt mała korzyść w stosunku do kosztów...czyli generalnie jestem na nie.
                  • kociamama Re: Robicie testy na korepetycjach? 09.03.11, 08:59
                    A moi uczniowie egzaminacyjni cenią sobie takie testy. Mobilizuje ich to do nauki. Tym bardziej, że test jest szczególnie przygotowany pod ich kątem (sama przygotowuję testy).
                    W domu nie zawsze jest czas, żeby siąść i zrobić zadanie domowe na raz. A jak się je robi na raty, to się ma więcej czasu.

Test ma charakter bata nad głową, bo do wielu ludzi bardziej przemawia wynik testu niż feedback pt. musisz się więcej uczyć.

W szkołach językowych się robi testy, nie rozumiem dlaczego lekcje indywidualne podchodzą pod inną kategorię? Zresztą do każdego ucznia trzeba podejść indywidualnie - ale zauważyłam, że przeważająca większość woli testy. Jest poczucie postępu, powtórzenia materiału, a inaczej nauka wydaje się im trochę rozlazła.
                    • chinwag Re: Robicie testy na korepetycjach? 09.03.11, 15:36
                      Oczywiście, że bez względu na rodzaj nauki system weryfikowania postępów musi działać.
                      Chciałem tylko powiedzieć, że można go zorganizować również w inny - od siadania do testów - sposób.
                      Gdzieś padło stwierdzenie sugerujące, że bez nich zajęcia nie mają sensu. Padł przykład uczniów przygotowywanych do egzaminów.

Ja twierdzę, że nie jest koniecznym, by testy te były pisane w mojej obecności, podczas naszych zajęć.

Nie napisałem, że to jedyna słuszna droga, top ja raczej sprzeciwiam się generalizowaniu.

Ogólnie rzecz biorąc jestem w stanie przetestować umiejętności w trakcie zajęć jednocześnie aktywując ucznia do pracy nad określonym materiałem.
                      Oczywiście, że poprawności zapisu nie sprawdzę w ten sposób, nie skontroluję umiejętności tworzenia wypowiedzi pisemnej w określonej formie, czy nawet umiejętności rozumienia tekstu czytanego w zakresie długości pojawiającej się na tym, czy innym egzaminie.
                      Ale też nie wyobrażam sobie sprawdzać regularnie tę umiejętność podczas zajęć, bo to zbyt czasochłonne.
                      Nawet pracując w grupie, biorąc pod uwagę czas jaki mam do dyspozycji i potrzeby moich uczniów staram się ograniczać czas testów do niezbędnego minimum.

Na pytanie, czy można robić pisemne testy w czasie zajęć indywidualnych odpowiem TAK. Podobnie jak i na pytanie, czy można z nich zrezygnować. ;)

• duchess85 Re: Robicie testy na korepetycjach? 30.03.11, 11:11
      Robię testy, jest to dla mnie konkretna forma sprawdzenia wiedzy. Czasami mam uczniów, którzy mają problemy z pisaniem i wtedy to wychodzi. Nie uważam tego za stratę czasu dla ucznia, a tym bardziej pieniędzy - w końcu przygotowuję ten test w domu wcześniej, w swoim czasie, prawda?:)
      • chinwag Re: Robicie testy na korepetycjach? 30.03.11, 21:59
        Przygotowujesz te testy, poświęcając na to czas. To jest wliczone w swego rodzaju "koszt uzyskania przychodu" Czy kasujesz swoich uczniów za sprawdzanie ich wypowiedzi pisemnych?
        Większość uczniów oczekuje tej np. godziny efektywnej pracy, Ty sam zresztą też jesteś zainteresowany tym, by jak najefektywniej wykorzystać czas pracy z uczniem.
        Test może zrobić w domu, czemu miałbym zakładać, że zapewne nie będzie pisać uczciwie?

Uczeń, który do Ciebie przychodzi nie płaci Ci za przygotowanie mu testów, bo ich tony może kupić lub ściągnąć z netu i robić samodzielnie sprawdzając klucz.
        Czy pracując z maturzystą też w trakcie korepetycji każesz mu pisać esej?

Nauczyciel powinien umieć ocenić postępy ucznia podczas zajęć i na podstawie jakości wykonania pracy domowej.
        Ile informacji o umiejętnościach da 15 minutowy test z przykładami typu wstaw, wybierz itp? Czy na podstawie samych odpowiedzi w teście wiemy na pewno, czy uczeń opanował materiał, czy może tylko zgadł, może odpowiedział bez przekonania?
        A ile informacji o uczniu da 15 minut pracy?

Ile informacji jesteśmy w stanie zgromadzić nie tylko o znajomości słownictwa i struktur gramatycznych, również o wymowie, płynności wypowiedzi, umiejętności reagowania językowego. nie bez znaczenia jest fakt, że zmuszony jest reagować błyskawicznie na pytania, wypowiedzi, czy materiał stymulujący.

Regularne testowanie ucznia podczas indywidualnych zajęć się po prostu nie opłaca.
        • baba67 Re: Robicie testy na korepetycjach? 30.03.11, 22:58
          Sa rozni uczniowie. Doroslych nie testuje, nie ma to sensu, ale niektorzy uczniowie podstawowki i gimnazjalisci na testach wylaczaja myslenie, bo stres ich przerasta. UMieja, ale pisza bzdury badz wybieraja na pale jakakolwiek opcje.W takich wypadkach minitesty (nie calogodzinne, ale kilkuminutowe, przedzielone sprawdzaniem zadania i omowieniem bledu) sa tak naprawde jedyna skuteczna metoda przelamania tego problemu. A i tak potrafi to trwac bardzo dlugo(to przelamywanie).Jednak metode sprawdzilam i jest skuteczna.
          • chinwag Re: Robicie testy na korepetycjach? 31.03.11, 06:56
            Zgadzam się Babo.

To jest wtedy "nauka radzenia sobie z testami", która masz wpisaną w kontrakt ;)
            I oczywiście nie ma innej możliwości, jak przyzwyczajać ich do testów...testami.
            Nie można praktycznej czynność i nauczyć się w teorii.
            Więc testy pisemne podczas indywidualnych zajęć? Mogą się zdarzyć.
            Testy pisemne podczas indywidualnych zajęć jako niezbędny, stały element, jedyny i skuteczny sposób na sprawdzenie postępów ucznia? Nie. ;)

• duchess85 Re: Robicie testy na korepetycjach? 31.03.11, 11:41
              Moje testy nie są "jedynym, niezbędnym, stałym elementem, jedynym i skutecznym" na zajęciach. Po prostu czasem je robię.
              • chinwag Re: Robicie testy na korepetycjach? 31.03.11, 13:14
                Dzis rano odpowiedziałem na post Baby, przedstawiając jedynie swego rodzaju podsumowanie mojego poglądu na ten problem.

Z Twoją wypowiedzią polemizowałem wczoraj wieczorem.:)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka