Dodaj do ulubionych

lektor handlujący a VAT

03.12.15, 10:28
Cześć,
jestem lektorem i chciałabym zająć się również sprzedażą przez internet.

czy są tu lektorzy z działalnością, którzy jednocześnie zajmują się sprzedażą towarów objętych vatem? Chciałam Was zapytać, jak wygląda w takiej sytuacji księgowość? Czy jeśli np. wystawiacie fakturę za kurs językowy, to płacicie vat od wynagrodzenia za ten kurs? Czy może vatu od usług edukacyjnych nie płacicie i cytujecie na fakturze podstawę do zwolnienia z vat?

Dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga.p.p Re: lektor handlujący a VAT 03.12.15, 11:53
      Edukacja jest zwolniona z VAT-u (jeszcze), na fakturze piszesz zw. i podstawę prawną (wystarczy PKWiU).

Zorientuj się w innej sprawie - kas fiskalnych. Bo tu już możesz musieć się w taką zaopatrzyć.
      • goryczkowa111 Re: lektor handlujący a VAT 05.12.15, 13:09
        Dzięki za odpowiedź ;)

Właśnie teraz, kiedy zajmuję się tylko uczeniem, wpisuję taka podstawę i wiem, że na pewno nie muszę płacić vat. Tylko że księgowy powiedział, że jak zacznę handlować towarami objętymi vat (czyli prawie wszystkimi) i zgłoszę się do US jako płatnik vat, to wtedy będę płacić vat od całego mojego dochodu, niezależnie od tego, czy zarobię kasę z uczenia czy ze sprzedaży. Ale księgowy był jakiś rozkojarzony, kiedy go o to spytałam w rozmowie telefonicznej, chyba prowadził samochód wtedy, więc może nie do końca załapał, o co mi chodziło. Poza tym wydaje mi się to trochę nielogiczne, więc dlatego postanowiłam zapytać na forum, jak to wygląda w praktyce u osób, które i uczą i handlują. Czy są tu takie osoby?

Kasy fiskalnej nie będę potrzebować, bo to ma być sprzedaż wysyłkowa, online.

• aga.p.p Re: lektor handlujący a VAT 05.12.15, 13:58
          Skąd Wy tych nieogarniętych księgowych bierzecie?

Rzeczy zwolnione z VAT-u nie podlegają oVATowaniu. Ale przychody z nich liczą się do limitów sprzedaży przy zwolnieniu podmiotowym. Może to o to chodziło Twojemu księgowemu?

Poczytaj sobie ustawę o VAT, zobacz czy w ogóle musisz się rejestrować jako VAT-owiec (wydaje mi się, że nie, ale lepiej to sprawdzić). Jak nie, to korzystasz sobie ze zwolnienia podmiotowego i pilnujesz przychodu, żeby nie przegapić momentu obowiązkowej rejestracji. Jak tak, to nauczanie języków obcych jest zw. i tak to się ujmuje w rozliczeniach.

A z kasą się jednak upewnij, bo jeśli za lekcje bierzesz gotówkę, to może się okazać, że jednak będziesz musiała ją mieć. Tutaj przepisy są porypane i trzeba się dokładnie wczytać.
          • aga.p.p Re: lektor handlujący a VAT 05.12.15, 14:02
            A, jeszcze jedno - jeśli będziesz towar do własnej sprzedaży kupować z VAT-em, to przelicz sobie czy jednak nie warto się oVATować.
          • pinezka.777 Re: lektor handlujący a VAT 05.12.15, 17:10
            ja za lekcję biorę i gotówkę i przelewy, wszystko rozliczam. Nie mam kasy fiskalnej, wg mojej ksiegowej dopiero, jak przekrocze pewien prog (nie pamietam ile tyś). Tych, co nie chca faktur rozliczam w zeszycie ewidencji po prostu. Nie wystawiam zadnych paragonów w zwiazku z brakiem kasy fiskalnej, najwyzej KP jak ktos poprosi. Warto się tutaj wyminieniać praktykami, bo już się kilkukrotnie przekonalam, ze co ksiegowy, to insza inność.
            • aga.p.p Re: lektor handlujący a VAT 05.12.15, 18:18
              I nie wpadłaś jeszcze w próg? Przecież on jest bardzo niski, 20k ze sprzedaży na rzecz osób fizycznych.
              • pinezka.777 Re: lektor handlujący a VAT 06.12.15, 21:17
                porozmawiam z nią :/
                • aga.p.p Re: lektor handlujący a VAT 06.12.15, 21:36
                  Nie no, myślę, że na taką bombę to by Cię nie wsadziła. to raczej ja czegoś tu nie wiem. Po prostu zakodowałam sobie pewne rzeczy, a że kasy fiskalne przy pewnej działalności uważam za kompletne marnowanie czasu i pieniędzy, to sobie wbiłam do głowy, że żadnej gotówki, żeby nie musieć się kasą zajmować:)
                  • pinezka.777 Re: lektor handlujący a VAT 06.12.15, 21:58
                    już mam! jesli kursanty płacą przelewami, to musza one być dokaldnie opisane (jaka usługa, dla kogo, kwota), wówczas niepotrzebna kasa fiskalna:) a gotowka.do reki..nooo.....to wiadomo. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka