Dodaj do ulubionych

Pobożne życzenie

05.09.16, 20:38
Arcybiskupa Głodzia. Niedziela powinna być wolna od handlu i przebiegać według schematu:

- "powinien być to czas poświęcony Bogu ... Wiąże się z tym święcenie dnia świętego, niedzieli. Dzień powinien rozpoczynać się - tak jak to dawnej bywało - od "Kiedy ranne wstają zorze" - i kończyć się pieśnią "Wszystkie nasze dzienne sprawy".

Trawi go nie tylko tęsknota za flaszką ale i za średniowieczem.
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Pobożne życzenie 08.09.16, 18:03
      Adwentyści Dnia Siódmego zaczynają sabat w piątek o zachodzie słońca pieśnią i modlitwą.Sabat jest dniem poświęconym całkowicie bogu , nie wykonuje się tego dnia żadnych prac i nie korzysta z przyjemności.Sabat kończy się w sobotę o zachodzie słońca pieśnią "sobotni czas radości już odszedł do wieczności i nastał nowy dzień.Chcę teraz myśli moje skierować w niebo twoje i prosić byś mnie boże strzegł" oraz modlitwą. Religia ogłupia ludzi i cofa w czasie.Do Średniowiecza? Do zarania dziejów.
      • jotkajot49 Re: Pobożne życzenie 11.09.16, 18:36
        >Sabat jest dniem poświęconym całkowicie bogu , nie wykonuje się tego
        > dnia żadnych prac i nie korzysta z przyjemności

Pokręcone są ścieżki wierzących. Forma masochizmu. Odmawianie sobie przyjemności
        sprawia im przyjemność.
        • pocoo Re: Pobożne życzenie 21.02.17, 09:42
          jotkajot49 napisał:

> Pokręcone są ścieżki wierzących. Forma masochizmu. Odmawianie sobie przyjemności
          > sprawia im przyjemność.

Nawet nie wiesz,ilu jeszcze (dawniej było nakazem) katolików w poście przed Wielkanocą je "postne żarcie" , nie pije alkoholu,nie pali papierosów i nie uprawia seksu.I tak przez 6 tygodni.Ale za to po rezurekcji..."hulaj dusza piekła nie ma".Tylko jak ten post nadrobić?
    • tylkojezusnaszympanem Re: Pobożne życzenie 05.10.16, 09:26
      Wyrywając poszczególne cytaty z kontekstu i zestawiając je w odpowiedniej kolejności, dodając przy tym słowa klucze, jak na przykład "schemat", można każdy tekst, nawet największe dzieło, obrócić w tekst niemal satyryczny.

Dla chrześcijan modlitwa poranna i wieczorna jest czymś bardzo naturalnym, odmawiamy ją co dziennie i zajmuje nam ona kilka minut. Nie stanowi to dla nas aż tak dużego problemu. Nie bardzo rozumiem, co to ma wspólnego ze średniowieczem? Niemcy też nie handlują w niedziele, a nie można powiedzieć, że tęsknią za średniowieczem.

Przepraszam, ale jakieś nie logiczne te twoje teksty, kociak40. Pozdrawiam cię, pokój i dobro!

Tylko Jezus naszym Panem!
      • kociak40 Re: Pobożne życzenie 05.10.16, 13:19
        "Dla chrześcijan modlitwa poranna i wieczorna jest czymś bardzo naturalnym, odmawiamy ją co dziennie" - tylko .....

A módl się ile chcesz, to sprawa prywatna i nie może być narzucana innym.
        Wydają ci się moje teksty nie logiczne, bo ich nie rozumiesz. Mnie chodziło w przytoczonym tekście Głodzia, że on kieruje go do wszystkich, wierzących i nie wierzących.
        Praca w handlu w niedziele powinna być za dodatkowym wynagrodzeniem i dobrowolna. Kto chce więcej zarobić, może pracować, kto chce "czas poświęcić Bogu", może nie pracować. Kto chce idzie w niedzielę do kościoła, kto woli zrobić zakupy, idzie do marketów.
        Mnie denerwuje to, że kler chce swoje "bajki" narzucić wszystkim. Teraz zrozumiałeś?
      • pocoo Re: Pobożne życzenie 20.02.17, 08:30
        tylkojezusnaszympanem napisał:

> Przepraszam, ale jakieś nie logiczne te twoje teksty, kociak40. Pozdrawiam cię,
        > pokój i dobro!
        >
        > Tylko Jezus naszym Panem!

No i widać,jak większość tych zdeklarowanych wierzących olewa słowa Jezusa i Pana.Ustawowo trzeba narzucić zakaz,nakaz,karę.Wolną wolę może wierzący w swoje buty wsadzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka