Dodaj do ulubionych

Maryjka Trybunalska

24.09.06, 14:59
Oglądaliście wczoraj w TV modły katoli do obrazu, do którego w maju B16
przyklejał korony ze złota? Ubaw po pachy. W pierwszym rzędzie można było
dostrzec mordę Jurka Marka i innych partyjniackich katoli. Ale teraz
najlepsze. Okazało się bowiem, że Maryjka Trybunalska to patronka sejmu i
posłów, hehe.
miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,3637739.html
No coś nie przyniosła im szczęścia, bo na dzień przed modłami rozwalił się
rząd, posłowie wyzywają się od chamów i warchołów, a wkrótce może nawet sejm
się rozleci, hehe.

Obserwuj wątek
    • grgkh Chleba i igrzysk 24.09.06, 15:30
      Za mało chleba, więc przynajmniej igrzyska muszą być efektowne. Co za popieprzonych czasów przyszło mi doczekać.
    • wanda43 Re: Maryjka Trybunalska 24.09.06, 21:51
      Czy oni nie czują,ze są smieszni?
      A wybory byle jak najszybciej.Jak ja mam dosc!!!A glos tej szczekaczki doprowadza nie do furii.
      • kociak40 Re: Maryjka Trybunalska 24.09.06, 22:23
        wanda43 napisała:

> Czy oni nie czują,ze są smieszni?
        > A wybory byle jak najszybciej.Jak ja mam dosc!!!

I to zawdzięczać możemy, tą nadzieję na szybsze wybory, Andrzejowi Lepperowi.
      • kociak40 Re: Maryjka Trybunalska 25.09.06, 00:47
        Z tymi obrazami to niekiedy dochodzi do parodii. Dla przykładu podam dwa fakty.
        Jeszcze niedawno, w przychodni przyszpitalnej Szpitala Czerniakowskiego, w
        ciasnym korytarzu (jak były drzwi otworte z dwóch stron, to już w tej przerwie
        między nimi trudno było przejść), po prawej stronie od wejścia, w środku tego
        długiego i tak wąskiego korytarza, postawiono ogromny obraz NMP, zrobiono trzy
        schodki jakby podwyższenia, postawiono też ogromne świeczniki. Przychodnia
        specjalistów, tłok ogromny, mało krzeseł na korytarzu, długie czekanie, ludzie
        siadali na tych "schodkach" ołtarza tyłem do NMP. Całą płynność ruchu w tym
        korytarzu, blokował ten ołtarz. Było tak przez rok, widać obraz nie sprawdził
        się, cudów nie robił, blokował przejście, więc w końcu zlikwidowano go. To
        kapelan szpitalny tak chciał "dogodzić" tym ołtarzem, pokazać, ze darmo od
        państwa pieniędzy nie bierze.
        W ubiegłą zimę, gdy były te duże mrozy, pokazali wnętrze baraku dla bezdomnych.
        Straszne zagęszczenie, łóżka spiętrowane po trzy do góry, wąskie przejścia
        między tymi szpalerami łóżek, przeciskać trzeba było się bokiem. Wszędzie
        wisiała bielizna i ubrania, ktore widać musiały się suszyć. Można sobie
        wyobrazić jaki tam panował smród i zaduch, w TV tego nie było czuć i tylko
        można było zobaczyć. Na samym przodzie, na całą scianę ogromny ołtarz, oraz NMP
        od podłogi aż do sufitu, po bokach dwie jakieś duże figury, lichtarze itd.
        Ołtarz zajmował kawał powierzchni i był chyba po to, aby "zabrać resztek tlen",
        aby zbyt dobrze tym bezdomnym nie było, aby oddychać nie mogli. Na tych
        świecznikach i tych dwóch dużych figurach, wisiały ubrania i susząca się
        bielizna, do tego jeszcze się nadawały. Po co ten ołtarz tam? Mogłby stać na
        dworze przed barakiem, choć na zewnątrz mróz - 20, nic by mu się mu nie stało,
        obraz by nie zmarzł, a ludzie więcej powietrza by mieli. To już raczej
        przypominało "torturę obrazem".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka