26.10.04, 11:33
Kto mi wyjaśni jak to jest z tym poglądem? Bo dla mnie to troche zawiłe: niby
jeden ten bóg, a w trzech osobach, coś tu mi nie gra. Na jakiej podstawie
sądzicie, że w jednej osobie mieszczą się trzy? A może katolicyzm to religia
politeistyczna? smile)
Obserwuj wątek
    • tom1111 Re: trójca? 26.10.04, 12:05
      No co ty ? niewiesz co to trójca ?
      1. glemp
      2. rydzyk
      3. jankowski
      trzech największych kłamców w kraju - mówią coś innego niż robią
    • 0golone_jajka Re: trójca? 26.10.04, 13:03
      Obawiam się, moja droga, że tu nikt Ci tego nie wyjaśni, bo "fachowcy" boją się tu zaglądać. A z kolej, "tam", nikt nie podejmie tematu wesząc w nim jakiś podstęp. Cóż, takich mamy wierzących.
      • waldy25 Re: trójca? 26.10.04, 18:09
        A ja nie rozumiem hasła " Jezus nas zbawił". Żeby mi tak raz ktoś konkretnie
        odpowiedział, od czego nas zbawił, jak nas zbawił, konkrety, itp. Oczywiście
        jest wiele innych sprzeczności, tam gdzie się pojawiają ustawiany jest
        parawanik z napisem tajemnica wiary, lub "o to nie pytaj to bluźnierstwo,
        herezja". Ponieważ ani pytać, ani sprawdzić czy te różne opowieści dziwnej
        treści są prawdziwe czy też nie, stąd moja pewność, że raczej należy o nich
        zapomnieć. Chyba, że ktoś kolekcjonuje w pamięci mity o jednorożcu,
        krasnoludkach, UFO i różdżkarstwie.
        • sliwka1977 Re: trójca? 27.10.04, 07:28
          Tak, masz rację jeżeli tylko jest coś niezrozumiałego to mówią, że to święta
          tajemnica i koniec. Heh, ale mają boga, który jakieś tajemnice przed swoimi
          wiernymi ma i kaze im po prostu ślepo wierzyc nawet w coś czego do końca nie
          rozumieją. Dziwne, że oni tego nie widzą?
          • waldy25 Re: trójca? 27.10.04, 12:18
            Trochę nie na temat:Ty jesteś Śliwka? Fajny kolor i smakuje też.A ja
            rodzynek1976.<lol>
            • sliwka1977 Re: trójca? 27.10.04, 12:35
              Wiesz, śliwki mają rózne kolory, ale smakuja tak samo dobrze (rodzynki zresztą
              też hehehe)
          • anzza Re: trójca? 30.11.04, 21:15
            No przecierz ani ci wtajemniczeni nie wiedza za bardzo o co sie rozchodzi,
            dlatego nigdy nie moga niczego wyjasnic. Kazdy ma swoje osobiste zdanie na
            temat i wiedze "prawdziwa", baaaaardzo osobista ;o).
            • waldy25 Re: trójca? 05.12.04, 17:33
              > wiedze "prawdziwa", baaaaardzo osobista ;o).
              Nawet bardzo osobiste zmyślenia i miejscami urojenia.smile A dowody są typu "bo
              tak jest i koniec".
              Pozdrawiam
    • bez_senna Re: trójca? 31.10.04, 22:19
      Żadna tajemnica. Ruscy to już dawno wyjaśnili na matrioszkach.
    • anuukk Re: trójca? 07.11.04, 11:30
      To nie jest tak że jak coś jest nie zrozumiałe czy nie logiczne to od razu
      metka "tajemnica" i do widzenia jest wielu ludzi ktOrzy bardzo chętnie
      wyjaśniają wszelkie wątpliwości, które sa przeszkodą dla wiery (polecam
      duszpasterstwa dominikańskie - to tak z mopjego doświadczenia)
      • waldy25 Re: trójca? 07.11.04, 13:40
        A jak coś jest nie logiczne, to jak to mozna wyjaśnić ? Po prostu zagmatwać tak
        bardzo, zagrać na takich mistykach i mistyfikacjach, że skołowany odbiorca
        powie: "aha, a więc miazmat najwyższego zechciał, abyśmy byli zbawionemi". Co
        dalej jest tylko ble ble ble
      • sliwka1977 Re: trójca? 08.11.04, 08:24
        anuukk napisała:

> To nie jest tak że jak coś jest nie zrozumiałe czy nie logiczne to od razu
        > metka "tajemnica" i do widzenia jest wielu ludzi ktOrzy bardzo chętnie
        > wyjaśniają wszelkie wątpliwości, które sa przeszkodą dla wiery (polecam
        > duszpasterstwa dominikańskie - to tak z mopjego doświadczenia)

No dobrze, ale "zwykli" wierni nie potrafią tego wyjaśnić? Czyli co, nie
        rozumieją?
        • kingalipa Re: trójca? 27.11.04, 16:33
          Trojca swieta jest zle zrozumiana przez wiekszosc religji. Bo to nie jest jeden
          Bog. Ale 3 osoby co maja jeden cel- zbawienie czlowieka.
          Bog jest naszym Tatusiem, oddzielna osoba i wyglada tak jak my i ma cialo jak my
          mamy tylko ze niesmiertelne.
          Jezus Chrystus jest Jego Synem i ma tez oddzielne cialo i jest naszmy starszym
          bratem kto umarl za nasze grzechy.
          A Duch Swiety nie ma ciala ale jest dusza i pomaga nam czuc milosc Boga i
          potwierdza nam ze Jezus jest naszym zbawicielem i ze Bog jest naszym Ojcem.
          Poprzez dar Ducha Swietego mozemy znac prawde wszystkiego.
          Ale ten dar jest tylko nam dostepny przez Jezusa prawdziwy kosciol.
          Kosciol Jezusa Chrystusa Swietych w Dniach ostatnich jest jedynym kosciolem na
          tym swiecie co ma autorytet od Boga zeby nam dac Ducha Swietego.
          • waldy25 Re: trójca? 27.11.04, 22:49
            > Ale ten dar jest tylko nam dostepny przez Jezusa prawdziwy kosciol.

A po czym poznajesz który kościół jest prawdziwy? Oprócz tego że tak uważasz ,
            jakie masz przesłanki? Mamy Ci wierzyć na słowo? Skąd w ogóle ten potok
            informacji ?
            Pozdrawiam
          • anzza Re: trójca? 30.11.04, 21:19
            kingalipa napisała:
            > Bog jest naszym Tatusiem, oddzielna osoba i wyglada tak jak my i ma cialo jak
            my mamy tylko ze niesmiertelne.

Ja znowu z tym cialem..... a gdzie to cialo jest, bo chyba nie siedzi na
            chmurze w niebie jak sobie to wczesniej wyobrazano, z braku zrozumienia
            czegokolwiek w tej zawilej sprawie?
          • tom1111 Re: trójca? 01.12.04, 12:09
            nie ma większego zła niż twierdzenie , że ma się monopol na "prawdę"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka