04.01.06, 15:22
Niedawno zdałem sobie sprawę, że Chrystus był bękartem. Może znacie jeszcze
jakieś ciekawostki z życia religijnego chrześcijan. Z drugiej strony to
straszne ile ludzi umarło za kobiętę, która wmówiła facetowi, że zapłodnił ją
Bóg i jej syna.
Obserwuj wątek
    • adam81w Re: Syn Boży 04.01.06, 17:00
      ale tzreba powiedziec ze jezus jesli zyl to mial dar przekonywania smile co on
      obiecywal tym ludziom ze mu tak wierzyli ?
      • mcmaxim Re: Syn Boży 04.01.06, 17:29
        obiecal, ze bedziemy zyli wiecznie, i to bez chorob i starosci - kto by nie chcial? smile
        • seth.destructor Re: Syn Boży 04.01.06, 19:26
          Ale nie obiecywal 3 milionow mieszkan! (sic!)
        • adam81w Re: Syn Boży 04.01.06, 19:40
          no kazdy by chcial smile ale wierzyc na slowo w takie rzeczy to jest lekko ...
      • patchwork30 Re: Syn Boży 04.01.06, 21:51
        > ale tzreba powiedziec ze jezus jesli zyl to mial dar przekonywania smile co on
        > obiecywal tym ludziom ze mu tak wierzyli ?

Obiecywal im rownosc wszystkich ludzi w obliczu boga. To bylo nowatorskie. Teza
        ta nie traci na wartosci, jak sie w niej opusci boga i zostawi rownosc ludzi
        wobec siebie. Pytanie powinno byc raczej takie: dlaczego kosciol tak sciemnil
        sprawe, ze katolicy uwzaja sie za lud lepszy?

• the_dzidka Re: Syn Boży 05.01.06, 09:24
          To on straszne herezje głosił smile
          IMHO facet musiał byc obdarzony niezwykłą charyzmą i silnym charakterem -
          nawiedzonych kaznodziejów było, zarówno wtedy, jak i potem, i w czasach
          współczesnych, mnóstwo - a jednak to jemu udało się tak zakręcić garstką swoich
          wyznawców, że po jego śmierci gorliwie rzucili się dalej krzewić jego nauki.
          Szkoda, że wmieszał się w to wszystko Szaweł, wydaje mi się, że z nich
          wszystkich to on był najgorszym fanatykiem i spowodował, że chrześcijaństwo
          poszło niekoniecznie w takim kierunku, jakiego życzyłby sobie Rabbi Jeszua,
          niezależnie od tego, czy rzeczywiście wierzył, że jest synem boga, czy też
          używał słów "Ojciec mój" jako metafory.
          • wanda43 Re: Syn Boży 05.01.06, 14:23
            Szaweł na rabbim zrobił interes i załozyl nową religie w oparciu o swoje
            "widzenia".Wyrolowal nawet Jakuba,brata Jezusa i jednoczesnie następcę.Dla mnie
            to paskudna postać.
        • adam81w Re: Syn Boży 05.01.06, 12:42
          ludzie rowni ??? hm ciekawe . nie zgadzam sie z tym . ludzie maja te same prawa
          i potrezby a jednak jeden jest lepszy a drugi gorszy , jeden jest madrzejszy a
          drugi to debil . rownosc troche kojarzy mi sie z komunizmem . dlaczego niby
          wszyscy maja miec po rowno ? to jakies idiotyczne ? ten co stara sie malo ma
          miec tyle samo co ten co charuje od switu do nocy ????
          • patchwork30 Re: Syn Boży 06.01.06, 15:14
            > Ludzie maja te same prawa i potrzeby.
            O to chodzilo smile
    • adam81w Re: Syn Boży 05.01.06, 12:40
      Z drugiej strony to
      > straszne ile ludzi umarło za kobiętę, która wmówiła facetowi, że zapłodnił ją
      > Bóg i jej syna.

hm tak mysle ze musiala sie ta kobieta wstydzic tego pana ktory ja naprawde
      zaplodnil , lub ten pan nie chcial sie przyznac do niej no i musiala wymyslic
      historyjke ( mamusiu mamusiu cos mnie zaplodnilo smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka