Dodaj do ulubionych

"Pan Pancerny" Kultu

01.08.06, 22:53
Słyszeliście "Pana Pancernego" Kultu? Ewidentna kpina z religii i z
histerycznego kultu Wojtyły. Wideoklip też świetnie pasuje do klimatu - te
karykaturalne mordy, w które wcielił się Kazik. smile
Szukałem tekstu piosenki, a znalazłem cały artykuł "Kult światopoglądowo
zaangażowany" (na jego końcu jest i tekst "Pancernego"):

www.racjonalista.pl/kk.php/s,4595
Obserwuj wątek
    • grgkh Re: "Pan Pancerny" Kultu 02.08.06, 08:43
      Bardzo mądry facet z tego Kazika. Czuje, szuka, analizuje - nie jest obojętny.
      Taka postawa musi prowadzić ku wiedzy, zrozumieniu. A wiedza, to niezależność
      od bajek, to wolność, to... radość, że się wie, to sens istnienia. I potrzeba
      mówienia o tym, dzielenia się tą radością z innymi.

• donkichol Re: "Pan Pancerny" Kultu 02.08.06, 23:04
        W wywiadzie z artykułu Kazik opowiada jak to przeszedł od wiary (i
        zainteresowania Świadkami Jehowy) przez agnostycyzm aż do ateizmu. Zawsze jednak
        był antyklerykałem - pamiętam że Kult atakował Kościół już za PRL-u, chyba jako
        jedyny, bo wszyscy skupiali się na atakowaniu komuny.
        • grek.grek Re: "Pan Pancerny" Kultu 03.08.06, 11:21
          No tak, bo Punkowcy oczywiście gremialnie popierali Kościół smile))
        • tom1111 Re: "Pan Pancerny" Kultu 04.08.06, 07:47
          Kazik ateistą ? chyba cosik Ci się pomyliło :

"Bartek Czarkowski: Jeszcze o utworze z "Poligono Industrial" - waszym
          najnowszym singlu "Pan Pancerny". Kto jest jego bohaterem?

Kazik Staszewski: Umierający papież i nasz naród czyniący z niego Boga, którym
          nie jest. Bóg jest czymś innym od papieża. Wielu katolikom, szczególnie w naszym
          kraju, trochę się to pomyliło. Osobę papieża w pewnym momencie zaczęto traktować
          jako Pana Boga. "

cały wywiad :
          www.staszewski.art.pl/wywiady/index.php?id=radiobis
          • vitmik jeśli kazik w tekstach okazuje ateizm,agnostycyzm 04.08.06, 07:54
            albo jeszcze coś innego to nie oznacza to wcale ze jest niewierzący.
            umberto eco po tym jak napisał "imię róży" mógł zostać uznany za ortodoksyjnego
            katolika a jak powszechnie wiadomo jest ateistą.
            twórczość i sztuka nie zawsze idzie w parze z realnym życiem artysty
            • lena_ziemkiewicz Re: jeśli kazik w tekstach okazuje ateizm,agnosty 04.08.06, 08:55
              "Imię róży" powieścią katolicką? Ty w ogóle to czytałeś/widziałeś? Przecież to
              jedna wielka krytyka KK.

• donkichol Re: "Pan Pancerny" Kultu 05.08.06, 17:10
            > Kazik ateistą ? chyba cosik Ci się pomyliło

Właśnie kliknąłem w Twój link i sam Kazik tam mówi:
            "Mimo, że jestem już od jakiegoś czasu ateistą, szanuję moc sprawczą religii
            jeśli chodzi o wywoływanie dobrych skutków."
    • taus Re: "Pan Pancerny" Kultu 02.08.06, 09:31
      Ten teledysk był do oglądnięcia i posłuchania ze 2-3 miechy temu na onecie...
    • lena_ziemkiewicz Teledysk 02.08.06, 09:39
      teledyski.onet.pl/10174,1152892,teledyski.html
      • kociak40 Re: Teledysk 03.08.06, 00:29
        Nie ma co zachwycać się, że ktoś jest antyklerykałem, z tym rodzi się człowiek,
        nic więcej. Wiem to po sobie. Gusta są różne, jeden woli kobiety szczupłe,
        drugi trochę bardziej "puszyste" (jak ja) i nic na to nie poradzimy, taki mamy
        gust. Czy ktoś zastanawiał się dlaczego dla przykładu nie lubi jakiegoś koloru,
        a inny lubi? Już jako małe dziecko, nie lubiłem kleru, choć nikt mnie do tego
        nie namawiał, ani nie uprzedzał. Mam taki gust, że denerwują mnie te szaty i
        te "czapy", te różne sztuki z kadzidłem i wodą święconą, od wczesnej młodości.
        Sam się dziwiłem dlaczego? Byłem wierzący i jestem, ale kleru nie znoszę, dość
        dziwny przypadek (widać lubię się wyróżniać) i rzadki. Rozumiem zachowanie:
        ateista, człowiek niewierzący, więc i kler zbyteczny, ale u mnie inaczej,
        wierzący, a także kler zbyteczny. Dlatego przypisuje tą "dziwność" gustowi w
        jaki zostałem wyposażony przy urodzeniu, bez swojej woli, nienawidzę kleru.
        • donkichol Re: Teledysk 03.08.06, 23:10
          Jesteś wierzący ale w co? W tą akurat religię, która ma tu swoją strefę wpływów
          i którą skopiowałeś po rodzicach? I której wiele dogmatów nawet nie pochodzi z
          Biblii, bo wymyślał je na kolejnych soborach ten Kościół, którego nie cierpisz?
          Czy ogólnie w Boga, Siłę Wyższą?
          • grgkh Re: Teledysk 03.08.06, 23:19
            donkichol napisał:

> Jesteś wierzący ale w co?

I mnie to pytanie też chodziło po głowie. Jak to jest z Twoją wiarą, Andrzeju? A może pisałeś o tym, ale mi umknęło lub nie pamiętam tego?
            • kociak40 Re: Teledysk 04.08.06, 01:00
              Przecież pisałem o tym już wielokrotnie. To wszystko co istnieje, co nas otacza,
              prawa przyrody, prawa fizyki, ich ciągłość i logiczność, nie mogą pochodzić z
              Chaosu, z przypadkowości. Nawet dawałem przykład z podręcznika akademickiego,
              (za co mnie nawet Zbyszku pochwaliłeś, czyżbyś miał tak krótką pamięć?). Do
              tego wszystkiego musi być jakaś przewidywalność i zamiar, a to już jest wyższa
              inteligencja niż ludzka. Ludzka może tylko poznawać, a nie jest jej autorem.
              Tą logiczną siłę sprawczą można nazywać różnie, można nazwać Bogiem. Itd. itd..
              • grgkh Re: Teledysk 04.08.06, 11:02
                Pisałeś wink. Zawsze było to coś bardzo ogólnego, a mnie chodzi o konkret. Nie rozumiem tych pojęć:

- konieczność istnienia jakiegoś "autorstwa" (jakiego?)

- pochodzenia wszystkiego od Chaosu (jakiego?)

- "musi być jakaś przewidywalność i zamiar" (dlaczego i czym one są?)

- czym konkretnie jest ta siła sprawcza i jaki jest jej zakres wtrącania się kiedyś i teraz w losy świata itp...

Masz to dobrze przemyślane? Jeśli tak, to spróbuj to opisać, ale może w jakimś oddzielnym, nowym wątku. Uczestnicy tego forum się zmieniają, a do archiwaliów mało kto zagląda.

A moja pamięć? wink Nigdy nie była rewelacyjna, a teraz jest na pewno gorsza niż kiedyś wink i nie wszystko, co mówiłeś, pamiętam. wink
    • normalso Re: "Pan Pancerny" Kultu 05.08.06, 19:26
      kazik to pijak syn komucha
      • grgkh Re: "Pan Pancerny" Kultu 05.08.06, 19:33
        Daj spokój z tymi etykietkami, bo Ci przypomnę w jak sikałeś w majtki, gdy
        byłeś mały. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka