Dodaj do ulubionych

angielski po 40

12.02.07, 00:40
Witam:)Nie jestem nauczycielem angielskiego a poczatkujacym uczniem tego
jezyka- chcialbym was prosic o rade-jakie podjac dzialania zeby w miare szybko
i bezbolesnie opanowac jezyk na poziomie co najmniej dobrym?ile czasu
potrzebuje na to zakladajac ze jestem przecietnie uzdolniony i poswiece temu
godzine dziennie?czy na cos musze zwrocic szczegolna uwage?z gory dziekuje i z
niecierpliowscia czekam na posty-greetings:)
Obserwuj wątek
    • pandora_ Re: angielski po 40 12.02.07, 08:01
      Samemu pracować nie nawet godzinę, ale SYSTEMATYCZNIE minimum 15 minut.
      Dodatkowo chociaż raz w tygodniu pogadać z kimś po angielsku. Nie wiem, dlaczego
      piszesz, że jesteś po 40 - toż to młody wiek. Na moich kursach dla seniorów
      miałam pana po siedemdziesiątce :) Generalnie nie licz na to, że nauczysz sie
      sam na poziomie co najmniej dobrym - interakcji z drugą osobą niczym nie
      zastąpisz, o czym najboleśniej przekonują się uczniowie pewnej szeroko
      reklamowanej szkoły językowej oraz kursów korespondencyjnych. Spróbuj dowiedzieć
      się, czy jakaś szkoła w Twoim mieście organizuje spotkania z native speaker'em,
      albo czy można zapisać się na same konwersacje - ewentualnie poszukaj sobie
      kogoś na www.ang.pl, w ostateczności - na Skype. Powodzenia. Aha, nie bierz
      nigdy za dużo materiału do opanowania :)
      • stonsky65 Re: angielski po 40 13.02.07, 01:43
        Dzieki za podpowiedzi:)Czy mozesz polecic jakas ksiazke dla mnie?Niestety kurs
        nie wchodzi w gre- musze to robic samemu,native speaker to nie problem- mam ich
        cala mase wokol siebie-tylko moja gramatyka i brak smialosci zaciagaja hamulec
        na moim jezyku:)Pisze ze jestem po 40 bo zauwazylem ze musze coraz wiecej
        powtarzac zeby zapamietac(nie mowiac juz o tym ze coraz trudniej sie jest mi
        dogadac z plcia przeciwna:D)Pozdrawiam
        • pandora_ Re: angielski po 40 13.02.07, 07:04
          Trzeba było od razu, że jesteś za granicą.W takim razie poszukaj darmowych
          kursów albo takich konwersacyjnych, raz w tygodniu. A od jak dawna jesteś za
          granicą? Bo Twój "hamulec" może wcale nie być efektem poczterdziestkowym, tylko
          kwestią czegoś innego. Generalnie w tej sytuacji najlepiej sprawdzą się... dobre
          rozmówki :) połączone z przystępną gramatyką. Poszukam czegoś w mojej
          biblioteczce jutro rano (dzisiaj mam wolne) i zerknę na książki moich seniorów.
          • stonsky65 Re: angielski po 40 17.02.07, 02:03
            I'm waiting and waiting and waiting:) czy mozesz otworzysz swa puszke pandoro i
            doradzic cos w sprawie tych rozmowek?:)ewentualnie innej literatury?bo rzuce
            kamieniem:)pozdrawiam
            • pandora_ Re: angielski po 40 17.02.07, 09:04
              Oj przperaszam. Miałam małą przerwę od biura. Odezwę się w poniedziałek. Wiem,
              że seniorzy lubią czytać gramatykę Janusza Siudy (w Polsce kosztuje jakieś 15
              złotych), mają rozmówki Larousse'a, słownik Oxfordu, a korzystamy dużo z
              podręcznika English File, natural English i dodatkowo "Basic English Survival".
              Zobaczę, co tam jeszcze mają na swoich półeczkach.
    • jotka001 Re: angielski po 40 17.02.07, 19:37
      Jeśli mogę jeszcze coś dorzucić, to poradziłabym, żebyś np. przy gramatyce, ale
      nie tylko, nie próbował wnikać szczególnie mocno w różnego rodzaju
      angielskie 'dziwolągi'. 'Moi' dorośli zawsze koniecznie chcą wiedzieć co
      właściwie oznacza to DO w pytaniach, dlaczego jest in the morning, ale at
      night, skąd mają wiedzieć kiedy ma być TO przed czasownikiem (want to go, ale
      can swim), po czym można poznać, że czasownik jest regularny (żeby wiedzieć
      jaką ma formę w Simple Past) albo dlaczego jest on Monday ale in July itp. Chcą
      za dużo rzeczy brać na logikę i regułki, a to w językach niestety nie bardzo
      działa. W każdym razie życzę sukcesu i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka