Dodaj do ulubionych

nowa reformacja

23.02.07, 11:01
nie przyjelismy reformacji w XVI w. trzeba ja rozpoczac teraz. odciac sie od
watykany, odciac sie od chorych dogmatow kk. zmienic mentalnosc. takie info
jak skandale seksualne czy inne sprzyjaja temu. boze miej w opiece husa,
lutra, kalwina, m. reja czy polskich protestantow rakowickich.
Obserwuj wątek
    • tomek_ewangelista Re: nowa reformacja 23.02.07, 12:14
      Koziel super pomysl, ja juz to zrobilem smile
      Ale ciezko jest jesli ludzie sa zaslepieni i tak ciezko wierza w tradycje ktora
      im nic nie da , moze nie tak da im scieżke prosto do piekła. Ludzie musza
      zrozumiec ze przez tyle lat, wiekow byli oklamywali i te rzeczy (wiekszosc ich)
      ktore robia to tzw. martwe uczynki. Bog chce życia w nas, pasji , checi do
      modlitwy a nie tekstow typu o nie , znowu niedziela trzeba sie zebrac i isc do
      kosciola, lub ojej jaka pokute dostalem 3 razy ojcze nasz 2 razu aniele moj ...
      modlitwa ma byc czyms pieknym, sprobojcie pomodlic sie wlasnymi slowami
      zaczynajac np. od Panie Jezu dziekuje Ci za wspanialy dzien .... to tez
      modlitwa pamietajcie i szczera bo mowimy to za co my dziekujemy, za co
      przepraszamy i o co prosimy. A wyuczony katechizm czy ktos mial wszystkie naraz
      problemy ktore sa w nim poruszane? nie, wiec po co na tzw. "zaśkę".
      A jesli chodzi o reformacje to dzieki niej mamy po Polsku biblie bo nadal by
      nazywali slusznie ludzi chodzacych do kosciola Parafinami - z greckiego czy
      hebrajskiego ludzie ociemniali - zaslepieni smile
      I polecam bardzo dobry film Marcin Luter. Tresciwy i na faktach i mozna sie
      niezle posmiac a to lubie najbardziej, smiech i slowo smilesmilesmile
      Mat. 28:18-20
      18. A Jezus przystąpiwszy, rzekł do nich te słowa: Dana mi jest wszelka moc na
      niebie i na ziemi.
      19. Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i
      Syna, i Ducha Świętego,
      20. Ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z
      wami po wszystkie dni aż do skończenia świata
      <><
    • grgkh Jeszcze nowsza (i lepsza) reformacja 23.02.07, 12:32
      A nie lepiej w ogóle odciąć się od idei bożka? Czy możesz uzasadnić, dlaczego świat ludzi nie mógłby bez niej istnieć?

Ale jestem za reformacją. Tylko nie wierzę w jej możliwość. To utopia. KRK musiałby zostać całkiem zlikwidowany, bo przez tysiące lat specjalizował się w takim dopasowaniu do tzw. "potrzeb człowieka", by go najlepiej eksploatować. Tej ewolucji nie da się cofnąć, zabrnęła za daleko. To ślepa uliczka. Poza tym jest to tak doskonała machina, obsługująca skutecznie miliony ludzi i dająca szamańskie poczucie władzy fizycznej i psychicznej, wrośnięta w tradycje narodowe i ogólnoludzkie, a nic tak nie przywiązuje do idei jak poczucie tożsamości z "dorobkiem" religii. Tym pozytywnym. Choć to żaden religijny dorobek, ale zawłaszczony dorobek całej ludzkości.

Nie będzie żadnej reformacji. Narzędzie jest dobre, skuteczne, daje darmowy chlebek kupie darmozjadów, jest władzą nad całym niemal ziemskim globem. Po co to zmieniać? ONI, ci władcy wewnątrz tego systemu, nie potrzebują reformy. A Ty? Nie liczysz się.

A mnie to jest obojętne. Każda religia wydaje mi się równie zła, bo może prowadzić do dowolnch wynaturzeń, NIE DAJĄC SAMA NICZEGO, CZEGO NIE MOŻNA MIEĆ BEZ NIEJ.
      • tomek_ewangelista Re: Jeszcze nowsza (i lepsza) reformacja 23.02.07, 12:54
        hmm masz racje odzucmy bożki i robmy tak jak jest w bibli, jeden Bóg smile

Reformacja bedzie jedynie wtedy kiedy bedziemy sie modlic, modlic z wiarąsmile
        dwa fajne fragmenty Pisma :
        Mt 16:19 Bw "I dam ci klucze Królestwa Niebios; i cokolwiek zwiążesz na
        ziemi, będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie
        rozwiązane i w niebie."

Ap 3:7 Bw "A do anioła zboru w Filadelfii napisz: To mówi Święty,
        prawdziwy, Ten, który ma klucz Dawida, Ten, który otwiera, a nikt nie zamknie,
        i Ten, który zamyka, a nikt nie otworzy."

Chyba wszystko mowi ten fragment. Patrz co sie dzieje w Chinach, 1,2 miliona
        Chinczyków sie nawrocilo od tak. Oni byli przesladowani, gineli za wiare w
        Jezusa.
        Tam wladza byla potezniejsza od naszej, oni uzywali argumentow odpusc sobie
        albo wybijemy Ci rodzine.
        Podobnie zreszta bylo w Korei Polodniowej smile
        POlecam Ci watki Mity chrzescijanskie :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13190&w=51064440&a=57835720
        i drugi:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13190&w=51064440&a=57835818
        1Tm 2:5 Bw "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a
        ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"
        Jezus czeka ! <><
        • grgkh Co to jest modlitwa? 23.02.07, 13:32
          tomek_ewangelista napisał:

> hmm masz racje odzucmy bożki i robmy tak jak jest w bibli, jeden Bóg smile

Nie rozumiem Twojej niekonsekwencji. Mówisz: odrzućmy bożki. Ale to Ty osobiście dokonujesz klasyfikacji, w której Boga uznajesz ponad bożkami. A wyznawcy innych bogów mają takie same prawa. A więc który z nich jest prawdziwy?

Efekt jest taki, że wciąż od nowa stają naprzeciw siebie dwaj wierzący i eskalując swoje działania, próbują się zabić. Idea zabija człowieka, by przetrwać w mózgu tego, który lepiej ją stosuje. Ale jest to także ewolucja idei, tych różnych bożków, a także SPOSOBÓW przejęcia kontroli nad ich umysłami. Który tego skuteczniej dokona, który przejmie doskonalszą "maszynę ludzką", ten zostanie eliminując pozostałych.

Walka bożków o dominację. Każdy twierdzi, że to on jest ten jeden jedyny, a inne są fałszywe. A przecież rodzimy się bez bożka w głowie, a potem zarażamy się tym, w obecności którego wzrastamy i stajemy się "dojrzałymi umysłowo".

Biblia? To tylko przez ludzi sporządzony zapis. Przerabiany i tłumaczony. Dopracowywany tak, by był najlepszy. Najlepszy, bo na początku był gorszy. Co jest w tym zmiennym zapisie, konglomeracie retuszowanej historii i baśni, że mamy mu nadawać autorytet najwyższy?

> Reformacja bedzie jedynie wtedy kiedy bedziemy sie modlic, modlic z wiarąsmile

Jak dużo trzeba się modlić?

Tego nigdy nie mogłem także pojąć. Mówi się, że trzeba się modlić DUŻO lub WIĘCEJ. Dużo, to ile? Raz na rok? Pięć razy dziennie? W każdej chwili, gdy nie myśli się o czymś innym? Klęcząc? Podskakując? Odwracając się ku Bogu Słońcu Wstającemu? A modlitwa to takie NARZĘDZIE SPRAWCZE? Naciskamy guzik z modlitwą i już PRAWIE, że coś się staje? Wymuszamy na Bogu realizację naszych zachcianek? A Bóg tak po prostu, pstryk, i przeczytał naszego mejla modlitewnego i zrobił cośmy mu polecili zrobić? Taka nasza różdżka czarodziejska? Im mocniej się modlimy, tym skuteczniejsza? To tak jak byśmy byli sami bogami, bo modląc się wywieramy wpływ na bogów, którzy robią, co chcemy? A może nie robią? To po co się modlić po prośbie? Po jakiejkolwiek prośbie?

To jest jakiś absurd? Nie sądzisz? Myślałeś o tym? Nie niepokoiło Cię, że można to w ten sposób zrozumieć, albo gorzej, że TRZEBA to w ten sposób zrozumieć? No bo jak inaczej? A może nie należy myśleć tylko poddać się transowi i monotonnie kiwać się w rytm modlitw? A nie niepokoi Cię, że wtedy jesteś zmuszany do bycia automatem? Lubisz to? Słodkie oddanie się bezmyślności?

> Chyba wszystko mowi ten fragment. Patrz co sie dzieje w Chinach, 1,2 miliona
          > Chinczyków sie nawrocilo od tak. Oni byli przesladowani, gineli za wiare w
          > Jezusa.

Tak. To jest silny argument. Chińczycy. Jest ich dużo. Wiedziałem, że kiedyś będą z tego kłopoty. Na ilość nie ma siły. Argument jakości przestaje się wtedy liczyć. Zapewne lepiej jest być durnym, ale w silnej grupie niż mądrym, ale samotnym. Zastanowię się, co z tym zrobić... wink

> Jezus czeka !

A jak ktoś do Niego nie przyjdzie, to co się z nim stanie? Co mnie, ateiście grozi? Opisz mi to.

A ci wszyscy, którzy żyli przed Jezusem? To niesprawiedliwe. Żal mi ich... wink A Tobie nie?
          • grgkh Czy... 23.02.07, 15:56
            Dobrze zadane pytania mogą powstrzymać ewangelizację? smile

Niekoniecznie Tomka, w ogóle?
            • lolek94 Re: Czy... 23.02.07, 16:39
              Nie sadze by ktos kto ma rozwiniete poglady na tyle mogl zwatpic, a nawet
              wiecej dzieki za takie pytania odswierzam sobie wiedze smile

Tylko pamietaj ze nie moge siedziec na necie non stop bo bym nic innego
              pozytecznego nie zrobilsmile

Dzieki jeszcze raz i niech Cie Bóg blogoslawi <>< smile
          • lolek94 Re: Co to jest modlitwa? 23.02.07, 16:32
            Zaczne od tego ze masz naprawde duzo pytan tongue_out
            Na te sceptyczne nie mam zamiaru odpowiadacsmile
            Nie Bog jest jeden Bozki to slowo wystepuje za czasow mojzesza jak oddawali
            czesc zydzi na pustyni i pamietasz 10 przykazan w tym :
            Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i
            na ziemi w dole,
            i tego co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał, i nie będziesz
            im służył,
            gdyż ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na
            synach
            do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a okazuje
            łaskę do tysiącznego
            pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.2 Mojż. 20:4-6
            Pismo święte potępia bałwochwalstwo.
            "Będąc więc z rodu Bożego, nie powinniśmy sądzić, że bóstwo jest podobne
            do złota albo srebra, albo do kamienia wytworu sztuki i ludzkiego umysłu."
            Dz.Ap.17:29

"Mienili się mądrymi, a stali się głupi. I zamienili chwałę nieśmiertelnego Boga
            na obrazy przedstawiające śmiertelnego człowieka." Rzym.1:22.23

"Przeto najmilsi moi, uciekajcie od bałwochwalstwa" 1 Kor. 10:14
            "Nie łudźcie się…bałwochwalcy…Królestwa Bożego nie odziedziczą." 1 Kor. 6:9
            "Udziałem zaś …bałwochwalców…będzie jezioro płonące ogniem i siarką." Obj. 21:8

Ich ziemia jest pełna bożków, kłaniają się dziełu swoich rąk, temu co uczyniły
            ich palce.
            I tak poniżył się człowiek i spodlał rodzaj ludzki. Ty im nie przebaczysz."
            Izaj. 2:8,9

"W owym dniu rzuci człowiek kretom i nietoperzom swoje bałwany srebrne i swoje
            bałwany złote,
            które sobie zrobił, aby im się kłaniać. A wejdzie do jaskiń skalnych i do
            szczelin między opokami,
            ze strachu przed Panem i przed blaskiem Jego majestatu, gdy powstanie aby
            wstrząsnąć ziemią." Izaj. 2:20,21

"Nawróćcie się synowie izraelscy do Tego, od którego tak bardzo się
            oddaliliście.
            Gdyż w owym dniu, porzuci każdy swoje bałwany srebrne i swoje bałwany złote
            Które sporządziły dla was wasze grzeszne ręce." Izaj. 31:6,7

"Nie zwracajcie się do bałwanów i nie sporządzajcie sobie bogów odlewanych z
            metalu.
            Ja Pan jestem Bogiem waszym." 3 Mojż. 19:4

"Z kim więc porównacie Boga i jakie podobieństwo mu przeciwstawicie? Czy
            bałwana, którego
            ulał rzemieślnik a złotnik powlókł złotem, i przylutował srebrne łańcuszki?"
            Izaj.40 :18,19

"Strzeżcie usilnie dusz waszych, gdyż nie widzieliście żadnej postaci, gdy Pan
            mówił do was
            na Horebie pośród ognia, abyście nie popełnili grzechu i nie sporządzili sobie
            podobizny rzeźbionej
            czy to w kształcie mężczyzny, czy kobiety czy w kształcie jakiegokolwiek
            zwierzęcia." 5 Mojż.4:15-18

"Boga nikt nigdy nie widział" (Jan 1;18) a wszelkie ludzkie wyobrażenia o Nim,
            są tylko karykaturami ośmieszającymi i obrażającymi Go
            Prawdziwi czciciele Boga oddają Mu cześć "w duchu i w prawdzie" Jan 4 :23,24
            Sporządzanie dzieł sztuki.
            Drugie przykazanie Dekalogu nie zabrania tworzenia dzieł sztuki. Nie stoi na
            przeszkodzie rozwojowi
            malarstwa, rzeźby, grafiki i fotografii. Nie zabrania także posługiwania się
            ilustracjami przedstawiającymi np. apostołów, proroków czy Chrystusa w
            ziemskiej postaci.
            Chodzi tylko o to aby przedmioty te nie stały się obiektem kultu.
            Drugie przykazanie wyraźnie to podkreśla: "nie będziesz się im kłaniał i nie
            będziesz im służył"
            W tym sensie można również posługiwać się krzyżem, jako symbolem i godłem
            chrześcijaństwa
            ale nie jako przedmiotem kultu.

Jestem ciekw czy jesli bys zrobil tak samo jak Tomasz to bys uwierzyl?
            J 20:25 Bw "Powiedzieli mu tedy inni uczniowie: Widzieliśmy Pana. On zaś im
            rzekł: Jeśli nie ujrzę na rękach jego znaku gwoździ i nie włożę palca mego w
            miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej w bok jego, nie uwierzę." (Calosc
            wiesz gdzie znalesc)

Jesli biblia to sporzadzony przez ludzi zapis, czemu jest 40 autorow jej i
            zyjacych przez 1000 lat? I zgadni fakty historyczne rowniez sie zgadzaja smile
            (Jesli chcesz dokladnie wiedziec, daj znac)

Wiesz jak chorowałem albo prosilem Boga o cos to masz racje to dzialalo jak
            guzik tongue_out Ale do tego trzeba miec wiare smile Mozesz tlumaczyc to jako efekt
            placebo pewnie dosc dobrze znany Cismile Ale kazdy ma swoj swiatopogladsmile

"To jest jakiś absurd? Nie sądzisz? Myślałeś o tym? Nie niepokoiło Cię, że można
            > to w ten sposób zrozumieć, albo gorzej, że TRZEBA to w ten sposób zrozumieć? N
            > o bo jak inaczej? A może nie należy myśleć tylko poddać się transowi i
            monotonn> ie kiwać się w rytm modlitw? A nie niepokoi Cię, że wtedy jesteś
            zmuszany do by> cia automatem? Lubisz to? Słodkie oddanie się bezmyślności?"
            Mowisz na podstawie kosciola katolickiego, ja modle sie w swoim glosno i nikomu
            nie przeszkadza to co robie, moge skakac siedziec czy spac tylko nie na lezaco
            bo za duzo miejsca sie zajmuje tongue_out Nie lubie powtarzac tego samego po 300 razy w
            ciagu jednego roku masz racjetongue_out przy 20 by mi sie znudzilo smile Albo sluchac
            radujcie sieeeeeeeeee (wiesz co mam na mysli ) a ludzie stoja i ziewaja, jak u
            mnie w kosciele jest radujcie sie to radujemy sie a nie smucimy smile A transy to
            inna sprawa (Duch Swiety ale zupelnie off topic)

A jak ktoś do Niego nie przyjdzie, to co się z nim stanie? Co mnie, ateiście
            grozi? Opisz mi to.
            Tu masz linki do wykladow na ten temat:
            www.freecdtracts.com/cd_1d.htm
            www.box-sport.com/domnaskale/mp3/Tomek_Kapciak/Smierc_i_co_dalej.mp3
            Nie chce Ci ich calych przepisywacsmile Lepiej sie slucha smile
            > > A ci wszyscy, którzy żyli przed Jezusem? To niesprawiedliwe. Żal mi
            ich... wink A> Tobie nie?

Nie szkoda, wiesz dlaczego. Pamietasz Stary testament?
            Oni mieli zakon, musieli przestrzegac przykazan w sumie bylo ich kolo 393 chyba
            dokladnie nie powiem CI sa opisane w Mojżeszowych (pierwsze piec jesli masz
            Biblie Tysiaclecia) I w ten sposob szli do nieba smile

Pozdrawiam i w poniedzialek dopiero odpisze smile
            <><
            • grgkh Wierzysz czy jesteś pewny? 23.02.07, 16:54
              lolek94 napisał:

> Zaczne od tego ze masz naprawde duzo pytan tongue_out

Mam i wymyśliłem sobie do nich odpowiedzi.

> Na te sceptyczne nie mam zamiaru odpowiadacsmile

Boisz się? Czego? Trzeba być pewnym tego, w co się wierzy. Źle mówię: być pewnym tego, czego jest się pewnym, bo Ty przecież nie "wierzysz", ale jesteś "pewny", prawda?

No więc, wierzysz czy jesteś pewny?
              Bo przecież jeśli jesteś niepewny, to nie wierzysz. Tak?

To musimy ustalić, zanim pogadamy dalej. wink Reszta kiedyś później...
              • grgkh Re: Wierzysz czy jesteś pewny? 23.02.07, 23:34
                Jeszcze to uzupełnię.

Wydawało mi się, że możemy pogadać o istocie wiary, religii, o założeniach. Ty chcesz przejść nad wszelkimi wątpliwościami do porządku, jest OK i już. Ja też kiedyś byłem werbowany do kręgu ludzi wierzących, ale miałem wątpliwości. Szukałem odpowiedzi. U innych i sam przemyśliwałem, co mi się udało. Ale kompletnie nie rozumiem jak można żyć, jak można uznawać, że właściwie rozumie się, co się dokoła nas dzieje, nie próbując wyjaśniać tego. Wyjaśnia się najpierw kwestie zasadnicze, na których opiera się reszta. Czy jeśli one są fałszywe, to reszta może być prawdą? Napisałeś:

> > Zaczne od tego ze masz naprawde duzo pytan tongue_out
                > > Na te sceptyczne nie mam zamiaru odpowiadacsmile

Nie masz zamiaru. Czy wiesz, że po dojściu do tego miejsca i rzucie okiem na resztę, bez czytania, straciłem ochotę na tę czynność? No, bo jak to jest? Mamy tak otwarcie ignorować, co ten drugi mówi? To rozmawiamy ze sobą, czy nie ze sobą? Czy urządzamy tylko występy solowe?

Ewangelista, misjonarz, który nie potrafi obronić swoich tez. Widzę, że masz chęć kimś takim być. Dziwna postać. I to ma być homo sapiens? Może homo, ale dalej nawet nie wiem jak to nazwać.
    • facet123 Re: nowa reformacja 23.02.07, 13:03
      To już prędzej się Rydzyk od Watykanu oddzieli, bo stwierdzi, że liberałowie i
      żydzi opanowali stolicę piotrową.
      • donkichol Re: nowa reformacja 23.02.07, 19:38
        Mam pytanie do lolka i nie tylko: gdybyś nie urodził się w strefie rządów
        chrześcijaństwa, lecz w Indiach albo Iranie, to też byś był chrześcijaninem?
        Uważasz że cały świat wyjaśni Ci ta jedna książka? Czemu akurat Biblia - ta
        mieszanka mitów,nieraz zapożyczonych z innych kultur i kompletnie przeinaczonych
        (np.z mitów sumeryjskich) ma być lepsza niż wiele innych, dużo starszych ksiąg?
        Czy np.sztywny i okrutny podział na niebo i piekło jest bardziej wiarygodny, niż
        buddyjska reinkarnacja?
        Co sądzisz o tym:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21155&w=40783528&a=40783528
        • lolek94 re 01.03.07, 08:30
          Tak dobrze mowiszsmile Jestem pewny, wiesz ze biblia jest obszerna, nie znam jej
          az tak dobrze by jechac po wersetach z pamieci smile Lecz caly czas sie doskonale
          w zdobywaniu wiedzy smile

Ale wiesz ze jest napisane w pismie ze mamy wierzyc przez serce, nie przez
          rozum. Przez rozum to by nie bylo wierzyc w cos tylko wiedziec smile
          " Ja też kiedyś byłem werbowany do kręgu ludzi wierzących, ale miałem
          wątpliwości." _ Jakich ludzi i jakie watpliwosci??suspiciousAle co sie dzieje dookola,
          ten fausz obluda? Pamietasz jak Bog zapowiedzial Potop, na poczatku bibli jest
          to, przeczytaj bo warto, ludzie jedli, pili, zenili sie niczego sie nie
          spodziewali. Tak samo bedzie teraz jak ziemia stanie w ogniu. Ale wtedy bedzie
          za pozno sad
          Nie masz zamiaru. Czy wiesz, że po dojściu do tego miejsca i rzucie okiem na
          resztę, bez czytania, straciłem ochotę
          na tę czynność? - Jesli wierzysz w to co jest napisane zbawiony bedziesz tak
          Piotr mowi do ludzi, sceptycyzm nie pomaga w zrozumieniu wiary lecz tylko w
          zatraceniu jej.
          Nie masz ignorowac, masz racje smile
          Ja za bardzo nie wiem o co chodzi Ci tongue_out

Donkichol:
          Powiedz mi co jest sprzecznego w bibli? Bardziej jesli chodzi o koran sa
          sprzeczne rzeczy, jak to jest ze 700 lat do przody Izaak prorokowal? Nazw nawet
          wtedy nie znano tych o ktorych mowi ksiega izaasza tak samo zapadniete
          oczodoly, jezyki itp jak myslisz co to jest ? to jest pod koniec Izaakasmile

Tak sadze ze ten "sztywny podzial" jest o wiele bardziej wiarygodny niz
          reinkarnacjasmile Jesli by byla to po co to wszystko?
          "Ale religie rozpowszechniają się przez ROZMNAŻANIE - w sposób
          epidemiologiczny. Niemal zawsze są bezmyślnie KOPIOWANE od rodziców, którzy we
          wczesnym dzieciństwie wpajają nam nakazy, zakazy, lęk przed karą boską itd.
          Wystarczy spojrzeć na statystyki, albo na wielkie jednolite plamy na mapie
          wpływów poszczególnych religii.
          Najzagorzalsi katolicy, gdyby tylko urodzili się w innej "strefie wpływów",
          byliby równie fanatycznymi muzułmanami, hinduistami itd."

Nie mialem przykladu w domu jesli chodzi o wiare w Boga czy chrzescijanstwo,
          kochanych rodzicow ofrzem ale nie przykladali do tego za duzo uwagi.
          Sam postanowilem poznawac Boga, pozwolcie ze wam przytocze pewna historyjke:
          Pewna księżniczka dostała na urodziny od swego narzeczonego ciężką, choć
          niezbyt dużą paczkę, o dziwnym okrągłym kształcie.
          Zaciekawiona rozpakowała ją szybciutko i znalazła w środku kulę armatnią.
          Rozczarowana, ze złością rzuciła kulę na podłogę.
          Wtedy pękła zewnętrzna czarna powłoka i ukazała się mniejsza kula w pięknym
          srebrzystym kolorze. Księżniczka podbiegła i ujęła ją w dłonie. Obracając ją,
          przypadkowo przycisnęła lekko w pewnym punkcie jej powierzchnię. I oto
          srebrna otoczka otworzyła się, odsłaniając wspaniałą, złotą szkatułkę.

Teraz księżniczka łatwo otworzyła złote pudełeczko, w środku którego na
          miękkiej czarnej materii spoczywał cudowny pierścionek, połyskujący
          brylancikami tworzącymi dwa słowa:

KOCHAM CIĘ

Wielu ludzi myśli: Pismo Święte to nie dla mnie. Jest zbyt trudne, nie
          potrafiłbym nic zrozumieć.
          Lecz jeśli ktoś zdobędzie się na wysiłek zdarcia pierwszej "warstwy" poprzez
          skupienie i modlitwę,
          za każdym razem odkryje nowe i zaskakujące wspaniałości.
          A przede wszystkim zostanie bezgranicznie zadziwiony jednoznacznością
          biblijnego boskiego posłania:

BÓG CIĘ KOCHA!

Jak podchodzimy steptycznie widzimy zardzewiałą kule zamiast wspanialego slowa,
          Juz to pisalem Bibli nie czyta sie jak powiesci sensacyjnej, lecz z poznaniem,
          Bog jest niekiedy niezrozumialy, ale to przez nasza nizszosc, ludzi .
          • cytrynka123 Re: re 07.03.07, 16:51
            "Ale wiesz ze jest napisane w pismie ze mamy wierzyc przez serce, nie przez
            rozum. Przez rozum to by nie bylo wierzyc w cos tylko wiedziec smile "

Wiara opiera sie na przyjmowaniu gotowego schematu. ktos ci na talerz, a ty
            lykasz nie zastanawiajac sie "dlaczego", "co to jest", " a co by bylo gdyby...".
            A wiec ktos polozyl to cos na talerz i to od niego zalezy twoje zycie, postawa
            itd... poniewaz przyjmujesz cos gotowego bez zastanowienia sie.
            Dany jest czlowiekowi rozum i nie wiem, dlaczego ma on z niego nie korzystac.
            Wszystkie czesci ciala ma jakies funkcje (moze z wyjatkiem wyrostka
            robaczkowego.. hurra, ze go juz nie mam) i w roznym stopniu wplywamy na ich
            dzialanie. Dlaczego mam nie uruchamiac glowwy?
            Ludzie zadajacy pytania sa niebezpieczni, poniewaz zdarza im sie watpic. Ilu
            naukowcom zdarzalo sie watpic, przez co doszli do odkrywczych teorii,
            wynalzkow, przyczynili sie do postepu techniczno-naukowego.
            Nawet wlasnemu mezowi/zonie nie mozna do konca wierzyc, dlaczego wiec mamy
            wszyscy wierzyc w cos jeszcze mniej namaalnego niz czlowiek?
            • lolek94 Re: re 07.03.07, 17:00
              "A wiec ktos polozyl to cos na talerz i to od niego zalezy twoje zycie, postawa
              itd... poniewaz przyjmujesz cos gotowego bez zastanowienia sie.
              Dany jest czlowiekowi rozum i nie wiem, dlaczego ma on z niego nie korzystac.
              Wszystkie czesci ciala ma jakies funkcje (moze z wyjatkiem wyrostka
              robaczkowego.. hurra, ze go juz nie mam) i w roznym stopniu wplywamy na ich
              dzialanie. Dlaczego mam nie uruchamiac glowwy?
              Ludzie zadajacy pytania sa niebezpieczni, poniewaz zdarza im sie watpic. Ilu
              naukowcom zdarzalo sie watpic, przez co doszli do odkrywczych teorii,
              wynalzkow, przyczynili sie do postepu techniczno-naukowego.
              Nawet wlasnemu mezowi/zonie nie mozna do konca wierzyc, dlaczego wiec mamy
              wszyscy wierzyc w cos jeszcze mniej namaalnego niz czlowiek?"

Cytrynko nie czytals postow ze mamy biblie i to co jest w niej zapisane jest
              prawda? to jest nasz autorytet.
              Chodzilo mi o raczej wierzenie w to co jest napisane w slowie smile Nie widzialas
              ze Jezus umarl ale wiesz o tym, nie widzialas ze wszystkich apostolow procz
              jednego zamordowali za wiare lecz wierzysz w to smile

Widzisz i tu sie pojawia problem , czy biblia mowi prawde polecam :
              www.ptew.org.pl/~hugo/zycie/biblia.htm
              Jest tam opisane to o czym mowisz, dlaczego mamy w to wierzycsmile
              Tak samo przeczytaj sobie ew. Jana jakos pod koniec, chodzi o to jak Tomasz
              powiedzial jak nie zobacze to nie uwierze, co Jezus mu odpowiedzial.
              • kozel5 Re: re cd... 07.03.07, 17:20
                to tak naprawde nie wazne czy wierzysz czy nie. Sama wiara to nic zlego. to
                dobro. chrzescijanstwo to dobre rzeczy. rozgraniczono dobro i zlo. oznaczono.
                wszyscy na tym forum wiemy, ze nie o to chodzi. jezus skonal w 33 r ne.
                podobno. juz w III w naszej ery rozpoczely sie pierwsze przesladowania
                niechrzescijan. rzym stal sie katolicki. od tego czasu minelo kilka,
                kilkanascie milionow ofiar. niech bedzie przeklety neron, ktory obarczyl wina
                za pozar rzymu nikomu nie znana sekte zydowska. to on jest winny! on jest winny
                papiestwa, glodzia, jankowskiego i innych podofilow. i obecnego rzadu w polsce.
                to smieszne, ale tak jest. trzeba z tego wyjsc...
                • lolek94 Re: re cd... 08.03.07, 07:28
                  Koziel5 Masz racje wiara to cos wspanialego smile
                  Przesladowania chrzescijan bylo od czasow Jana Chrzciciela wiec zaczely sie juz
                  przed nasza era, a zydow juz w Egipcie to widzimy ze byli przesladowani.

Nie Neron tongue_out
                  www.supermusic.terramail.pl/Bibliatoprawda.html
                  Przeczytaj to smile Szczegolnie polecam Rzymskie Inwencje, nie wszystkie są zle,
                  ale nie maja odwzorowania w bibli smile
        • lolek94 Re: nowa reformacja 01.03.07, 08:34
          Jeszcze polecam stronke do poczytania sobie, o slowie i rzeczach ktore tam sasmile

www.polska-misja.com/menu-rozwazania_biblijne.htm
          Dosc ciekawe i jak stworzono biblie :
          www.biblia.info.pl/template.php?tpl=jak_spisano_biblie
          • donkichol Re: nowa reformacja 01.03.07, 23:06
            Dla równowagi poczytaj o Biblii na www.racjonalista.pl .
            A to że któryś z autorów Biblii miał umiejętność przewidywania przyszłości nie
            znaczy od razu że tę książkę pisał sam Absolut. Jeśli odwiedzisz jakieś
            prymitywne plemię i dasz pokaz naszej techniki, to niechybnie uznają Cię za boga
            (i tak już się zdarzało). Ale to nie znaczy, że naprawdę jesteś Najwyższą
            Inteligencją.
            • donkichol Re: nowa reformacja 01.03.07, 23:07
              Jak można wierzyć w boga, który wg Starego Testamentu jest prymitywnym sadystą,
              każe mordować wrogów łącznie z kobietami i dziećmi itp.?
              Ludzie na wschodzie pewnie z politowaniem patrzą na chrześcijaństwo, tak jak
              wielu chrześcijan np.na islam. I ty byś tak patrzał,gdybyś się tam urodził. No
              ale zawsze widzimy śmieszność innych religii, a rzadziej tej, na którą daliśmy
              się zaprogramować rodzicom i otoczeniu.
              • kozel5 Re: nowa reformacja 07.03.07, 15:59
                reformacja dla mnie to prad bardziej filozoficzny niz religijny. moj stosunek
                do religi jest luzny. wierze sobie w cos tam. to moja sprawa. reformacja to
                symbol zwyciestwa rozumu nad watykanem. dla mnie to krag cywilizacyjny do
                ktorego naleze. jest tam miejsce dla watpiacych czy tez nie wierzacych. to
                kwestia swiadomosci i cywilizacji. katolicyzm to inna cywilizacja, inny wymiar,
                obcy europie i bialemu czlowiekowi z polnocy (bez rasizmu). reformacja z XVIw
                to powrot do greckich i rzymskich (czyli europejskich) wartosci. to proba
                rewizji i naprawy obcych, wschodnich wplywow. wierze, ze to nastapi w polsce.
                500 lat pozniej, ale nastapi.
                • lolek94 Re: nowa reformacja 07.03.07, 16:36
                  Reformacja oznacza zmiane tego co jest w jej definicji, oznacza zmiane tego co
                  bylo na cos odrodzonego, w tym przypadku powrocenie do korzeni chrzescijanstwa
                  nie do tego co watykan mowi bo juz udowadnial ile razy sie mylil....

POzdrawiam
                  One waysmile
            • lolek94 Re: nowa reformacja 02.03.07, 08:28
              Czemu podchodzicie tak sceptycznie do tego wszystkiego...
              www.ptew.org.pl/~hugo/zycie/biblia.htm
              przeczytaj sobie to calesmile
              Racjonalista jest dobry w pewnych zagadnieniach, ale czy Bog chce zebysmy
              wszystko widzieli a pozniej uwierzyli? to by juz nie byla wiara tylko fakt, tak
              jest pisany ten serwis ze dla prostego czlowieka ktory nie ma znajomosci czy
              objawienia pisma nie jest w stanie rozroznic prawdysmile
              J 20:24-29 Bw „A Tomasz, jeden z dwunastu, zwany Bliźniakiem, nie był z nimi,
              gdy przyszedł Jezus.(25) Powiedzieli mu tedy inni uczniowie: Widzieliśmy Pana.
              On zaś im rzekł: Jeśli nie ujrzę na rękach jego znaku gwoździ i nie włożę palca
              mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej w bok jego, nie uwierzę.(26) A
              po ośmiu dniach znowu byli w domu uczniowie jego i Tomasz z nimi. I przyszedł
              Jezus, gdy drzwi były zamknięte, i stanął pośród nich, i rzekł: Pokój wam!(27)
              Potem rzekł do Tomasza: Daj tu palec swój i oglądaj ręce moje, i daj tu rękę
              swoją, i włóż w bok mój, a nie bądź bez wiary, lecz wierz.(28) Odpowiedział
              Tomasz i rzekł mu: Pan mój i Bóg mój.(29) Rzekł mu Jezus: Że mnie ujrzałeś,
              uwierzyłeś; błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.”

I jeszcze raz koncowka : błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
              smile
              Jak bys przeczytal stary testament on nie mordowal ludzi ktorzy wierzyli...
              Wyobraz sobie ze stworzyles to wszystko, tak na chwilke, a jakis koles oddaje
              czesc jakiejs figorce zamiast Tobie, co bys zrobil? 23tysiace Żydów przeszlo do
              pamieci smile Efekt bardziej Bogobojni smile Wg starego testamentu karą za grzech
              byla smierc smile Czy bys nie chcial by czlowiek ktorego sam bys stworzyl robi to
              co chcesz....

"Ludzie na wschodzie pewnie z politowaniem patrzą na chrześcijaństwo, tak jak
              wielu chrześcijan np.na islam. I ty byś tak patrzał,gdybyś się tam urodził. No
              ale zawsze widzimy śmieszność innych religii, a rzadziej tej, na którą daliśmy
              się zaprogramować rodzicom i otoczeniu."

(To masz dokladniej opisane na stronie ktora wyzej maszsmile )Chyba jednym z
              najmocniejszych argumentow przemawiajajacych na korzysc Pisma Swietego jest
              geneza jej powstawania:

- okres czasu to ok. 1500 lat (60 generacji) - dla porownania, Koran(islam)
              powstawal przez niecale 40 lat.
              - mniej wiecej 45 autorow jest Bibli a tak naprawde jeden Duch Swiety smile

Ale czy nie widac ze np oddawanie czci faraonom, jakiemus przywodcy np z korei
              polnocnej to cos zlego? TAK i mozna to z latwoscia udowodnicsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka