Dodaj do ulubionych

Riadh Palms w Sousse Nie Polecam

IP: *.toya.net.pl 11.09.09, 18:44
Witam ;

Wróciłem z 2 tygodniowej imprezy All Inclusive w terminie 27.08-10.09 All
inclusive.

Oprócz plusu, którym jest piękna szeroka plaża (jak w większości hoteli w
Sousse) hotel Riadh Palms ma dla mnie głównie minusy.

Podkreślam - jest to moja subiektywna opinia wynikająca prawdopodobnie z tego
iż jestem jak to moi znajomi powiedzieli trochę "zmanierowany" i nie wystarczy
mi że jest ciepło i są "darmowe drinki"

- wieczne kolejki za wszystkim - łyżeczkami, szklankami, talerzami;

- wieczny brak filiżanek na kawę, szkła lub plastików na napoje i drinki;

- wiecznie nieobecny barman w barku przy basenie - albo nie ma barmana , albo
barman nie ma szklanek, albo ma szklanki tylko nie ma lodu;

- rozcieńczone drinki - zamówiona wódka lub whiski (nie jako drink) ma jakieś
25-30 % (czyli kradną)

- kawa, ciepła woda i napoje z automatów robione z wody kranówy a nie
butelkowanej - tak ohydnej kawy nie znajdziecie chyba nigdzie !!!

- mleko na śniadanie robią z mleka w proszku i kranówy - czasami jak się im
proporcje pomieszają to czuć to ewidentnie;

- zardzewiałe leżaki na plaży;

- obsługa na plaży zajmuje rano swoimi "łachami" leżaki i wszyscy mają
wrażenie, że to niemieccy emeryci - a to jednak nie - wiem że jak się da
dinara to się miejsce znajduje ale nie powinno tak być.

- bezmyślne zarządzanie personelem - jak jest kolejka za jajkami smażonymi to
chyba można postawić dodatkowego ludzika do smażenia jajek i problem się
rozwiązuje

- wciąż zepsute windy - na 8 wind średnio 3 są stale zepsute - co przy 10
piętrach i 600 pokojach trochę utrudnia życie;

Są to z pozoru drobiazgi ale potrafią skutecznie uprzykrzyć wypoczynek.

Hotel niby ma 4 gwiazdki ale moim zdaniem na nie nie zasługuje.

Jest to najgorszy pod względem obsługi hotel, w którym byłem - a jeżdżę na
wakacje ciepłych krajów od ładnych paru lat.

Uważam, że jak się ma hotel na tyle ludzi to można chyba kupić więcej
sztućców, łyżek, talerzy i szklanek oraz lepiej zarządzać personelem w celu
zapewnienia turystom maximum komfortu.

Obserwuj wątek
    • eltoro3 Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam 11.09.09, 20:16
      W moim poście odniosę się do tych minusów:

Jeśli chodzi o brak sztućców i naczyń to nie wiem kiedy miałeś ten problem. Na śniadanie schodiłem ok. siódmej i stoły były nakryte ze sztućcami, a problem naczyń wtedy nie istniał, bo na stołówce było o tej porze jeszcze mało ludzi. Potem pewnie mogło być tak jak napisałeś. Jeśli chodzi o jajka sadzone to też wtedy nie było problemu, pani czekała nachętnych.
      Jak napisałeś hotel posiada 600 pokoji. Pomyśl, że w każdym jest minimum 2 osoby i niech tylko 1/3 zejdzie na śniadanie o tej samej porze i tylko połowa stanie w kolejce po jajko, to nawet dwie panie nie rozładują kolejki tak, że nie będziesz musiał zaczekać.

Bardziej mnie denerwują kolejki w hipermarketach w Polsce gdzie zainstalowanych jest 50 kas , a czynne tylko 10. Przed świętami czynne 50, a kolejki i tak są.

Co do napojów to nie wiem z jakiej wody je robią, ale dla mnie nie były jakieś najgorsze. Mleka i kawy nie piję w ogóle.

Drinki cienkie, więc ich nie piłem, wolałem piwo i powiem, że mi smakowało. Jak kupiłem po powrocie Tyskie to na przeciw tamtego nasze kwaśne jak diabli. Generalnie nie pojechałem tam po to żeby się nawalać. Kraje arabskie do tego średnio się nadają.

Leżaki mają zardzewiałe stelaże, ale nie wszystkie.
      Co do zajmowania leżaków to prawda, że obsługa wiesza na nich ręczniki, ale ja byłem w stanie robić to sam. Jak? Prosto:
      Wstawałem przed szóstą i szedłem sobie na plażę, wybierałem nie zardzewiałe leżaki, kładłem ręczniki siadałem soie na nich i obserwowałem piękne wschody słońca:) A jak lubisz pospać, to trzeba było odżałować dinara i mieć pewne dobre miejsce na plaży. I zapewniam, że to nie łapówka tylko napiwek, a w krajach arabskich to zwyczaj.

Nawet nie wiedziałem, że w hotelu jest 8 wind. Korzystałem tylko z czterech i problem największy był w godzinach szczytu, czyli przed kolacją. Na zepsutą windę trafiłem może dwa razy, ale szybko doprowadzili ją do użytku. I z tego co się zorientowałem, to nie były one zepsute, tylko zablokowane, bo ludzie wciskali w nich różne przyciski, których nie powinni.

Generalnie ja hotel mogę polecić, bo te problemy dla mnie praktycznie nie istniały. W końcu byłem tam na urlopie i nie musiałem nigdzie się spieszyć. Poza tym hotel jest czysty i bez zbędnych lokatorów czyli robactwa.
      • Gość: edzia Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 20:50
        Dlatego ( dla tych "zmanierowanych') polecam gorąco wyjazd do Tunezji po za
        sezonem. Ja zmanierowana nie jestem, ale lubie spokój i porządek .Dlatego
        wybieram Tunezję w miesiacach , gdy nie ma tłoku turystów.I np. w luty-marzec, a
        następnie październik - grudzień jest w hotelach całkowicie inna atmosfera.
        Restauracje, kawiarnie, bary hotelowe to pełny luz. Obsługa "walczy" o klienta,
        bo nie ma nerwowej atmosfery. Można spac nawet do 12,00h ( ale kto śpi tak długo
        na wczasach!!) i tak na plaży pełny asortyment leżaków, materacy itp... Na
        ulicach, w sklepach, na bazarach jest tak spokojna atmosfera,że ....
        Oczywiście w takim okresie może być problem z kąpielą w morzy czy w otkrytym
        basenie, ale jest i to możliwe przy dobrej pogodzie. Zawsze można skorzystać z
        basenów krytych.
        Ogólnie mówiąc to dla niezadowlonych z natłoku turystów w każdym hotelu w
        sezonie polecam spróbować raz wyjechac na wypoczynek do Tunezji "po turystycznym
        bum-ie". Zobaczycie ,że warto!!
        Przepraszam,że nie na temat danego hotelu, ale w kiażdym hotelu jest ciągły
        problem z "niezadowolonymi".Pozdrawiam
        • Gość: Miko Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: *.toya.net.pl 11.09.09, 22:14
          Eltoro3 - czyli generalnie wszystko w OK.

W hotelu Riadh Palms należy wstać o 5.30

Na 6.00 lecimy na plażę wybrać nie zardzewiałe leżaki i je zająć.

Lecimy potem na 7.00 na śniadanie coby załapać się na jajko i na sztućce.

Kawy i mleka nie pijemy - i drinków także - coby się nie nawalić.

Tylko powiedz mi po co w takim razie wybrałeś opcje All skoro bezpłatne leżaki
          musisz zajmować o 6.00, na śniadanie chodzisz o 7.0 0 coby się załapać, drinków
          nie pijesz i kawy i mleka też nie.

No nie mów, że chodziło Ci o jedzenie lub te siarko-bełty serwowane jako wino.

Edzia - wszystko fajnie - tylko ja lubię sobie poleżeć na plaży i popluskać się
          w ciepłym morzu - a luty i marzec niezbyt do tego nastraja - dzięki zimnym
          wiatrom, niskiej temperaturze wody w morzu oraz zachodzącym słońcu około 16,30 -
          17.00
          Wiem bo byłem kiedyś w Tunezji w kwietniu.

A i obsługa nie musi być wcale nie miła i zbulwersowana ilością turystów.
          Obsługa musi być odpowiednio zarządzana i poganiana przez nadzorców i wtedy
          będzie OK.

Jakoś w innych hotelach specjalnie nie było z tym problemów.

PS.
          Dodam tylko na koniec, że windy gadały po francusku :)

• eltoro3 Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam 11.09.09, 23:19
            Ogólnie rzecz biorąc dla mnie jak najbardziej ok.
            Opcję All wybrałem ze względu na dzieci (ale nie po to żeby piły drinki).
            Jeśli chodzi o te nieszczęsne leżaki, to nie o nie mi do końca chodziło, tylko o parasol możliwie jak najbliżej morza. Jak pisałem wcześniej, nie trzeba iść o szóstej na plażę jak ktoś lubi pospać do południa nie ma sprawy. Wystarczy dogadać się z ochraniarzem i jest ok. 1TD to chyba niewiele za komfort na którym komuś zależy. Trzeba powiedzieć sobie jasno: Parasoli w pierwszym rzędzie przy morzu jest około 20, pokoji w hotelu ponad 600. Chcesz mieć blisko morza trzeba ruszyć 4 litery. Jak się wybierasz np. na koncert i chcesz być blisko sceny, to nie mów mi, że na imprezę przychodzisz 5 min przed rozpoczęciem.
            Kawy i mleka nie piję, bo nie piję ani w opcji all, ani w hb, ani w domu, ani nigdzie. Drinków też nie piję, bo nie lubię mieszanek. Wolę czysty alkohol, ale w Tunezji ten jest nijaki. All było z wyboru, a w Tunezji byłem trzeci raz i wiedziałem, że drinki i alkohol są tam miernej jakości (nie tylko w Riadh Palms).
            Mogę tylko zapewnić, że są duuużo gorsze hotele w Sousse, choć wcale nie uważam, że ten jest zły. Zawsze się znajdzie ktoś, kto będzie narzekał. Wszędzie tak jest.
            P.S.
            Zapomniałeś napisać, że były kolejki do kantoru, a przy wymianie pytali o nr pokoju;)
    • aniol9 Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam 13.09.09, 15:50
      wyjazd 3.09 - 10.09 wyl. Łódź biuro Itaka

hotel bardzo polecam, jest naprawde bardzo fajny. Nigdy nie
      brakowało sztucców, ani szklanek w restauracji a jak chwilowo nie
      było to zaraz donosili( to tak mi sie wydaje takie normalne że jak
      czegoś brakuje to mozna chwilke poczekac i zaraz bedzie no ale to
      chyba dla nie normalne, jedzenie poprostu bajka byłem juz w krajach
      arabskich ale tutaj do jedzenie naprawde nie mozna się doczepić.
      Nidgdy nie brakowało lezaków ani na basenie ani tez na plazy, zgadza
      sie jak się później przyszło to lepsze miejsca były zajete no ale
      chyba to normalne. po jajka tez wystarczyło minute poczekac i kazdy
      dostał. zdarzało się ze windy były popsute ale to nie stanowiło
      wiekszego problemu ( sam mieszkałem na 9 piętrze)

generalnie dla mnie i mojej żony hotel rewelacja

mam wrazenie że z tym panem miałem transfer na lotnisko i juz w
      busie mozna było nasłuchac się jego szczekania co budziło w nas
      śmiech.
      • Gość: Miko Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: *.toya.net.pl 13.09.09, 21:04
        Panie aniol9

Ma Pan zdecydowanie racje - było w Pana ocenie super.

Z drugiej strony - ja też znam ludzi co jeżdżą do FWP i jest tam dla nich bardzo w porządku.

Znam także ludzi spędzają urlop "u chłopa" pod gruszą i też jest tam dla nich super.

Mamy widocznie inne oczekiwania co do standardów obsługi w hotelach i nie mogę za to Pana winić.

Jak to ktoś napisał na forum wakacje.pl - "Riadh Palms - hotel dla osób mało wymagających".

Widocznie jestem bardziej wymagający niż Pan.

Ja to Panu powiem, że nawet osób takich jak Pan spotkałem w tym hotelu wiele i wiele z nich było zadowolonych ze wszystkiego.

Niestety tak to już na tym świecie jest, że "apetyt rośnie w miarę jedzenia". Może kiedyś pojedzie Pan do hotelu w którym standard obsługi i organizacja będzie lepsza niż w Riadh Palms - wtedy zobaczy Pan różnicę.

Proponuje kiedyś wybrać się na urlop za granicę na 14 dni a nie na 7 to może będzie miał Pan więcej czasu na rzetelną ocenę standardu obsługi i więcej czasu na dokładniejsze obserwacje.

A i na koniec - proszę się czasami zastanowić nad użyciem słowa "nigdy" - rozumiem - że spędzał Pan czas w restauracji od 6.00 do 22.00 stąd wynika kategoryczna wiedza czego nigdy nie brakowało.

Transfer musiał Pan chyba mieć z kimś innym (jak widać - także niezadowolonym) - bo akurat z tego hotelu nikt inny z nami nie wyjeżdżał.

Czy żona do Pana "szczeka" - a Pan do żony też "szczeka" - rozumiem że takim mianem określacie rozmowy między sobą - a potem się śmiejecie ?

I jak tu się dziwić - że mają Polaków za chamów jeśli używają takiego słownictwa na forum publicznym.

Czy jak żona za bardzo na Pana "szczeka" to jej Pan "daje po mordzie" ? (przepraszam za wyrażenie)

Więcej kultury życzę.

• eltoro3 Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam 13.09.09, 21:11
          Miko, skoro było napisane na forum "Riadh Palms - hotel dla osób mało wymagających", to dlaczego się do niego wybrałeś? Chciałeś to sprawdzić na własnej skórze?
          • blanka.pl Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam 13.09.09, 21:33
            Panowie,
            Każdy ma prawo wypowiedzieć swoją subiektywną ocenę i każdy ma rację co do plusów i minusów tego hotelu. Byłam w Riadh Palms poza sezonem i jak dla mnie ten hotel jest zdecydowanie za duży a całkowitą porażką jak na 4* hotel są leżako-krzesełka dostępne na plaży.
          • Gość: Miko Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: *.toya.net.pl 14.09.09, 11:42
            Była taka opinia - ale inne opinie - że jest super były przeważające.
            Gdybym poczytał więcej negatywów to pewnie bym tam nie pojechał.
            Zakładając ten temat chcę ustrzec osoby - które mają podobnie jak ja większe
            wymagania niż większość przed pomyłką.

Ja staram się zdać tylko rzetelną relacje z tego co mnie tam spotkało i tyle.

Mój świat się z tego powodu nie zawalił i nie mam jakiejś traumy - natomiast jak
            coś mnie wkurza to staram się innych przed tym ostrzec.

Jakby kiedyś wszystkim się wszystko podobało to dalej byśmy mieli kartki na
            mięso i kamienie łupali bo by orzechów nie było :)
            • Gość: Kiku_san Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: 156.17.58.* 15.09.09, 08:09
              Witaj Miko, w Twoim hotelu co prawda nie byłam, widziałam go tylko z
              zewnątrz i na kolana mnie nie rzucał - ot moloch dla niewymagających
              za dosyć wysoką cenę w dodatku. Moje ogólne wrażenie co do hoteli w
              Sousse jest takie, że większość z nich jest dosyć zaniedbana i taka
              raczej dla niewymagających. Samo miasto jest interesujące dla ludzi
              ciekawych orientalnych klimatów, ale hotele to niestety :( Jak
              czytam Twoją relację to mam wrażenie, że czytam o swoim hotelu. Z
              tego, co słyszałam dużo lepsza baza i poziom jest w Hammamet
              Yasmine, ale nie wiem, czy to prawda. Co mnie uderzyło, to fakt, że
              w Sousse widziałam mało Niemców - to o czymś świadczy, oni jako
              turyści są dosyć wymagający. Pozdr.
              • Gość: Kiku_san Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:03
                Napisz gdzie byłaś - coby omijać szerokim łukiem także ten hotel.

W Riadh Palms było dużo Francuzów, Włochów, Niemcy też byli.
                Skąd mieli biedni wiedzieć że hotel kicha jak większość osób jest zadowolonych.
                Moim zdaniem to jest tak - że wiele ludzi nie chce dopuścić do siebie myśli, że
                tym razem mieli pecha. Ja do tej pory przez 15 lat miałem może ze dwa "zonki" -
                raz na Krecie w Hersonisos - mieszkałem w hotelu nad samą dyskoteką i za bardzo
                nie dało sią spać - a drugi raz w Turcji z powodu tragicznie brudnej plaży. Ale
                było to z 10 lat temu jak jeszcze przepływ informacji nie był tak łatwy dzięki
                netowi.
                Co innego jak wiemy - że dany hotel ma takie a nie inne mankamenty - przez to
                pewnie mniejszą cenę i jedziemy w pełni tego świadomi a co innego jak jesteśmy
                wprowadzani w błąd i jedziemy ze świadomością, że wszystko jest super.

• Gość: Kiku_san Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: 156.17.58.* 15.09.09, 13:19
                  A kto tu pisze pod moim nickiem i jeszcze zwraca się do mnie ? ;)
                  Hotel, w którym byłam to Marhaba Club - ma on zresztą pełno
                  wielbicieli, podobnie jak Riadh Palms. Masz rację, że lepiej by mi
                  było przeczytać trochę negatywnych opinii przed wyjazdem, zamiast
                  ochów i achów, wtedy mniej bym się rozczarowała.
                  • Gość: Miko Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 14:58
                    Sorry , pomyliło mi się.
                    A widzisz - ja myślałem, że Marhaba Club Ok a tu pupa.
                    Radzili mi też Royal Salem - ale gdzieś się doczytałem - że bransoletki
                    magnetyczne co 15 minut odbijają i jak się chciało 2 piwa na raz to trzeba w 2
                    osoby iść.

• Gość: Kiku_san Re: Riadh Palms w Sousse Nie Polecam IP: *.as.kn.pl 15.09.09, 19:08
                      Mnie się wydaje, że w Sousse lepiej było brać Tour Khalef, który
                      leży obok Marhaby - byłam tam na terenie i wrażenie dużo lepsze,
                      może dlatego, że Tour Khalef od dawna ma cztery gwiazdki a Marhaba
                      Club dopiero od lutego i chyba do tych 4 gwiazdek trochę nie
                      dorosła. W sumie żałowałam, że nie zdecydowałam się na hotel Tour
                      Khalef albo Sousse Palace - ma dużo lepsze położenie (tuż przy
                      medynie) a gorszy chyba by nie był. Raczej już do Sousse nie wrócę,
                      następnym razem wybiorę inne miejsce. Znajomi mi mówili, że Hammamet
                      jest o niebo lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka