Dodaj do ulubionych

przyczyna reformacji

13.09.06, 09:15
ot, pytanie dla polskich "intelektualistów", którzy bardzo średnio korzystają
z przedniej części głowy. Jednocześnie to pytanie było przyczyną reformacji.
Obserwuj wątek
    • kociak40 Re: przyczyna reformacji 15.09.06, 00:35
      jah.rastafari.jest.mym.panem napisał:

> ot, pytanie dla polskich "intelektualistów", którzy bardzo średnio korzystają
      > z przedniej części głowy. Jednocześnie to pytanie było przyczyną reformacji.
      >

Pytanie przyczyną reformacji? Widać korzystam z tylnej częsci głowy i dlatego
      nie wiem. Przypuszczałem (z tylnej częsci), że przyczyną było już
      takie "zepsucie" Kościoła, które się sięgnęło dna. Zauważali to i mówili o tym
      już o tym, tacy jak Erazm z Rotterdamu, Machiavelle, Jan Hus, Jan Wiklif itd.
      Za początek reformacji uważa się datę 31 października 1517 r., kiedy to doktor
      teologii Marcin Luter, zdenerwowany handlem odpustami na przeogromną skalę
      przez papieża, wywiesił na drzwiach koscioła zamkowego w Wittenberdze, 95
      słynnych tez.
      • dagmama Re: przyczyna reformacji 15.09.06, 11:56
        Albo też wynalezienie druku. Każdy sobie mógł poczytać "Biblię", kler stracił na
        znaczeniu.
        • kociak40 Re: przyczyna reformacji 15.09.06, 17:54
          Aby każdy mógł poczytać sobie Biblię, wpierw trzeba było ją przetłumaczyć na
          język używany powszechnie. Zrobił to ksiądz katolicki i profesor teologii na
          Oksfordzie - Jan Wiklif. Potępiał on ostro Kościół za to, że nie poucza
          wiernych z Pismem Świętym. Pragnieniem jego było, aby każdy człowiek, który
          chce, mógł się zapoznać sam ze słowem bożym, dlatego też podjął trud
          przetłumaczenia łacińskiej Wulgaty na język angielski. Zbiegło się to z
          wynalezieniem prasy drukarskiej przez Gutenberga i Biblię mozna było
          rozpowszechniać. Naraził się tym tak Kosciołowi, że ten nie mogąc go spalic za
          życia (cieszył się wielkim uznaniem w społeczeństwie), spalił go 30 lat po
          śmierci. Upowszechnienie Biblii, tak dobre dla religii, jest największym złem
          dla kleru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka