asiara74 07.09.07, 14:55 Mam na mysli specjalne pulpity ze słuchawkami. czy korzystacie z nich, jakie sa wasze doświadczenia? Z gory dzięki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.p.p Re: Sale językowe 07.09.07, 21:15 Jako belfer nie korzystam, ale pamiętam jak to wyglądało od strony słuchacza:) IMHO takie coś przydaje się do ćwiczeń z fonetyki i jigsaw reading. Przy normalnych listeningach może to być ułatwienie dla ucznia, ale ponieważ używanie słuchawek stwarza sztuczne warunki słuchania to wyeliminowanie dźwięków z zewnątrz na dłuższą metę powoduje problemy ze zrozumieniem normalnego nagrania. (Zakręciłam, ale chyba wiesz o co mi chodzi:)) pzdr, Aga Odpowiedz Link
teacherka Re: Sale językowe 07.09.07, 22:12 U nas w szkole nie ma takowych. Na studiach przydaja sie bardzo, owszem, ale w szkole troszke inaczej uczy sie jezyka, tzn nie stawia sie nacisku np na wymowe a raczej na mozliwosc komunikacji. Jesli cwiczyloby sie listeningi w takich salach, matura tez musialaby byc tak zorganizowana. A w ogole, gdzie i kiedy w zyciu mamy tak wyizolowane dzwieki? Odpowiedz Link
asiara74 Re: Sale językowe 08.09.07, 19:09 Pytam gdyż u mnie w pracy zainstalowano to cudo, dyrektor podniecony jakby ta sala miała stac sie super gwarantem na opanowanie jezyka przez wszystich uczniów, a my nauczyciele jesteśmy trochę sceptyczni. Ale może niepotrzebnie. Zobaczymy. Trochę obawiam się jak długo ten sprzęt pociągnie, bo to gimnazjum a wyobraznia dzieci w tym wieku.. wiadomo. Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link
very.martini Re: Sale językowe 09.09.07, 12:28 Ja tylko z punktu widzenia słuchacza. Nie podobało mi się, dla mnie to sytuacja wybitnie sztuczna, ale niektórym wyraźnie pozwoliło się skoncentrować. W przypadku fonetyki faktycznie świetny pomysł, ale cała reszta taka oderwana od życia, nie masz szansy na taką sytuację poza salą lekcyjną, zawsze przy słuchaniu coś Ci przeszkadza i to jest jedna z największych trudności przy tej sprawności (i czuję, że rymuję. W każdym razie), i trzeba uczyć studentów pokonywać ją od samego początku. Moi w każdym razie nie marudzą, że czasem źle słychać (samochód jedzie, telefon dzwoni), bo to dla nich i tak sytuacja bardziej komfortowa niż rozmawianie non stop z native'ami (uczę obcokrajowców polskiego). 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link
i.nes Re: Sale językowe 17.09.07, 14:03 Faktycznie, jest to sytuacja sztuczna, ale przecież tu chodzi o naukę obcego języka. Wiele osób ma szalone problemy z wyizolowaniem dźwięków i takie słuchawki pomagają im się skupić. Łatwiej im potem powtórzyć zdanie, czy frazę, łatwiej pojąć ogólny sens słuchanego tekstu. Pamiętajmy, że rozmowy z partnerem i w grupach to również ćwiczenie słuchania - i tu nie ma już słuchawek :) Odpowiedz Link