Dodaj do ulubionych

Ciekawa strona

13.02.06, 16:01
babel.ovh.org/
Obserwuj wątek
    • adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:04
      4. Zakład Pascala - co o nim powiesz?

Pascal twierdził, że nic nie ryzkujemy zakładając istnienie Boga, bo mamy
      do zyskania nieskończone życie wieczne (jeśli Bóg jest), a możemy jedynie
      stracić marną, skończoną doczesność (jeśli Boga nie ma).
      Można więc powiedzieć, że jest to sytuacja wyboru w warunkach niepewności.
      Pascal wychodzi od przesłanki, że nie wiemy, czy Bóg istnieje, czy nie
      istnieje, i na tej dychotomii (Bóg jest, albo Boga nie ma) opiera całe swoje
      rozumowanie. Tymczasem jeśli faktycznie nie mamy pewności, czy Bóg istnieje,
      czy nie istnieje, to nie możemy mieć też pewności, czy nie istnieje wielu
      bogów, a nawet jeśli istnieje jeden bóg, to nie wiemy, czy jest on właśnie
      takim bogiem, jak go opisuje chrześcijaństwo - nie możemy wykluczyć, że jest to
      bóg, którego ludzie w ogóle nie obchodzą, albo bóg oferujący zbawienie
      wyłącznie tym, którzy nie są chrześcijanami. Od razu widać, że przy takim -
      koniecznym - rozszerzeniu przesłanki Pascala, cały jego dalszy wywód obraca się
      w gruzy.
      Fakt, że ten "dowód" nadal bywa używany jako argument w dyskusjach
      potwierdza moje spostrzeżenia o "filtracji wiedzy" (notka Umysł z filtrem), za
      którą odpowiedzialna jest religia: ludzie religijni, którzy wiedzą o istnieniu
      zakładu Pascala zazwyczaj nie wiedzą, że rozumowanie francuskiego filozofa jest
      błędne.

ze strony www.ateista.blog.pl
      • tessa18 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:24
        Istnieje też pytanie :"Czy Bóg jest wszędzie?"
        • adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:27
          a ty tessa skad wiesz jaki jest ten bog ? a jesli jest zupelnie inny niz mowi
          ci kosciol i ksieza ? skad wiesz ze oni maja racje ?
          • tessa18 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:37
            Ja nie wierzę w kościół KK i księży ,ja wierzę w Boga opisanego w Biblii.
            Ta księga zawiera mnóstwo danych o Bogu.Są to objawienia Boże.Jezus powiedział:
            "Słowo Twoje jest prawdą".Co mnie przekonało? Przede wszystkim spełnione
            proroctwa.Setki proroctw spełnionych na Jezusie i spełniających się dawniej i
            teraz.
            Skąd wiem że oni mają rację? Mam na to liczne dowody.
            • adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:42
              skad wiesz ze w biblii napisali prawde ? moze napisali to co chcieli zeby
              myslano ? jakie dowody ? jakie proroctwa ?
            • grgkh Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 16:43
              Ha, proroctwa wink

Jules Verne przewidział skonstruowanie łodzi podwodnej, lot na Księżyc i parę
              innych ważnych "wydarzeń". Proponuję go uznać za mesjasza, wystawić mu
              świątynię i pomodlić się do Niego.

wink

Co Ty na to?

Aha, a ja też przewidziałem, że piss nie wejdzie w koalicję z PO, choć nie od
              razu. wink Jakie mam szanse na Twoją adorację jako istota wyższego rzędu? wink
              • tessa18 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 17:10
                Proroctwa biblijne nie mają nic wspólnego z przewidzeniem lotu w kosmos lub
                kto wygra wybory.
                Są to podane w szczegółach wydarzenia które się spełniły bardzo dokładnie i
                pasują tylko do danego wydarzenia.
                • tessa18 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 17:15
                  babel.ovh.org/proroctwa/proroctwa.php
                  • grgkh Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 18:49
                    Zacytuj to, co uważasz za idealne przepowiednie, bo nie potrafię się zmusić by
                    te bzdury osobiście przeczytać. smile))
              • adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 17:15
                grgkh prawde rzeczesz . zarowno ty jak i julius verne jestescie prorokami .
                bede was czcil .
                • grgkh Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 18:51
                  O, dziękuję, ale wrodzona skromność nie pozwala mi się zgodzić na podniesienie
                  mojej osoby do rangi bóstwa. wink
                  • adam81w Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 19:51
                    O , dziękuję, ale wrodzona skromność nie pozwala mi się zgodzić na podniesienie
                    > mojej osoby do rangi bóstwa. wink

za pozno juz buduje kosciol i zbieram apostolow wink
            • stek22 Re: Ciekawe obalenie zakladu pascala 13.02.06, 22:09
              W dziejach historii było wiele różnych przepowiedni. Również sprawdziła się
              przepowiednia iż gen. Custer zginie w bitwie z indianami w dolinie rzeki Little
              Big Horn. Z tej bitwy miał nie wyjść nikt żywy z armii Custera. I co,
              sprawdziło się.
              Różne przepowiednie się spełniają. I do czego mają mnie przekonywać?
              Słyszałaś o samospełniających się przepowiedniach? O dostosowywaniu się do
              przepowiedni? A nuż to ja? o wykorzystywaniu przepowiedni do doraźnych celów
              politycznych przez religie? Wręcz o fałszowaniu, czyli pisaniu jako
              przepowiedni coś co się zna?
              I znowu enigmatyczne - "mam na to liczne dowody". Siebie chcesz przekonać?
              Również dowodem są dwie przepowiednie o śmierci Judasza. Każda z odrębnych
              historii śmierci Judasza (u Mateusza czy Dz. Ap.) na swą przepowiednię, które
              przytacza się na prawdziwość swojej wersji historii śmierci Judasza. Jakąż
              wówczas mają wartość te przepowiednie - żadnej.
              Setki proroctw spełnionych na Jezusie? Ja się nawet nie mogłem doliczyć stu w
              ewangeliach i Dz. Ap.
    • kooala Re: Ciekawa strona 13.02.06, 18:33
      W dziale ewolucja roi się od kłamstw i manipulacji.

To bezczelne naciąganie faktów tak, żeby pasowały do teorii!

Ale szkoda sobie język strzępić do ludzi głuchych na argumenty
      • ac78f92aa421c5e2b9 Re: Ciekawa strona 13.02.06, 18:49
        Tessa uczyła się biologi w Kansas, stąd jej głęboka wiedza.
      • billy.the.kid Re: Ciekawa strona 13.02.06, 18:52
        cała ewangelia jakos podpisuje się pod stary testament.a sie natrudzili ci
        twórcy zeby sie wypełniło to co było przeiwdziane przez proroków.
        na jaką cholere maria z józiem pchali sie do betlejema z nazaretu?--zeby się
        wypełniło to co było przeowdziane przez proroków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka