25.06.12, 17:46
Kardynał Kazimierz Nycz wypowiedział się publicznie o książce swojego autorstwa - "Dziękujemy Opatrzności" (zachęcając do zakupu tej publikacji) w której wyjaśnia powody ustanowienia przez siebie Święta Dziękczynienia jakie obowiązują od 2008 r.
Święto to jest ideą dziękczynną za Konstytucję 3 maja 1791r. Zapomniał tylko podać, że papież Pius VI potępił powstanie kościuszkowskie, które było na okoliczność obrony tej konstytucji oraz to, że lud warszawski powiesił kilku biskupów za zdradę Polski.
W dalszej części swojej ksiązki, kardynał gorąco zachęca do dużych datków na rzecz budowy Światyni Opatrzności w Wilanowie. Kardynał darczyńcom proponuje możliwość przyszłych tablic jakie może pojawią się i tak, cytuję - "Kto wesprze Centrum Opatrzności Bożej kwotą powyżej 2000 zł może zostać uwieczniony na Zbiorczej Tablicy Upamietniającej. Przy wpłacie powyżej 5000 zł może zostać uwieczniony na Indywidualnej Tablicy Upamiętniającej. Przy kwocie powyżej 10 000 zł może być na Indywidualnej Małej tablicy. Dla tych co przekażą kwotę powyżej 30 000 zł może znajdą się na Indywidualnej Średniej Tablicy. Kwota powyżej 50 000 zł daje nadzieję na Indywidualną Dużą Tablicę Upamietniającą. Więcej informacji na temat tablic można uzyskać dzwoniąc pod numer biura Centrum Opatrzności Bożej - 22 842 23 12."
Jak rozumiem, pod tym numerem można negocjować większe wymiary tablic przy znacznie wyższych kwotach. Niepokojące jest tylko to słowo - "może". Wpłaca się rzeczywiste pieniądze i jak zbudują tą Światynię, to może nasze nazwisko znajdzie się na tablicy, a może i nie. Mnie interesuje tylko Indywidualna Super Duża Tablica więc zadzwoniłem pod podany numer aby poinformować, że jeśli znajdę się na takiej tablicy, to może wpłacę odpowiednią kwotę. Niestety, organizacja tych wpłat na tablice jest pod kontrolą nieba i dla mnie okazało się, że taki numer telefonu nie istnieje. Niebo zweryfikowało moją wiarę i okazała się ona zbyt mała nawet na najmniejszą tablicę i dla mnie numer telefonu do negocjacji jest niedostępny, nie istnieje. Dość dobrze jest to przez kardynała zorganizowane. Konto do wpłat jest czynne dla wszystkich i to przez 24h, a co do tych tablic, dostępność pod podany nuemr telefonu jest weryfikowana i jest dostępny tylko dla nielicznych o bardzo dużej wierze.
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Tablice 25.06.12, 23:29
      Kociak, nie "kompinuj" z tablicami tylko wez i poslij pieniadze to "moze" Ci te tablice nawet do domu wysla, oczywiscie jak datek bedzie w miare duzy, A jak Cie najebia te tablice to mozesz z nimi zrobic to co Mojzesz zrobil ze swoimi ktore dostal od... no wiesz od kogo, tylko nie miej nadziei ze dostaniesz drugie, juz te oszusty(ksieza) sie zabezpiecza przed tym.
      No to powodzenia i pisz jak wygladaje te tablice jak juz je bedziesz mial.
    • znj2 Re: Tablice 29.06.12, 21:50
      A, co będzie jak jakiś głupek przekaże wieś?
    • skuter44 Re: Tablice 16.07.12, 09:29
      Przecież to jest metoda marketingowa na wyciąganie ostatniego grosza od parafian. Tu trochę szerzej , bo od wszystkich Polaków. Rodzaj dobrowolnej dziesięciny na tworzenie nowych miejsc pracy dla kleru.
      Pieniędzy państwowych za mało a wyobraźnia o pustych niebawem kościołach
      jeszcze nie została u bpa uruchomiona ???? -wink
      Poza tym nie mogę być gorszym od poprzednika, trzeba dokończyć to "dzieło" smile

W sumie dno.
    • mamusia1999 Re: Tablice 21.07.12, 21:30
      w kwestii dziekczynienia za konsytucje. nie tak dawno spadlam ze stolka czytajac w gazecie diecezjalnej, jak to Kosciol byl/jest kolebka idei humanistycznych i demokracji. gazete dostajemy od tesciowej liczacej na nasze nawrocenie ,)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka