Dodaj do ulubionych

co wybrac???formalne kwlaifikacje

11.12.06, 22:09
hej,

znam bardzo dobrze ang, poziom CPE mam zdane CAE , od kilku lat ucze, ale
skonczylam studia prawnicze w tym studia z prawa brytyksjiego i europejskiego
z Cambridge (po angielsku) , chcialabym isc stricte w kierunku językowym.
pytanie jest co powinnam zeobic? Kolegium? lingwistyka?jaka prywatna uczelnia?
na kolegium jets kurs metodtyczny dajacy uprawnienia czy on am sens? czy
zdanie CPE na cos sie zda? zalezy mi na zdobyciu uznawalnych formalnie
kwalifikacji ktore pozwola mi na ewentualna prace zagranica lub w kraju. wiem
ze bede mogla studiowac tylko zaocznie .co radzicie?
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 11.12.06, 23:21
      julkaka1 napisała:

> hej,
      >
      > > skonczylam studia prawnicze w tym studia z prawa brytyksjiego i
      europejskiego
      > z Cambridge (po angielsku) ,

Skonczylas takie studia i chcesz uczyc angielskiego?!?!?!?!

Napisz mi 5 powodow, dla ktorych chcesz uczyc, a odpowiem Ci na Twoje pytanie.
      Bo jak na razie to, co piszesz jest dla mnie niepowazne...
      • julkaka1 Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 08:21
        Tak, gdybym powiedziala to w towarzystwie prawnikow byloby to przyjete ze
        zrozumieniem i entuzjazmem:)

Coz to proste, mam 25lat 2 miesiace temu wyszla za maz za super faceta i chce
        normalnego zycia, bez siedzemia w biurze od 8 do 21 minimum (czyli norma to do
        24 a co dopieor jak sa CIąGLE specjalne sytuacje na nocne prace) bez weekendow
        zajetych wyjazami sluzbowymi. bo na tym polega ta kariera i wteyd sie zarabia
        przez pierwsze 2-3 lata maximum 3.5 tys netto (mowimy o duzej korporacji) jesli
        chodzi o male kancelarie to albo za darmo albo 800 netto plus male szanse na
        dostanie sei bo wsyztsko wujku ciotki etc. powiesz przesadzam ja odpowiem zawsze
        pogardzalam ludzmi ktoryz mowili o znajomosciach to niesttey prawda.
        zeby byc pranikiem w firmie tzreba meic aplikacje na ktora sa szanse dostania s
        rowne 0, wiem bo sama probowalam bo moi znajomi probowali i dalej to samo ale
        jtes mega mozgiem albo znajomosci, ja nie mam drugiego i widocznie pierwszego tez.
        a wracajac do tematu meza -chce nareszcie zyc normalnie , spokojnie bez nerwoowy
        , stresiora niepewnych godizn pracy. a coz uczenie ang dla mnie to gignat frajda
        i usmiech a nie to wsyztsko co bylo zwiazane z prawnikowaniem.
        powiesz to po co wybralas prawo .coz glupie powody w sumie to lubilam ,ten
        prestiz myslalm ze jak wsyzsyc dookola pracuja zwariowane godizny i sa zdolowani
        to ja musze tak samo az w ktorym momencie wiekue heheh 24 lat zlapalm wypalenie
        ( ja pracowalam od 1 roku i roznoczenie konczylam 2 kierunki) .teraz byl czas
        na myslenie zeby robic cos innego ale szans na to malutkie, albo bycie
        asystentka albo nic...wbrew pozorom prawo nie daje za duzo mozliwosci.
        a dzieciaki i dorosluch uczylam dla przyjemnosic juz od jakiegos czasu i coz
        zarobki ok 4 000 netto miesiecznie ( w skzoel jezykowej) za nie bardzo ciezka
        prace (przynajmniej ja ja tak trakruje dla mnie to przyjemnosc) sa bardzo mile,
        wolne dni , weekendy mila atmosfera dla mnie rewelacja.plus to ze znam prawnicze
        slownictwo czyli fajne tlumaczenia,moze w przyszlosci cos wlasnego zaloze.

a ze skonczylam takie studia...eh myslisz ze to wielki wyczyn wielka nobilitacja
        ...niepowazne.coz dla mnei niepowazne byloby gdybym w tym zostala i byla
        nieszczesliwa:) a jezyki to super sprawa;)i trzeba robic to co nam sprawia
        frajde w zyciu:)

jajks ale sie rozpisalam no coz w kazdym razie bylabym wdzieczna za porade co w
        takim przypadku:)
        pozdrawiam serdecznie
        julka
        • pandora_ Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 08:32
          Acha, skoro pracowałaś w szkole językowej i zarabiałaś dobrze, bez formalnego
          wykształcenia, to pozostaje poszukać kursu metodycznego/podyplomówki i uczyć
          dalej w szkole. W szkołach liczy sie często to coś, umiejętności, a
          niekoniecznie sto tytułów "anglistycznych". Ale... jest jedno ale - to nie jest
          coś, co bedziesz robić do końca życia, widzę to po moich lektorkach, które cały
          czas szukają "innej" pracy, z powodów, które Ty wymieniłaś jako nie pasujące Ci
          w pracy obecnej. Dodatkowo - albo zatrudnisz się w szkole państwowej/prywatnej -
          ale najpierw skończysz studia, albo zakładasz własną działalność. A co będzie,
          jak zdecydujesz się na dziecko? Znam to neistety z autopsji...
          • julkaka1 Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 08:36
            bardzije mysle o zalozeniu wlasnej firmy niz uczeniu w skzole panstwowej czy
            prywatnej plus powod jaki podalam ponizej, chcemy pomieszkac zagranica i
            chcicalbym miec co tam robic.
            w tej szkole nie potrezbuja formalnych ale mi wlansie chodzi o formlane. gdzie
            indziej moga nie byc tacy elastyczni plus wyjazd za granice ma dla mnie
            znaczenie i tam robienie co lubie/
            • pandora_ Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 15:27
              Ale błagam, przepuszczaj swoje posty przez sprawdzanie pisowni, bo nie da się
              tego czytać :( Abstrahując od faktu, że to koszmarny bełkot.
            • julkaka1 Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 18:06
              pandoro,
              sugestia z literowkami jak najbardziej....wiesz pewni ludzie juz tak maja...ale
              masz racje razi i przeszkadza.wybacz.

ale co do belkotu wiesz internet daje nam anonimowosc co bywa i dobre i zle.
              dobre dla ciebie bo w normalnej konwersacji bys tak sie nie odezwala. bycie
              niegrzecznym i okreslanie czyjejs wypowiedzi belkotem jets prykre.

w kazdym razie wracajac do meritum bylabym wdzieczna za sugestie jakie studia,
              kurs badz egzamin zdac by meic formalne kwalifikacje uznawane na swiecie do
              nauczania jezyka.

natalio pisalas ze chcesz poznac 5 powodow czy teraz pomozesz?

pozdrawiam

• pandora_ Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 19:07
                Mylisz się. Normalnie nie rozmawiałabyś ze mną ani z nikim z tego forum w taki
                sposób, czyli niechlujnie. Miałabyś umyte włosy, świeży oddech, czyste ręce,
                może makijaż i czyste ubranie. Pisanie z taką ilością literówek, bez znaków
                przestankowych, wielkich liter świadczy o braku szacunku dla interlokutorów,
                choćby wirtualnych. Uczenie obcego języka wymaga też poszanowania języka
                własnego, inaczej nigdy nie będziesz poważną osobą. Ciężko uwierzyć, że ktoś z
                Twoją pracą/stanowiskiem i wykształceniem pisze na serio, jeżeli wypluwa z
                siebie bełkot. Gdybyś rozmawiała ze mną w ten sposób na żywo, powiedziałbym Ci,
                że porozmawiamy dopiero wtedy, kiedy będziesz umiała sprawnie się wypowiedzieć.
                Może moja krucjata ortograficzno-gramatyczno-stylistyczna jest bezsensowna, może
                i sprawia, że nie jestem postrzegana jako miła osoba, ale wszystkich nas
                obowiązuje w sieci netykieta, która ma w zapisie stwierdzenie o tym, że posty
                powinny być łatwe do zrozumienia, w miarę możliwości bez błędów i na poziomie
                piszącego. Inaczej to tak, jakbyś weszła do kawiarni w koszuli nocnej i wałkami
                na głowie. N'est-ce pas?
                • pandora_ Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 19:10
                  I jeszcze jedno. Jeśli zamierzasz pracować za granicą, to tylko DELTA. Koszt
                  kursu, który można zrobić też w Polsce zaczyna się od 6 500 PLN.
    • julkaka1 Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 08:34
      jets jescze jeden powod, za jakis czas ( nie wiemy konkrtenie ale taka jest
      nasza wizja zycia)bedizmey chcieli troche pomieszkac zagranica wiec szukam
      zawodu ktory pozwoililby mi tam znalezc prace. dlatego chce czegos z formalnymi
      kwlaifikacjami.
    • honeybb Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 12.12.06, 20:33
      Tradycyjnie będę materialistką i wyrażę pewną dozę zaskoczenia, że szkoła
      językowa płaci tak duże pieniądze lektorowi z CAE, bez kwalifikacji
      metodycznych. W ostatnich dniach obecna była również na forum dyskusja na temat
      ilości godzin pracy lektorów więc realia zawodowe chyba nie są aż tak różowe.
      Szczególnie jeśli ktoś się przykłada i drugie tyle spędza w domu na przygotowaniach.

PS. Co do stylu wypowiedzi autorki to przypomniało mi się, jak w LO mój
      nauczyciel od historii przestrzegał idących na prawo, że prawnik musi być
      mistrzem retoryki... Może zrzućmy styl na karb spontaniczności Julki :--) nie
      jesteśmy tu w pracy ale bez przesady (nie dziwię się, że widząc taki stream of
      consciousness, ktoś się łapie za głowę)
      • natalia.brzeska Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 13.12.06, 19:35
        Ja wlasnie zakonczylam swoja 10-letnia kariere 'w klasie', z powodow, o ktorych
        Ty napisalas w Swoim poscie. OMoja obecna praca jest bardzo zblizona do
        uczenia, jednak nie jestem w klasie, nie musze przygotowywac lekcji, w
        niedziele wieczorem myslec 'co ja jutro bede robic' i psuc sobie przez to
        koncowke weekendu, a przewde wszystkim nie jestem w czwartek tak padnieta, ze
        nie pamietam jak sie nazywam. Dopiero teraz widze, jak wykanczajace jest
        uczenie (wczesniej po prostu nie mialam do niczego innego porownania).

Wracajac do Twojej sytuacji - z Twoimi kwalifikacjami mozesz pracowac w biurze
        prawniczym w Anglii, nie musisz koniecznie byc 'prawnikiem'. Praca biurowa 9-5.
        Przychodzisz do domu i nic innego Cie nie obchodzi. Mozesz tez zajmowac sie
        tlumaczeniami prawniczymi, pisemnymi, badz ustnymi - w sadzie, czy na policji.

Jesli chcesz uczyc angielskiego w Anglii to jak juz wczesniej zostalo napisane -
        koniecznie DELTA i wymowa brytyjska (ewentualnie amerykanska). Jednak jest to
        praca niestabilna, bez jakichkolwiek 'dodatkow'. Podobnie zreszta, jak w
        Polsce, bo pracujac w szkole jezykowej nie masz placone za wakacje, Swieta itp.
        Ubezpieczenie najczesciej tez sama oplacasz.

Wiecej o kwalifikacjach do pracy w UK znajdziesz na forum "Polscy nauczyciele w
        Anglii".
        Mozesz tez pisac na priv.

• lorna.doone Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 15.12.06, 10:13
      CELTA lub DELTA.
      Oba sa prowadzone w Polsce przez Bell: www.bellschools.pl/celta.php
      Ja wlasnie robie Delte. Aby sie dostac musialam wykazac sie odpowiednia iloscia
      przepracowanych godzin (chyba bylo to min. 2000h w ciagu ostatnich dwoch lat z
      grupami 16+) poniewaz jest to kurs dla doswiadczonych juz nauczycieli. Nie wiem
      czy twoje nauczanie bylo full time, jesli nie masz takiej ilosci osiagnietej to
      wtedy Celta - jest to kurs dla osob, ktore nie mialy nigdy formalnego
      wyksztalcenia w nauczaniu angielskiego no i jest tanszy i latwiejszy niz Delta.
      Delte podobno konczy 50% czy nawet niecale 50% z 12-stu osob, ktore sie dostana
      na poczatku roku. Podobno.
      • natalia.brzeska Re: co wybrac???formalne kwlaifikacje 15.12.06, 22:38

W Anglii Delta kosztuje 800 GBP. Mozna robic intensive przez 4 tygodnie, przez
        kilka godzin dziennie, lub przez caly rok, wtedy spotkania sa 2 razy w tygodniu.

Zdaja zazwyczaj wszyscy, no chyba ze ktos na wlasne zyczenie nie chcial zdac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka