watanabe.miharu 03.08.05, 01:27 Jak myślicie, co było gorsze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vitmik Re: Komuna czy inkwizycja 03.08.05, 07:08 inkwizycja nie wyslala 5 mln ludzi na syberie i nie zaglodzila 20 mln kolejnych Odpowiedz Link
waldek58 Re:Njwieksze ludobójstwo w dziejach ludzkosci, 03.08.05, 10:27 dokonane przez katolików. Tak o tym pisze ks. prof Kracik. W ciągu 50 lat z 80 mln. ludzi w obu AMERYKACH ZOSTAŁO 10 mln. BIąrąc pod uwgę że ci ludzie się rozmnażali, mozna śmiało powiedzieć że ofiar było ok. 100 mln. I to wszysko zrobili katolicy w imie Boga. Twoja głupota vitmiku jest przerażajaca. Oto link do tej strony www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TH/nawracanie_konkwista.html Odpowiedz Link
waldek58 Re:Njwieksze ludobójstwo w dziejach ludzkosci, 03.08.05, 10:31 Pragne zaznaczyć że prof. Kracik wykłada na Paieskiej Akademii Teologicznej im. Jana Pawła II, A STRONA JEST NA SERWERZE JAK NAJBARDZIEJ KATOLICKIM. Trochę to dziwne ze pozwolili to umiescic. Odpowiedz Link
bloodysunday99 Re: Komuna 03.08.05, 10:29 inkwizycja nie wyslala 5 mln ludzi na syberie i nie zaglodzila 20 mln kolejnych bo nie miala takich mozliwosci logistycznych jakie mial Stalin. Za to praktykowali masowe torturowanie niewinnych ludzi, w tym kobiety i dzieci - rozzazonym zelaztwem, topieniem, odcinaniem czesci ciala, rozrywaniem na strzepy, paleniem zywcem na stosie, nabijaniem na pal itd. itd. Juz nie mowiac o zgladzeniu calych wiosek ktore nie chcialy sie poddac waszemu laskawemu "bozku". Odpowiedz Link
vaver9 Re: Komuna 03.08.05, 10:54 Zbrodnie jakich sie dopuscili katolicy, niby to w imie Boga sa wieksze od zbrodni Stalina, Hitlera i Alkaidy razem wzietych. To co robili tylko w samych Amerykach, to Stalina czy Hitlera w porównaniu z tymi zbrodniami można nazwać drobnymi rzeziemiszkami Odpowiedz Link
vitmik Re: Komuna 03.08.05, 11:07 nie no teraz to zescie mnie rozwalili. najpierw bloody pisze ze kosciol nie zabil tyle osob co stalin bo nie mial sprzetu i logistyki. czyli jakby mial to by zabil wiecej tak? fajne logiczne rozumowanie...... skad macie takie dokladne dane nt. liczby indian w poczatkach 16 wieku? i skad wiecie ze przezylo 10 a nie 20 mln? szczerze powiedziwaszy dupicie fleki jak to sie mowi. walicie cyfry z kosmosu bez podtrzymywania ich faktami.tak jest najłatwiej. aha i jeszcze jedno. skoro kosciol zabija od poczatkow swojego istnienia a komuna w ciagu 70 lat swego rzadzenia zabila okolo 100 mln ludzi (stalin,mao,korea,wietnam,etiopia) to kosciol powienien w tym czasie zabic - 2,5 mld ludzi,nawet ograniczenia co do logistyki i masowosci,niech zabili polowe tego, to i tak zostaje 1,25 mld ludzi. wierzycie w to? Odpowiedz Link
bloodysunday99 Re: Komuna 03.08.05, 11:11 vitmik napisał: > nie no teraz to zescie mnie rozwalili. najpierw bloody pisze ze kosciol nie > zabil tyle osob co stalin bo nie mial sprzetu i logistyki. czyli jakby mial to > by zabil wiecej tak? fajne logiczne rozumowanie...... Bo widocznie bloody sie nie zna. Wlasnie siedze i czytam ten artykul ktory wyslal Waldus, i musze sie przyznac ze jest strasznie, bo nawet nie myslalem ze tyle szkody narobili. Odpowiedz Link
waldek58 Re: Komuna 03.08.05, 11:13 To twoim zdaniem ks. Kracik, profesor historii szkaluje swój własny kosciół? Coś mi sie wydaje ze zamiast mózgu masz mieszankę kartoflano-buraczaną w zalewie wody swieconej Odpowiedz Link
vitmik Re: Komuna 03.08.05, 11:24 no dobra ,niech zabili te miliony,niech wbijali na pal dzieci,przypalali kobiety i gwalcili mezczyzn. pytanie-tylko po co? po co ich wszytkich zabijali milionami (tak na marginesie to wiadomo ilu awanturnikow i zabijakow z europy przebywalo wtedy w obu amerykach? miliony, skoro ginely miliony bez użycia cyklonu B,czolgow,napalmu i karabinow maszynowych) powaraca pytanie-po co zabijali? kto zabijał? bo napewno nie garstka kapelanow czy zakonnikow. a z tego co wiem to konkwistadorzy poza tym ze zyli pod panowaniem arcykatolickich krolow z katolicyzmem (pierwotnymi zasadami chrzescijanstwa i wspolnoty wiernych) nie mieli nic wspolnego Odpowiedz Link
hleb Re: Komuna 03.08.05, 22:34 A Stalin osobiście wysłał 5 mln ludzi na Syberię? Zrobili to ludzie którzy nie mieli nic wspólnego z komunizmen poza tym że żyli pod panowaniem komunisty Stalina ! Odpowiedz Link
vitmik Re: Komuna 04.08.05, 07:33 tak zrobil toosobiscie. to on podpisal dokumenty swoim nazwiskiem w ktorym bylo naspisane kto,kiedy i jak ma zostac zgladzony lub wyslany na sybir. i nie zmieniaj mi tu historii nieuku Odpowiedz Link
rasziel Re: Komuna 05.08.05, 17:49 Ale papieże jakoś nie potępiali tego - ba, oni chwalili to "nawracanie" pogan. Większość zbrodni chrześcijaństwa wynikła z natchnienia papieży - krucjaty, "chrystianizacja" pogan na innych kontynentach, inkwizycja. Odpowiedz Link
nelsonek Re: Komuna 05.08.05, 19:11 > tak zrobil toosobiscie. tak samo osobiscie papiez wymordowal rdzennych mieszkancow obu Ameryk. tutaj zrodlo, ktore podal waldek58. i nie zmieniaj mi tu historii nieuku. Odpowiedz Link
derby6 Re:vitmik 04.08.05, 10:54 Myślałem,że to do mnie sortując od daty ostatnieg postu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
watanabe.miharu inkwizycja! 03.08.05, 23:00 Specjalnie założyłam ten temat, bo wiele razy przewija się podobny wątek to tu, to tam. I zawsze wyciągane są Liczby, zarówno przez zwolenników teorii, że to komuna bardziej namordowała, jak i tych, którzy większą winę przypisują KK. A ja się pytam: czy to ważne, kto ile zabił? I tak nie wiadomo dokładnie, bo zarówno jedni i drudzy starali się ukrywać swoje postępki i dokładna ilość ofiar to tylko hipotetyczne liczby. Natomiast ja przychylam się bardziej jednak do tych, którzy twierdzą, że KK narozrabiał o wiele bardziej. Wszystkie te nikczemnosci uprawiali pod płaszczykiem swojej ideologii, która rzekomo promowała miłość i dobro. Jeżeli tym dobrem były płonące stosy, to zaprawdę, dziwny jest bóg chrześcijan. Nic dziwnego, że Indianie nie mogli go pojąć I co najgorsze, komuna upadła, a ta paskudna organizacja KK nadal istnieje.... Odpowiedz Link
dupekzoledny Re: inkwizycja! 03.08.05, 23:10 po zajęciu tw ziemi świetej arabowie zezwalali na odwiedzanie św.miejsc przez chrzę.scijan.wszak był również ich bóg. papieżom -łobuzom nie widziało się to.wyprawy krzyżowe,zdobycie jerozolimy, która spłynęła krwią niewiernych. tę zabawe w terroryzm wymyslili jednak chrześcijanie. najweselszym wynalazkiem szefa KArTOfLI była chyba jednak krucjata dziecięca. cot tam dzieci miały za uciechy,a jakie łakocie, a na koniec ocalałe spredane w niewolę. no pycha. Odpowiedz Link
derby6 Re: inkwizycja! 04.08.05, 00:19 Nigdy nie będziemy w stanie dokonać rzetelnego bilansu zbrodni popełnionych bądż to bezpośrednio na polecenie Kościoła bądż z jego inspiracji.Wiele dokumentów kościół po prostu zniszczył. Z całą pewnością i bez żadnego uproszczenia można stwierdzić,że kościół w tym szczególnie kościół katolicki stworzył najstraszniejszy w dziejach ludzkości mechanizm struktur władzy i właściwą temu doktrynę moralną,której metodą była zbrodnia. Zbrodnicze i antyludzkie systemy polityczne XX wieku-hitleryzm i stalinizm/czy też faszyzm i komunizm/całymi garściami czerpały z doświadczeń i tradycji kościoła dokonując eksterminacji całych narodów a zwłaszcza tych,których posądzano o nieposłuszeństwo. Getta żydowskie,żółte gwiazdy,zagłady żydów,nie są wynalazkiem XX wieku.Wszystko to znane było w średniowieczu. Crześcijaństwo wbrew naukom i zakazom Chrystusa miast nieść dobrą nowinę przez półtora tysiąca lat niosło śmierć i zniszczenie. Po to by kościół mógł nieść słowa zbawienia zginęło miliony ludzi. Gdzie wasz szacunek chrześcijanie od nauk Chrystusa?/wg.was syna Boga./ Kto głosił przesłanie miłości,przebaczania nawet swoim wrogom? czyim przykazaniem były słowa... n i e z a b i j a j!Kto zabijał przez półtora tysiąca lat komuniści?faszyści? Odpowiedz Link
vitmik Re: inkwizycja! 04.08.05, 07:37 zabijaly pojeby ktore z chrzescijanstwem nie mialy nic wspolnego. juz widze takiego grubego mnicha ktory wrzuca malych indian do palcej sie stodoly,jasne. polecam film "misja" zebyscie mogli zrozumiec jak to naprawde funkcjonowalo Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: inkwizycja! 04.08.05, 12:56 vitmik napisał: > inkwizycja dzialala w europie i walczyla z heretykami i odstepcami we wlasnych > szeregach Aha.. tylko zauważ malutki drobiażdżek - każdy miał obowiązek być w tym "szeregu". Chcąc, nie chcąc, musiałeś być katolikiem. Jeśli nie, to właśnie stawałeś się celem inkwizycji jako heretyk i odstępca.. > zabijaly pojeby ktore z chrzescijanstwem nie mialy nic wspolnego. juz widze > takiego grubego mnicha ktory wrzuca malych indian do palcej sie stodoly,jasne. Aaa... czyli dla Ciebie zabójstwo to tylko to popełnione własnoręcznie? Czyli dzisiejszy płatny killer jest wg Ciebie mordercą, a jego zleceniodawca to tylko porządny obywatel, który w żaden sposób nie splamił sobie rączek? Dla Ciebie ważne jest najwidoczniej tylko to, kto pociąga za spust bądź wykopuje stołek spod nóg wieszanego skazańca... interesujące... Ten 'gruby mnich', o którym wspominasz, może i nie wrzucał Indian w ogień własnymi rękoma, ale stał obok, patrzył, jak robią to żołnierze i błogosławił ich, bo to na "chwałę Pana".. To za jego i jemu podobnych podjudzeniem ci ludzie zrobili eksterminację tubylców. Odpowiedz Link
vitmik Re: inkwizycja! 04.08.05, 13:14 skad wiesz ze blogoslawil? bylas tam i widzialas to.masz to na dvd? nie jestem obronca kosciola,szczegolnie tego sredniowiecznego ale nikt mi nie wmowi ze garstka konkwistadorow zamordowala miliony indian z nakazu papieza. bo w takie bzdury nie uwierze Odpowiedz Link
nelsonek Re: inkwizycja! 05.08.05, 19:15 > skad wiesz ze blogoslawil? bylas tam i widzialas to.masz to na dvd? skad wiesz, ze Stalin "blogoslawil" morderstwa? bylas tam i widzialas to? masz to na dvd? > nikt mi nie wmowi ze garstka konkwistadorow zamordowala miliony indian z nakazu papieza. bo w takie bzdury nie uwierze to nie jest kwestia wiary czy nie. ciekawe co Ty na to: nikt mi nie wmowi, ze garstka NKWDzistow zamordowala miliony ludzi z nakazu Stalina. bo w takie bzdury nie uwierze. Odpowiedz Link
vitmik Re: inkwizycja! 04.08.05, 07:35 komuna pod plaszczykiem rownosci,sprawiedliwosci,dobrobytu robila o wiele gorsze rzeczy niz kk. i skonczcie pisac ze inkwizycja zabila miliony indian. inkwizycja dzialala w europie i walczyla z heretykami i odstepcami we wlasnych szeregach. jesli chodzi o czarownice to w tej profesji przodowali protestanci a nie katolicy. a indian zabijali kolonizatorzy hiszpanscy i portugalscy a nie ksieza i zakonnicy Odpowiedz Link
dupekzoledny Re: inkwizycja! 04.08.05, 09:46 virniku-jedno zdanko-na jaką cholere była ta krucjata dzioecięca. to chiba jakiś poprzednik nasego najukochańszego wojtyły wymyślił. Odpowiedz Link
vitmik Re: inkwizycja! 04.08.05, 11:44 prawda jest taka ze po europie wloczylo sie wiele takich gowniarzy i gowniar,bezdomnych sierot,ktore paraly sie dziwkarstwem,bandytyzmem etc etc cos tak jak obecni "bezprizorni" w rosji. trzeba bylo cos z tym zrobic to ich puscili w kanal. te dzieci nie doszly do jerozolimy. ginely z glodu,chorob a te co przezyly zostaly sprzedane przez bandytow,piratow,wenecjan i bizantyjczykow maurom,turkom i innym arabom do haremow i na galery. kosciol potem niby nad tym ubolewal ale prawda jest taka ze wraz z owczesna szlachta,rycerstwem i kupcami pozbyli sie bachorow i to nie brudzac sobie przy tym rak. Odpowiedz Link
rasziel Re: inkwizycja! 05.08.05, 17:54 Po pierwsze nie inkwizycja, tylko konkwistadorzy "natchnieni" przez papiestwo do "chrystianizacji". Odpowiedz Link
nelsonek Re: inkwizycja! 05.08.05, 19:23 > a indian zabijali kolonizatorzy hiszpanscy i portugalscy a nie ksieza i zakonnicy zapomnialas dodac, ze za wiedza i przyzwoleniem papy z watykanu. Odpowiedz Link
dupekzoledny Re: inkwizycja! 05.08.05, 20:43 i ta dziecięca też z ukazu poprzednika wojtyły. Odpowiedz Link
dupek.jak.kazdy.facet Re: Komuna czy inkwizycja 05.08.05, 21:10 Nie można porównywać systemu z instytucją systemu. Inkwizycję można porównywać co najwyżej z organami komunistycznych państw, np. NKWD, a z systemem komunistycznym - państwo wyznaniowe. Oczywiście że gorsze było i jest państwo klerykalne, bo komunizm, jak już napisałem w innym wątku, jest ustrojem niewydolnym ekonomicznie, a więc niejako zaprogramowanym na samozniszczenie - tak jak człowiek, który biegnie 50-kilogramowym obciążeniem nie będzie tak gonił w nieskończoność, tylko po kilkuset metrach, a najdalej kilku kilometrach zdechnie. Tymczasem kościół, katolicki, muzułmański czy inny, nie jest balastem, a raczej pasożytem, który może żerować przez setki lat na żywicielu, jakim jest państwo. Co do Inkwizycji, twłaśnie dlatego była gorsza, że działała przez setki lat. Ale mam dwie uwagi, co do poprzednich postów: 1) Indian nie wymordowała Inkwizycja, tylko żołnierze i przede wszystkim choroby. Indianie nie byli przypalani żelazem, tylko jeśli już ginęli w czystkach etnicznych. 2) Zsyłki na Sybir to nie był żaden wynalazek komunistów - w czasach Rosji carskiej to również była niezwykle często stosowana kara. Wiele osób stara się dzisiaj usprawiedliwiać i wybielać czasy carów, ale pomimo iż panowała wówczas większa niż dziś wolność gospodarcza, to jednak zamordyzm był, a Ochrana działała dość brutalnymi metodami. Odpowiedz Link
waldek58 Re:Do dupka 06.08.05, 10:34 W Oświecimiu podobnie jak w innych obozach zagłady nie wszyscy gineli od kuli i gazu. Gineli również z powodu glodu i chorób i nikt rozsądny z tego powodu nie usprawiedliwia Niemców. Wszystko zapisane jest na ich konto. Podobnie z katolikami w AMERYKACH mordowali niby to niosąc chrzescijaństwo i nieważne ile wymordowali, ilu umarło z powodu chorób czy głodu. Te wszystkie ofiary obciążają Watykan i katolików Odpowiedz Link
dupek.jak.kazdy.facet Re:Do dupka 06.08.05, 11:09 Niemców nikt nie usprawiedliwia, ale my tu nie rozmawiamy na temat zbrodni z inspiracji i za przyzwoleniem Kościoła Katolickiego, tylko na temat zbrodni inkwizycji, a czemu jak czemu, ale akurat chorobom inkwizytorzy winni nie byli. Odpowiedz Link
waldek58 Re:Do dupka 06.08.05, 11:20 a kto im zawiózł gruźlicę i syfilis? Te choroby u nich nie były znane Odpowiedz Link
xy2 Re: Komuna czy inkwizycja 05.08.05, 21:43 ja byłam wychowana w komunie polskiej i niczego mi nie brakowało Odpowiedz Link
dupek.jak.kazdy.facet Re: Komuna czy inkwizycja 05.08.05, 22:16 E, też mi komuna. Wielu Polaków ma przeświadczenie, że Polacy zawsze byli najbardziej pokrzywdzeni, a nawet jak socjalizm, to w Polsce najgorszy, ale z faktami to ma niewiele wspólnego - Polska w przeciwieństwie do innych krajów RWPG miała jeszcze względnie sporo swobód. Ale to tylko taka dygresyjka, nie zbaczajmy z tematu. Na forum "Społeczeństwo" raz odszedłem od tematu i cały wątek zlikwidowali. Odpowiedz Link
xy2 Re: Komuna czy inkwizycja 05.08.05, 22:21 za komuny ocjciec pracował uczciwie bez przynaleznosci mama tez. było nam bardzo dobrze , bo byli mądrzy i nie kradli. nie dali rady w krwiożerczym kapitalizmie i sie rozjechali Odpowiedz Link