0golone_jajka 24.05.06, 23:24 Tak powiedział, miłościwie nam panujący, Benek ) Puścili to w TV ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam81w Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 24.05.06, 23:26 obrazil uczucia religijne . jakas kara ? Odpowiedz Link
aktsieta Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 25.05.06, 09:17 no czo bajdźoladnie mówi.Czekawe kedy ucił się pa polsku? Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 25.05.06, 11:39 Kto to usunął? Gazeta czy ktoś z Was? Oczekuję wyjaśnienia. Odpowiedz Link
penelina Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 25.05.06, 11:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=42417198 Odpowiedz Link
penelina Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 25.05.06, 14:24 Hmmmmmm ... no, no ... Kliknęłam właśnie na link - donosik szymonka na Forum o Forum ... wiadomość skasowana ... Oj, oj ... nieładnie. Odpowiedz Link
adam81w Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 25.05.06, 15:23 penelina ale w jakiej sprawie szymon na na doniosl ? Odpowiedz Link
penelina Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 25.05.06, 16:46 W sprawie >powalonego< , heh Odpowiedz Link
lutzow1 Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 06.10.06, 18:38 Ogólnopolski Zjazd Racjonalistów i Wolnomyślicieli W najbliższy weekend (6-8 X) odbędzie się ogólnopolski zjazd racjonalistów w Radzikowie pod Warszawą - najważniejsze wydarzenie tego roku dla portalu Racjonalista oraz Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów, na które tym samym zapraszamy gorąco wszystkich naszych czytelników, członków i sympatyków. W związku z dużym zainteresowaniem kierownik hotelu przydzielił nam dodatkowych 10 miejsc w radzikowskim hotelu, tym samym są jeszcze ostatnie chwilę na to, aby się zapisać z noclegiem. W imprezie można wziąć udział albo rezerwując hotel, wyżywienie itd., albo dojeżdżając do Radzikowa (zwłaszcza z pobliskiej Warszawy), nie rezerwując noclegów. W tym drugim przypadku należy jednak pamiętać, aby zamówić wcześniej posiłki (obiad, kolacja) u organizatorów (będzie katering). Wśród radzikowskich atrakcji m.in.: - świetni goście-prelegenci (Barbara Stanosz, Andrzej Nowicki, Jerzy Drewnowski, Stanisław Obirek, Tadeusz Cegielski, Bogdan Miś, Paweł Borecki, Andrzej Dominiczak, Kaz Dziamka, Łukasz Nysler, Lech Nijakowski i in.) - przedstawiciele takich organizacji wolnomyślnych jak American Humanist Association, Towarzystwo Kultury Świeckiej, Towarzystwa Humanistyczne, Polska Federacja Humanistyczna, portal Ateista oraz oczywiście licznie twórcy i członkowie portalu Racjonalista oraz Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów - Różne bloki tematyczne: * ideologiczny (humanizm, wolnomyślicielstwo, kultura i etyka świecka, piątek) * wolnościowy (nasze prawa i wolności, piątek) * filozoficzno-światopoglądowy (cała sobota) * praktyczny (jak funkcjonować jako ateista w społeczeństwie, niedziela) * organizacyjne: poświęcone Federacji Humanistycznej, czyli całemu środowisku wolnomyślnemu w Polsce, oraz Polskiemu Stowarzyszeniu Racjonalistów - Nowa instytucja społeczna: dyskusja wokół społecznego rzecznika (wkrótce zamknięcie listy kandydatów), dyskusja nad procedurą wyboru - Kino wolnomyśliciela - emisja filmów wolnomyślicielskich, w tym najważniejsze Richarda Dawkinsa: "Iluzja Boga" oraz "Wirus wiary", emitowane w brytyjskiej telewizji publicznej w 2006 r., w tłumaczeniu Małgorzaty Koraszewskiej oraz Andrzeja Dominiczaka, być może pokażemy także filmy wolnomyślicielskie obecnego prezesa brytyjskiego Stowarzyszenia Racjonalistów. - Polityka światopoglądowa - wystąpienia przedstawicieli partii politycznych; polskie partie a niewierzący - Ognisko, grill, dużo ciekawych ludzi, ciekawe dyskusje, integracyjne wieczory... Nasz zjazd ma mieć przełomowe znaczenie dla odbudowy sprawnego środowiska wolnomyślicielskiego w Polsce. Serdecznie zapraszamy! Bieżące informacje o zjeździe są podawane w tym wątku na forum: www.racjonalista.pl/forum.php/s,58096 Tam też jest rozkład jazdy autobusów z Centralnego do Radzikowa (ok. 25 km na Poznań). W sprawie wspólnych dojazdów polecamy ten wątek: www.racjonalista.pl/forum.php/s,59060 W sprawie pomocy ten wątek: www.racjonalista.pl/forum.php/s,59059 Kontakt: dariusz.kaliszuk@racjonalista.pl albo: (22) 635 81 87 Odpowiedz Link
lutzow1 Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 09.10.06, 08:59 A czym rozwiązać problem ogromnych sum traconych rokrocznie na "kantach", "przekrętach", korupcji itd. - grą na fujarce? Struktury sądownicze, policyjne są same skorumpowane i nie ma czasu na wymianę całych tych struktur. CBA jest dobrym pomysłem, takie też są odpowiedniki takich podobnych struktur na zachodzie. Co by ten rząd nie zrobił to - żle. Pora trochę zastanowić się. Odpowiedz Link
norde1 Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 08.10.06, 18:03 aktsieta napisała: > Zeby naprawdę się przekonać co do religijności wystarczyłoby wprowadzić podatek > na cele np.kościelne To przekonałem się, jednak jestem wierzący, ale sam nałożyłem podatek na siebie, to znaczy od 10 lat nawet 1 grosza na KK nie dałem. Odpowiedz Link
adam81w Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 25.05.06, 14:18 ale co usunal Ogolone ? ja nic nie usuwalem ostatnio Odpowiedz Link
witaz1 Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 05.01.07, 11:14 propos dyskusji religinych, rzeczywiście prowadzimy tu raczej rozmowy antyreligijne, ale nie wiem, czy jest jakaś szansa na zmianę. Prawie każdy tu ma już ustalone poglądy, inaczej rozmawiają ludzie, którzy poszukują swojej drogi, inaczej tacy, którzy taką drogę już obrali. tu jest więcej tych drugich, więc celem ich dyskusji jest przekonywanie do swoich racji a nie szukanie, odkrywanie nowych wartości." - xxara Pani xxaro, religia, oprócz ceremoniału, kultu obrazów i takich innych, niesie także bardzo mądre przsłania. Można być człowiekiem niewierzącym, a te przesłania dostrzegać. Może przykład aby praktycznie to wyjaśnić. Jest zapis w NT, w Ewangelii, tz. kuszenie Jezusa przez szatana. Mozna traktować to dosłownie lub jako alegorię, nie ma to znaczenia, znaczenie ma przekaz. W obrazowy sposób, zrozumiały dla wszystkich, przekazana jest wielka mądrość "tego świata". Przyczyną wszelkiego zła na tym świecie, praprzyczyną wszelkiego grzechu, przyczyną, ze taki jest świat, a nie inny, lepszy, są trzy czynniki: żądza człowieka do pieniądza, bogactwa, mamony, żądza człowieka do władzy nad innymi ludzmi oraz żądza człowieka do własnego wywyższenia nad innym człowiekiem. Koniec. Czy jako ateistka, zaprzeczy pani tej wielkiej prawdzie? czy uważa Pani, że jest to nieprawda? Przecież może Pani to przyjąć, nie musi Pani wierzyć. Człowiek wierzący ma też do przyjęcia tą prawdę, ma i więcej, sam Bóg, ktory stał się człowiekiem, daje przykład obrazowy, jak należy postąpić. Takich przykładów można mnożyć bezliku, nie tylko trzeba widzieć zło w religii, ale i dostrzegać dobro, które niesie. Odpowiedz Link
adam81w Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 26.05.06, 15:49 heh kurde on to naprawde powiedzial . Powalony . mhihihihi . nie do konca chcialem w to uwierzyc ale dzis polsat przed chwila puscil te wypowiedz benka jako czesc tego co benek powiedzial podczas wizyty . uuuf jak dobrze ze benek juz wyjezdza z warszawy . jedź i nie wracaj wiecej. Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Niech będzie POWALONY Jezus Chrystus 26.05.06, 15:55 a właśnie że tĘ wypowiedź a nie tĄ Odpowiedz Link
fnoll jajco, tobie papież panuje? 26.05.06, 16:08 0golone_jajka napisał: > Tak powiedział, miłościwie nam panujący, Benek no proszę, papież panuje nad bliżej nieokreśloną grupą ludzi, do której jajco sam się zalicza pisząc "nam panujący" - kto by pomyślał, że z jajca taki papista... mhihihi Odpowiedz Link
maniek.27 Jajko mam nadzieję... 26.05.06, 18:34 ... że ty potrafisz mówić w obcym języku jak rodowici mieszkańcy Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Jajko mam nadzieję... 06.10.06, 16:13 > ... że ty potrafisz mówić w obcym języku jak rodowici mieszkańcy raczej nie, ale przynajmniej nie puszczają tego w tv ) Odpowiedz Link
kirkegor Re: Jajko mam nadzieję... 06.10.06, 17:27 hehe.... w czasie ostatniej wizyty Papy w Polsce miałem gości z Włoch. Niestety objęła nas prohibicja, ale też... Włosi usłyszawszy Benedykta po polsku stwierdzili: "I tak mówi lepiej niż po włosku" Na co ja tłumacze - "on ma fonetycznie napisane co ma czytać, ale nie za bardzo te dzwieki rozumie" A moi włoscy znajomi: "Po włosku to on może i rozumie słowa które mówi, gorzej że my nie wiemy o co mu chodzi". Rozmawialiśmy w taksówce, po włosku. Taksówkarz słuchał "postrofień". Wspomnienie na całe życie pozdr Odpowiedz Link