inmydefence 12.12.11, 21:55 Proszę o wytłumaczenie tego zagadnienia. Nie rozumiem kiedy ma być freie, obligatorische, a kiedy fakultative Aktanten? Nie chodzi o regułku, chodzi o przykłady w zdaniach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haasi Re: Die Valenz des Verbs 13.12.11, 07:47 www.niemiecki.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/216821#post1359872 Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Die Valenz des Verbs 15.12.11, 12:20 Kurz vor der Kluasur fragen die faulen Schüler ununterbrochen nach gramatikalischem Scheißdingsda Aktant fakultativ: nach gramatikalischem Scheißdingsda, bo mozna wypieprzyc to nie naruszajac szyku zdania freie Angabe (Adverbialbestimmun)- Kurz vor der Kluasur, ununterbrochen Pozostaje nam zdanie: Die faulen Schüler fragen. Nic nam to nie mowi, wiec dorzucam fakultativ, badz frei informacje, ktore nas interesuja. Krass jest w zdaniu: (Heute) liebe ich dich nicht mehr. Gramatikalisch jest tez poprawnie bez nicht mehr, w zyciu osobistym freie und fakultative Aktanten zmieniaja jednak cala posta rzeczy. Nastepnym razem ucz sie pilnie przez cale ranki ze swej niemieckiej pierwszej czytanki Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy-donosiciel Re: Die Valenz des Verbs 15.12.11, 13:03 W polskiej gramatyce uczyłem się tylko o okolicznikach, i dobrze mi się z tym żyło.... Ot co... Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Die Valenz des Verbs 15.12.11, 15:02 Pewnie dlatego nie umiesz dogadac sie z januszkiem i jego freie Aktanten Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy-donosiciel Re: Die Valenz des Verbs 15.12.11, 19:20 lepian4 napisał: > Pewnie dlatego nie umiesz dogadac sie z januszkiem i jego freie Aktanten --------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Die Valenz des Verbs 16.12.11, 11:06 Ja genau, das ist der Fuch der Aktanten! Odpowiedz Link Zgłoś