06.10.04, 10:07
Religia,tak jak się ją dzisiaj praktykuje ,przede wszystkim zwraca uwagę na
kary i nagrody.
Innymi słowy , podtrzymuje strach i zachłanność - dwie rzeczy , które
najbardziej niszczą duchowość.
Przypomina to walkę z powodzią za pomocą wody albo z pożarem za pomocą ognia.

___wierzący wolnomyślący_____
Obserwuj wątek
    • pereop Re: O religii 06.10.04, 10:20
      tom1111 napisał:

> Religia,tak jak się ją dzisiaj praktykuje ,przede wszystkim zwraca uwagę na
      > kary i nagrody.
      > Innymi słowy , podtrzymuje strach i zachłanność - dwie rzeczy , które
      > najbardziej niszczą duchowość.
      > Przypomina to walkę z powodzią za pomocą wody albo z pożarem za pomocą ognia.
      >
      >
      > ___wierzący wolnomyślący_____

podtrzymuję zachłanność na co?
      • tom1111 Re: O religii 06.10.04, 10:27
        podtrzymuje zachłanność na ewentualną nagrodę
        kary i nagrody = strach i zachłanność
    • miriam_73 Re: O religii 06.10.04, 13:35
      Nie wiem, niestety o jakiej religii piszesz, natomiast wiem na pewno, że
      religia, którą ją wyznaję zwraca uwagę przede wszystkim na Miłość i Zaufanie.
      To jest jedyny i prawdziwy fundament.

Zaś ani miłości, ani zaufania nie buduje się na strachu, raczej też trudno
      kochać i mieć do kogoś zaufanie z powodu zachłanności.

tom1111 napisał:

> Religia,tak jak się ją dzisiaj praktykuje ,przede wszystkim zwraca uwagę na
      > kary i nagrody.
      > Innymi słowy , podtrzymuje strach i zachłanność - dwie rzeczy , które
      > najbardziej niszczą duchowość.
      > Przypomina to walkę z powodzią za pomocą wody albo z pożarem za pomocą ognia.
      >
      >
      > ___wierzący wolnomyślący_____
      • kubus_2004g Re: O religii 06.10.04, 20:48
        Ciekawe o jakiej religii mówisz? O buddyzmie?? Bo chyba nie o chrześcijaństwie, w którym od małego "zachęca" się dzieci do wiary strasząc piekłem.
        • tom1111 Re: O religii 07.10.04, 12:23
          hehehe
          mówie o religii którą znam od dzieciństwa , w której byłem wychowywany
          i zawsze słyszałem że musze coś , a czegoś mi nie wolno
          i chciałbym zaznaczyć że nie jest to tylko moje zdanie , wielu moich znajomych
          gdy z nimi rozmawiam na w/w temay podziela moje odczucia
          przecież kk głosi że nagrodą jest życie wieczne w niebie , a karą "smażenie" się
          w piekle (brrr)

"a ja wam mówię - życie wieczne jest tu i teraz"
          • tom1111 Re: O religii 07.10.04, 12:51
            chyba pomyłka..........ale nic nie szkodzi..(chyba)
            smile
          • miriam_73 Re: O religii 09.10.04, 17:09
            Kościół głosi nade wszystko, że "Bóg tak umiłował świat, że Syna swego
            jednorodzonego dał, by aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał
            życie wieczne."
            Może nie uważałeś na religii, ale z tego co jak wiem, to kościól za Jezusem
            powtarza, że "Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją
            duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. Drugie jest to: Będziesz miłował
            swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od
            tych." Zresztą jezus wyraźnie powiedział, że "kto ma Jego przykazania i
            zachowuje je, ten Gomiłuje. Kto zaś Go miłuje, ten będzie umiłowany przez Ojca,
            a również On będzie go miłował i objawi mu siebie".
            Przecież "Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po
            to, by świat został przez Niego zbawiony".

Jesli zas kochasz i ufasz, tonie myslisz o karze, potepieniu, ani czymkolwiek
            takim. Na tym zasadza się istota zaufania Bogu.
            • ogolone_jajka Re: O religii 10.10.04, 00:48
              Jednego tylko nie mogę zrozumieć. Jak można kochać "całą duszą, ciałem, umysłem i mocą" wyimaginowaną istotę, której na oczy się nie widziało, a tylko słyszy się od ludzi, że ona jest. I nic więcej. I ci ludzie też jej nie widzieli, tylko ktoś im tak powiedział. To jakaś paranoja.
              • miriam_73 Re: O religii 10.10.04, 12:22
                Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu dobrze widzi się tylko sercem.
                To jest kubus kwestia nie widzenia tylko wiary.

> Jednego tylko nie mogę zrozumieć. Jak można kochać "całą duszą, ciałem,
                umysłem
                > i mocą" wyimaginowaną istotę, której na oczy się nie widziało, a tylko
                słyszy
                > się od ludzi, że ona jest. I nic więcej. I ci ludzie też jej nie widzieli,
                tylk
                > o ktoś im tak powiedział. To jakaś paranoja.
                >
                • ogolone_jajka Re: O religii 10.10.04, 14:09
                  No ale ta wiara wynika li tylko z indoktrynacji w dzieciństwie. Dlaczego mi nie uwierzysz, jak powiem, że ufoludki wylądawały na dachu mego domu i zamieniły wodę w rozpuszczalnik, który potem wypiły, bo to były cyborgi. Bo to idiotyczne?? Tak. Ale historia Żyda, który zamienił wino w wodę i jednym bochnem chleba nakarmił tysiące (zupełnie jak w baśniach, gdzie występuje bułka, która po każdym nadgryzieniu odrasta), tudzież uzdraiwał ludzi (a mało to dziś kaznodziejów "uzdrawia"?) to jest wiarygodna????????
                  • bez_senna Re: O religii 10.10.04, 14:32
                    Nie wiarygodna, ale w y g o d n a.
                  • miriam_73 Re: O religii 10.10.04, 23:06
                    ogolone_jajka napisał:

> No ale ta wiara wynika li tylko z indoktrynacji w dzieciństwie.

???? Chyba mnie z kims pomyliłeś.

Ale historia Żyda, który zamienił wino w wodę i jednym bochnem chleba na
                    > karmił tysiące (zupełnie jak w baśniach, gdzie występuje bułka, która po
                    każdym nadgryzieniu odrasta), tudzież uzdraiwał ludzi (a mało to dziś
                    kaznodziejów "uzdrawia"?) to jest wiarygodna????????

Jest wiarygodna, wiecej, ten jak Go nazywasz Żyd żyje, uzdrawia i przychodzi do
                    tych wszystkich, którzy chcą Go przyjąć.
                    >
            • tom1111 Re: O religii 11.10.04, 12:11
              wielka jest różnica pomiędzy teorią a praktyką
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka