adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:04 4. Zakład Pascala - co o nim powiesz? Pascal twierdził, że nic nie ryzkujemy zakładając istnienie Boga, bo mamy do zyskania nieskończone życie wieczne (jeśli Bóg jest), a możemy jedynie stracić marną, skończoną doczesność (jeśli Boga nie ma). Można więc powiedzieć, że jest to sytuacja wyboru w warunkach niepewności. Pascal wychodzi od przesłanki, że nie wiemy, czy Bóg istnieje, czy nie istnieje, i na tej dychotomii (Bóg jest, albo Boga nie ma) opiera całe swoje rozumowanie. Tymczasem jeśli faktycznie nie mamy pewności, czy Bóg istnieje, czy nie istnieje, to nie możemy mieć też pewności, czy nie istnieje wielu bogów, a nawet jeśli istnieje jeden bóg, to nie wiemy, czy jest on właśnie takim bogiem, jak go opisuje chrześcijaństwo - nie możemy wykluczyć, że jest to bóg, którego ludzie w ogóle nie obchodzą, albo bóg oferujący zbawienie wyłącznie tym, którzy nie są chrześcijanami. Od razu widać, że przy takim - koniecznym - rozszerzeniu przesłanki Pascala, cały jego dalszy wywód obraca się w gruzy. Fakt, że ten "dowód" nadal bywa używany jako argument w dyskusjach potwierdza moje spostrzeżenia o "filtracji wiedzy" (notka Umysł z filtrem), za którą odpowiedzialna jest religia: ludzie religijni, którzy wiedzą o istnieniu zakładu Pascala zazwyczaj nie wiedzą, że rozumowanie francuskiego filozofa jest błędne. ze strony www.ateista.blog.pl Odpowiedz Link
tessa18 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:24 Istnieje też pytanie :"Czy Bóg jest wszędzie?" Odpowiedz Link
adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:27 a ty tessa skad wiesz jaki jest ten bog ? a jesli jest zupelnie inny niz mowi ci kosciol i ksieza ? skad wiesz ze oni maja racje ? Odpowiedz Link
tessa18 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:37 Ja nie wierzę w kościół KK i księży ,ja wierzę w Boga opisanego w Biblii. Ta księga zawiera mnóstwo danych o Bogu.Są to objawienia Boże.Jezus powiedział: "Słowo Twoje jest prawdą".Co mnie przekonało? Przede wszystkim spełnione proroctwa.Setki proroctw spełnionych na Jezusie i spełniających się dawniej i teraz. Skąd wiem że oni mają rację? Mam na to liczne dowody. Odpowiedz Link
adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:42 skad wiesz ze w biblii napisali prawde ? moze napisali to co chcieli zeby myslano ? jakie dowody ? jakie proroctwa ? Odpowiedz Link
grgkh Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:43 Ha, proroctwa Jules Verne przewidział skonstruowanie łodzi podwodnej, lot na Księżyc i parę innych ważnych "wydarzeń". Proponuję go uznać za mesjasza, wystawić mu świątynię i pomodlić się do Niego. Co Ty na to? Aha, a ja też przewidziałem, że piss nie wejdzie w koalicję z PO, choć nie od razu. Jakie mam szanse na Twoją adorację jako istota wyższego rzędu? Odpowiedz Link
tessa18 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 17:10 Proroctwa biblijne nie mają nic wspólnego z przewidzeniem lotu w kosmos lub kto wygra wybory. Są to podane w szczegółach wydarzenia które się spełniły bardzo dokładnie i pasują tylko do danego wydarzenia. Odpowiedz Link
tessa18 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 17:15 babel.ovh.org/proroctwa/proroctwa.php Odpowiedz Link
grgkh Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 18:49 Zacytuj to, co uważasz za idealne przepowiednie, bo nie potrafię się zmusić by te bzdury osobiście przeczytać. )) Odpowiedz Link
adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 17:15 grgkh prawde rzeczesz . zarowno ty jak i julius verne jestescie prorokami . bede was czcil . Odpowiedz Link
grgkh Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 18:51 O, dziękuję, ale wrodzona skromność nie pozwala mi się zgodzić na podniesienie mojej osoby do rangi bóstwa. Odpowiedz Link
adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 19:51 O , dziękuję, ale wrodzona skromność nie pozwala mi się zgodzić na podniesienie > mojej osoby do rangi bóstwa. za pozno juz buduje kosciol i zbieram apostolow Odpowiedz Link
stek22 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 22:09 W dziejach historii było wiele różnych przepowiedni. Również sprawdziła się przepowiednia iż gen. Custer zginie w bitwie z indianami w dolinie rzeki Little Big Horn. Z tej bitwy miał nie wyjść nikt żywy z armii Custera. I co, sprawdziło się. Różne przepowiednie się spełniają. I do czego mają mnie przekonywać? Słyszałaś o samospełniających się przepowiedniach? O dostosowywaniu się do przepowiedni? A nuż to ja? o wykorzystywaniu przepowiedni do doraźnych celów politycznych przez religie? Wręcz o fałszowaniu, czyli pisaniu jako przepowiedni coś co się zna? I znowu enigmatyczne - "mam na to liczne dowody". Siebie chcesz przekonać? Również dowodem są dwie przepowiednie o śmierci Judasza. Każda z odrębnych historii śmierci Judasza (u Mateusza czy Dz. Ap.) na swą przepowiednię, które przytacza się na prawdziwość swojej wersji historii śmierci Judasza. Jakąż wówczas mają wartość te przepowiednie - żadnej. Setki proroctw spełnionych na Jezusie? Ja się nawet nie mogłem doliczyć stu w ewangeliach i Dz. Ap. Odpowiedz Link
kooala Re: Ciekawa strona 13.02.06, 18:33 W dziale ewolucja roi się od kłamstw i manipulacji. To bezczelne naciąganie faktów tak, żeby pasowały do teorii! Ale szkoda sobie język strzępić do ludzi głuchych na argumenty Odpowiedz Link
ac78f92aa421c5e2b9 Re: Ciekawa strona 13.02.06, 18:49 Tessa uczyła się biologi w Kansas, stąd jej głęboka wiedza. Odpowiedz Link
billy.the.kid Re: Ciekawa strona 13.02.06, 18:52 cała ewangelia jakos podpisuje się pod stary testament.a sie natrudzili ci twórcy zeby sie wypełniło to co było przeiwdziane przez proroków. na jaką cholere maria z józiem pchali sie do betlejema z nazaretu?--zeby się wypełniło to co było przeowdziane przez proroków. Odpowiedz Link