25.02.05, 17:26
witam-dopiero od dzisiaj zaczynam NPR :), w zwiazku z tym mam pytanie-kiedy
nalezy mierzyc temperature? przed wstaniem z łóżka?czy po przebudzeniu? jesli
dzisiaj np obudzilam sie o godz 7.00 a pozniej jeszcze mi sie usnelo i
wstalam o 11.00 ;/ to ktora pora jest bardziej odpowiednia? dodam tylko ze
zazwyczaj ze wzgledu na studia wstaje ok godz 5.45 lub o godz 7.00 - zalezy
od godz. zaczynajacych sie zajec. Czy moge raz zmierzyc o tej 5.45 a np na
nastepny dzien o 7.00 czy musze np codziennie o 5.45? Pomozcie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • misiaczek84 Re: kiedy? 25.02.05, 17:45
      jeszcze jedno-jesli chodzi o badanie sluzu. Nalezy badac sluz,ktory jest na
      zewnatrz i ten ktory pozostaje na bieliznie czy ten ktory jest wewnatrz?(cykle
      mam bardzo nieregularne-dzisiaj jest 44 dc a ja dalej @ nie mam,ostatnio moj
      cykl trwal 65 dni) no i nie ma ani @ ani sluzu na zewnatrz-dlaczego tak moze
      byc?
      • zxcvbn1 Re: kiedy? 25.02.05, 23:07
        > Nalezy badac sluz,ktory jest na
        > zewnatrz i ten ktory pozostaje na bieliznie czy ten ktory jest wewnatrz?

Ja bym radziła badać ten, który jest wewnątrz. Często można spotkać porady, żeby
        badać ten za zewnątrz, ale ja bym to włożyła między bajki - wiele kobiet w ten
        sposób nie byłoby w stanie nic zaobserwować. U mnie to jest tak, że choć prawie
        zawsze wydaje mi się, że mam ślisko, na zewnątrz nie mogę nic zaobserwować. I
        tylko obserwacja tego, co wewnątrz pozwala mi wyciągać jakieś wnioski. Obawiam
        się, że należy też wziąć pod uwagę to, że wewnątrz (przy szyjce) może już coś
        być, a na zewnątrz nie zdążyło spłynąć i nie będzie jeszcze widać... i w ten
        sposób obserwacje zewnętrzne mogą pewnie prowadzić do słodziutkich, choć
        krzykliwych niespodzianek :).

>dzisiaj jest 44 dc a ja dalej @ nie mam,ostatnio moj
        > cykl trwal 65 dni) no i nie ma ani @ ani sluzu na zewnatrz-dlaczego tak moze
        > byc?

Być może lada dzień będziesz miała "@". A jeśli tak, to nic dziwnego, że nie ma
        śłuzu. Śluz jest w dni płodne. Czasem też bywa później.

Jeszcze raz radzę: poczytaj strony z linkowni.
    • zxcvbn1 Re: kiedy? 25.02.05, 22:53
      > przed wstaniem z łóżka?

Tak, zdecydowanie tak.

> czy po przebudzeniu?

Tak.

> jesli
      > dzisiaj np obudzilam sie o godz 7.00 a pozniej jeszcze mi sie usnelo i
      > wstalam o 11.00 ;/ to ktora pora jest bardziej odpowiednia?

Podobno 7.00, ale nie potrafię powiedzieć, dlaczego. Jeśli rzadko wstajesz o
      11.00, a częściej koło 7.00, to proponuję Ci ustalić godzinę mierzenia właśnie
      na 7.00. PTC (podstawową temperaturę ciała) należy mierzyć zawsze o tej samej
      godzinie.

> dodam tylko ze
      > zazwyczaj ze wzgledu na studia wstaje ok godz 5.45 lub o godz 7.00 - zalezy
      > od godz. zaczynajacych sie zajec.

Wybierz sobie godzinę, o której wstajesz lub od dzisiaj będziesz wstawać
      najczęściej i uczyń ją Twoją godziną mierzenia temperatury :).

> Czy moge raz zmierzyc o tej 5.45 a np na
      > nastepny dzien o 7.00 czy musze np codziennie o 5.45?

Powinnaś codziennie o tej samej godzinie. Ale - jeśli częściej wstajesz o
      siódmej, a rzadziej o 5.45, to ustal sobie godzinę mierzenia na siódmą, a gdy
      będziesz musiała wstać wcześniej, to zmierz o 5.30 i do pomiaru dodaj 0,15 st. i
      otrzymany wynik zaznacz na wykresie. To, o czym mówię, to jest interpolacja.
      Chodzi o to, że zwykle z upływem każdej godziny temperatura wzrasta o około 0,1
      st. Możesz o tym poczytać na stronach z linkowni.

I pamiętaj o tym, żeby spać codziennie przynajmniej 3 godziny, a najlepiej
      chodzić spać codziennie o podobnej porze. Z własnego doświadczenia wiem, że
      różne pory chodzenia spać i różne długości snu mogą mieć wpływ na wyniki pomiarów.

Poczytaj strony z linkowni.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka