visell 18.03.08, 20:56 Czy może mi ktoś wytłumaczyć, po co i kiedy używamy phrasal verbs, skoro można je zastąpić "prostszymi" czasownikami? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avvg Re: pharasal verbs 19.03.08, 11:32 po nic. to nieprawda, że nativi ich używają non stop, mooooże jakies 20 -30 najpopularniejszych, a reszta to po prostu marketing wydawnictw ktore władowały pieniądze w książki i słowniki i teraz muszą się jakoś wygrzebać. Nie ma sensu się tym przejmować, jak npisałam, 40 pv to jest max tego co trzeba. Odpowiedz Link
visell Re: pharasal verbs 19.03.08, 20:58 Ta odpowiedź bardzo mnie podniosła na duchu! Dzięki! Odpowiedz Link
i.nes Re: pharasal verbs 26.03.08, 14:57 mhm wystarczy znać też 3 czasy i będzie git... ;P Odpowiedz Link
i.nes Re: pharasal verbs 26.03.08, 15:11 visell napisała: > Czy może mi ktoś wytłumaczyć, po co i kiedy używamy phrasal verbs, > skoro można je zastąpić "prostszymi" czasownikami? Ja wolę powiedzieć 'get together' niż 'congregate', 'put off' niż 'postpone' lub 'get out' niż 'exit' ;) PS: na dzisiejszej stronie głównej Washington Post naliczyłam 10 phrasal verbs np. step up, lay down,, keep off, bail out... Więc chyba warto je znać ;)) Odpowiedz Link
honeybb Re: pharasal verbs 26.03.08, 18:11 Zgadzam sie z ines choć zależy po co się uczysz.. jeśli chcesz znać absolutne podstawy to wystarczy 250 słówek W TYM 20 phrasal verbs, 3 czasy i niech się dzieje co chce... no ale jeśli naprawdę chcesz znać język to to jest śmieszne pytanie - to jakby pytać czy wystarczy uczesać połowę głowy bo reszty się nie opłaca. Odpowiedz Link