adam81w 13.09.06, 18:56 trafilem na ten link w dziale nauka ateista.pl video.google.pl/videoplay?docid=-6690702357039658996&q=root+of+all+evil polecam , film po angielsku . film richarda Dawkinsa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam81w Re: The root of all evil 16.09.06, 00:32 pod tym linkiem jest chyba tylko pierwsza czesc tego filmu . jest jeszcze druga Odpowiedz Link
adam81w Re: The root of all evil 16.09.06, 00:48 linka do tego filmu znalazlem w poscie jednego z uzytkownikow na forum ateista.pl o niku ma3stro . poza tym jednym linkiem podal on jeszcze kilka . Oto jego wypowiedz : A mówiąc o napisach do filmów to w planach mam kiilka ciekawych pozycji, które już posiadam albo posiadać bedę w ciągu najbliższych tygodni. Kilka z nich może nas (ateistów) zainteresować. Przejdźmy do listy: 1. Chyba najciekawsze i najbardziej wyczerpujące żródło informacji o ateiźmie Jonathan Miller's Brief History of Disbelief [BBC, 2004] info: www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/features/atheism.shtml Po obejrzeniu pierwszej z 3 części (każda po 1h) muszę przyznać, że seria stanowi bardzo dokładny i wyczerpujący zbiór wiedzy o niewierze oraz wyjaśnienie pojęcia wiary. Liczne rozmowy z uczonymi ludźmi (z dziedziny filozofii, biologii itp.) na temat istoty religii, wiary czy Boga przeplatane są cytatami równie znamienitych przedstawicieli minionych epok, od starożytnych filozofów po pierwszych prezydentów Stanów Zjednoczonych Ameryki. Wiele z nich ukazuje oblicze tych postaci nieznane tak dobrze ogółowi społeczeństwa, co wywołuję naturalną ciekawość i zachęca do sięgniecia do źródeł by dowiedzieć się więcej o stanowisku cytowanej osoby na temat Boga. Jedną z ciekawostek dla mnie było, że starożytni filozofowie żyjący przed Chrystusem już wypowiadali się na temat ateizmu. Wielu z nich nie wierzyło w istnienie własnych bogów, przypowieści o których znane są z mitologii. W kolejnych odcinkach autor prowadzi nas dalej poprzez epoki ukazując rozwój myśli sceptycznej i związanych z nią reperkusji wobec przedstawicieli swobody myśli. 2. Przy okazji poszukiwania dokładniejszych informacji o powyższej serii odkryłem, że autor 'popełnił' również inną serię, tym razem samych dyskusji z 6 osobistościami świata myśli i nauki, takimi jak np.: Richard Dawkins, Steven Weinberg, Daniel Dennett. Seria nosi nazwę THE ATHEISM TAPES: JONATHAN MILLER IN CONVERSATION [BBC, 2004] i składa się 6 dyskusji, po 30 minut każda. info: www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/features/atheism-tapes.shtm 3. Tu powinien się pojawić, wymieniony już wyżyej, film Richarda Dawkinsa Root of All Evil Film został podzielony na 2 części, każda po 45 minut, i jest dostępny w całości w serwisie Google Video: część 1 video.google.com/videoplay?docid=6193866746249268230 część 2 video.google.com/videoplay?docid=-8239331458224461127 4. Dodatkowymi publikacjami podejmujacymi temat istnienia Boga są filmy: [BBC Horizon] God on the Brain info: www.bbc.co.uk/science/horizon/2003/godonbrain.shtml Program dokumentalny z serii Horizon sieci BBC trwający 48 minut. Film przedstawia pogląd niektórych neurologów postulujących, że jesteśmy z natury zaprojektowani by wierzyć, że neurologiczna struktura naszego mózgu warunkuje podatność na religię i wiarę w Wszechstwórcę. A więkjszośc duchowych widzeń jest kosekwencją wcześniejszych urazów mózgu lub chorób, jak np.: padaczka płata skroniowego. Bardzo ciekawy program, polecam! 5. oraz The God who wasn't there [2005] (Bóg, którego nie było - propozycja polskiego tytułu) info: www.thegodmovie.com Pełnometrażowy film trwający 1 godzinę, który wszedł do niektórych amerykańskich kin. Opowiada historię religii w ogóle, jej wpływie na ludzi i politykę, na wolność słowa i swobodę życia, jej drogę po trupach do władzy. Trailer dostępny na oficjalnej stronie: www.thegodmovie.com/clip-Trailer.php Z powyższych jestem obecnie w posiadaniu pozycji 1. i 5., a reszta niedługo trafi do mnie. W planach mam wykonanie (tłumaczenie) napisów do wszystkich z powyższych pozycji; obecnie robie napisy do [BBC Horizon] God on the Brain. pozdrawiam Odpowiedz Link
grgkh Re: The root of all evil 23.10.06, 02:53 Warto przywrócić ten wątek na pierwszą stronę forum. Przy okazji przypomnę linki do obu części wywiadu Richarda Dawkinsa: ateo.blox.pl/2006/08/Richard-Dawkins-ateista-cz-I.html ateo.blox.pl/2006/09/Richard-Dawkins-ateista-cz-II.html Odpowiedz Link