mdere 04.10.11, 20:54 Jak w temacie. Zaproponowano mi kurs FCE, ale nie chcę zdawać tego certyfikatu, a z tego co widziałam taki kurs polega w większości na uczeniu się pod ten konkretny egzamin. W przyszłości chciałabym zdawać CAE. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chinwag Re: Upper intermediate i co dalej? 04.10.11, 21:40 Chcesz chodzić na kurs, uczyć się indywidualnie, czy może samodzielnie? Wiele kursów (podręczników) oferuje kolejne poziomy, zwykle zwany nominalnie "advanced", a potem "proficiency". Szkoły językowe takowe kursy oferują, o ile mają chętnych właśnie, którzy chcą "po prostu kontynuować naukę", a nie przygotowywać się do egzaminu FCE, CAE, czy CPE, nie wspominając o innych egzaminach typu TOEFL, czy TOEIC. Odpowiedz Link
mdere Re: Upper intermediate i co dalej? 04.10.11, 21:46 Najchętniej na kurs. Niestety z tego co zauważyłam niewiele kursów jest dla tych, którzy chcą kontynuować naukę bez przygotowywania do FCE. A może jednak opłaca się uczyć do FCE zamiast iść na "zwykły" kurs? Czy to w jakikolwiek sposób pomoże później w zdawaniu CAE? Podobna forma, etc? Bo póki co sam FCE jawi mi się jako strata kasy, skoro celem jest CAE. Odpowiedz Link
chinwag Re: Upper intermediate i co dalej? 04.10.11, 22:05 Forma egzaminu jest w sumie taka sama, są pewne subtelne różnice, jak np. długość wypowiedzi pisemnej. Do poczytania: www.britishcouncil.org/pl/poland-cambridge-esol-examinations.htm Kurs przygotowujący do FCE strata czasu zapewne by nie był, ale koncentruje się on na konsolidacji materiału, a więc znajomości słownictwa i struktur gramatycznych oraz umiejętności praktycznych sprawdzanych przez ten egzamin wg ichniejszych wymagań i kryteriów oceny. CAE robi dokładnie to samo, tyle, że "jakość języka jest o to oczko wyżej", a więc oczekuje się lepszej wiedzy i umiejętności. Na sukces w egzaminach składa się głównie właśnie wiedza i umiejętności, ale też przygotowanie do danej formy egzaminu. Nie jest to może kwestią zdania lub nie, ale zapewne osoba odpowiednio przygotowana do egzaminu - wg kryteriów tam obowiązujących - uzyska lepszy wynik niż ta o równie dobrych umiejętnościach językowych, aż "zielona" jeśli chodzi o formę egzaminu. Przykładowo, świetnie napisany tekst może brzmieć doskonale "na oko", ale wcale nie musi uzyskać maksymalnej noty, gdy zastosuje się obowiązujące kryteria oceny. Miewam uczniów, którzy wręcz celowo podchodzą do FCE, by potem próbować sił w CAE, są i tacy jak Ty. Ile czasu planujesz poświecić na przygotowanie się do CAE? Odpowiedz Link
mdere Re: Upper intermediate i co dalej? 04.10.11, 22:11 Dziękuję za informacje. Co do CAE to dobrze by było zdać po 2 latach nauki (w systemie 2 razy w tyg po 2h). Natomiast liczę się z tym, że może to nie wystarczyć. Odpowiedz Link
claratrueba Re: Upper intermediate i co dalej? 05.10.11, 07:41 > Dziękuję za informacje. Co do CAE to dobrze by było zdać po 2 latach nauki (w s > ystemie 2 razy w tyg po 2h). Natomiast liczę się z tym, że może to nie wystarcz > yć. To zależy tylko od Ciebie. A raczej od ilości pracy samodzielnej. CAE wymaga dośc dużej swobody posługiwania sie językiem, słownictwa na innym poziomie, o wiele bogatszego i bardziej "abstrakcyjnego" niż FCE. Przy regularnym czytaniu anglojęzycznych książek, prasy te dwa lata to bardzo dużo. Natomiast sam kurs- bardzo mało. Odpowiedz Link
mdere Re: Upper intermediate i co dalej? 05.10.11, 11:03 Tego się właśnie obawiałam, że sam kurs to niestety za mało. Odpowiedz Link
testman Re: Upper intermediate i co dalej? 05.10.11, 09:37 Zrób jakiś przykładowy test FCE (czytanie, słuchanie i gramatykę możesz sprawdzić sama) i sprawdź jaki masz wynik. Jeśli już teraz jesteś uzyskasz dość przyzwoity wynik, to na kursie FCE możesz się trochę nudzić. A nauczysz się pewnie różnych drobnych rzeczy - typowych pułapek na tym poziomie. = trochę bezużytecznych jeśli go nie będziesz zdawać. Ale jeśli masz problemy z rozwiązaniem testu FCE, to kurs FCE może Ci się przydać. Szczególnie, żeby powtórzyć gramatykę, której uczy się po kawałku na niższych poziomach. Na poziomie CAE trzeba umieć robić mniej więcej to samo co na FCE. Różnica jest taka, że jest więcej materiału a mniej czasu, a zdający muszą posługiwać się bogatszym i bardziej poprawnym językiem. Odpowiedz Link
mdere Re: Upper intermediate i co dalej? 05.10.11, 10:54 Akurat gramatyka idzie mi z angielskiego najlepiej, najgorzej niestety słuchanie i z niego mam zawsze marne wyniki. Wychodzi niestety na to, że w moim mieście nie mam wyboru i muszę iść na kurs FCE. Ale tak myślę, że to nie do końca taka zła opcja. Odpowiedz Link
claratrueba Re: Upper intermediate i co dalej? 06.10.11, 07:39 > Akurat gramatyka idzie mi z angielskiego najlepiej, najgorzej niestety słuchani > e i z niego mam zawsze marne wyniki. Ten problem rozwiązuja adiobooki. Naprawdę skutecznie. Odpowiedz Link
mdere Re: Upper intermediate i co dalej? 06.10.11, 10:48 W takim razie przetestuję. Póki co staram się oglądać filmy bez napisów, ale jednak jak jest i wizja to łatwiej zrozumieć o co chodzi. Audiobooki wydają się faktycznie lepsze. :) Odpowiedz Link