Dodaj do ulubionych

Die Valenz des Verbs

12.12.11, 21:55
Proszę o wytłumaczenie tego zagadnienia. Nie rozumiem kiedy ma być freie, obligatorische, a kiedy fakultative Aktanten? Nie chodzi o regułku, chodzi o przykłady w zdaniach.
Obserwuj wątek
    • haasi Re: Die Valenz des Verbs 13.12.11, 07:47
      www.niemiecki.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/216821#post1359872
    • lepian4 Re: Die Valenz des Verbs 15.12.11, 12:20
      Kurz vor der Kluasur fragen die faulen Schüler ununterbrochen nach gramatikalischem Scheißdingsda

Aktant fakultativ: nach gramatikalischem Scheißdingsda, bo mozna wypieprzyc to nie naruszajac szyku zdania

freie Angabe (Adverbialbestimmun)- Kurz vor der Kluasur, ununterbrochen

Pozostaje nam zdanie: Die faulen Schüler fragen. Nic nam to nie mowi, wiec dorzucam fakultativ, badz frei informacje, ktore nas interesuja.

Krass jest w zdaniu: (Heute) liebe ich dich nicht mehr. Gramatikalisch jest tez poprawnie bez nicht mehr, w zyciu osobistym freie und fakultative Aktanten zmieniaja jednak cala posta rzeczy.

Nastepnym razem ucz sie pilnie przez cale ranki ze swej niemieckiej pierwszej czytanki
      • pierwszy-donosiciel Re: Die Valenz des Verbs 15.12.11, 13:03
        W polskiej gramatyce uczyłem się tylko o okolicznikach, i dobrze mi się z tym żyło....

Ot co...
        • lepian4 Re: Die Valenz des Verbs 15.12.11, 15:02
          Pewnie dlatego nie umiesz dogadac sie z januszkiem i jego freie Aktanten
          • pierwszy-donosiciel Re: Die Valenz des Verbs 15.12.11, 19:20
            lepian4 napisał:

> Pewnie dlatego nie umiesz dogadac sie z januszkiem i jego freie Aktanten
            ---------------------------------------------
            • lepian4 Re: Die Valenz des Verbs 16.12.11, 11:06
              Ja genau, das ist der Fuch der Aktanten!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka