ngba 23.03.10, 20:20 Hej, czy w Tunezji swobodnie bede mogl wymienic euro na dinary i co lepiej zabrac euro czy dolce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karolina Re: Euro czy Dolar? IP: *.u.itsa.pl 24.03.10, 10:25 ja słyszałam, że lepiej mieć dolary, a wymienisz je z pewnością na dinary, bo przecież tylko w Tunezji są dinary ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magbethmk Re: Euro czy Dolar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 10:47 i dolary i euro można wymienić w kazdym hotelu, wypisują potwierdzenie ile zostało wymienione, dobrze je zachować bo potem w razie jakbyś chciał odmienić dinary na dolary lub euro to trzeba to potwierdzenie okazać. we wrzesniu kurs był ok. dolar - 1,3; euro - 1,8, złoty - 2,3 a jak to wygląda teraz to trzeba sobie sprawdzić. trzeba też zachować część wniosku wizowego, który wypełnia sie podczas lotu do Tunezji, na lotnisku odrywają część a drugą daja tobie. ta właśnie która ci zostanie sprawdzana jest potem przy wyjeździe z Tunezji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turystka Re: Euro czy Dolar? IP: *.aon.edu.pl 07.04.10, 15:44 Bez problemu wymienisz i euro, i dolary. Generalnie nie ma większej różnicy którą walutę ze sobą bierzesz, gdyż po prostu dwutygodniowy pobyt tam, to zbyt 'niski' koszt, aby odczuć jakieś straty finansowe podczas wymiany waluty. Ja w zeszłym roku przed wyjazdem obliczałam dokładnie, którą walutę bardziej opłaca się zabrać i przy zeszłorocznym bardziej opłacało się wziąć Euro, ale tak, jak wspominałam wcześniej ostatecznie to była różnica kilkunastu dinarów - nie więcej, niż dwudziestu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Euro czy Dolar? IP: *.chello.pl 07.04.10, 22:53 1. Jeśli zamierzasz przeznaczyć na przehulanie w Tunezji więcej niż 10 000 zł, zacznij analizować kursy walut, a zwłaszcza kurs USD/EUR EUR/PLN, USD/PLN, wyznaczając trendy zmian kursu tych walut. Na podstawie tej analizy będziesz wiedział jaką walutę kupić bezpośrednio przed wyjazdem, aby potem w Tunezji wymienić ją korzystnie na dinary. Gdyby w trakcie analizy kursów walut wystąpiły nagłe perturbacje na rynku walutowym spowodowane np. sraczką prezydenta USA, wtedy trzeba szybko podejmować ryzykowną decyzję - czy kupować walutę natychmiast, czy zachować spokój i poczekać na ustabilizowanie sytuacji. 2. Jeśli zamierzasz przeznaczyć na przehulanie w Tunezji mniej niż 10 000 zł kup albo dolary, albo euro bez zastanawiania się co jest bardziej korzystne. 3. A teraz na poważnie. Wymień w Polsce niewiele złotych na dolary, za które kupisz w Tunezji trochę dinarów na pierwsze niezbędne wydatki. Zabierz z sobą kartę i tam na miejscu bez problemu pobierzesz z bankomatu dinary. Kartą nie wszędzie zapłacisz, ale przy płaceniu kartą w sklepach trzeba zachowywać ostrożność. Przed wyjazdem dowiedz się w banku, w którym masz konto, jakie są prowizje od operacji pobrania z bankomatu dinarów w Tunezji i w jaki sposób przeliczają operację za złotówki. Sprawdzaliśmy ten sposób uzyskania miejscowej waluty w wielu krajach bardziej egzotycznych niż Tunezja i zawsze było to najkorzystniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Euro czy Dolar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 12:02 co z funtami Brytyjskimi czy mozna je bez problemu wymienic ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Euro czy Dolar? IP: *.chello.pl 08.04.10, 20:26 Można bez problemu je wymienić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyteg Re: Euro czy Dolar? IP: 193.108.194.* 23.04.10, 19:38 mozna GBP i to jest o tyle wygodne ze 1 GBP to 2DT - latwo sie liczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Euro czy Dolar? IP: *.ip.netia.com.pl 09.04.10, 07:27 A czy ruble szczególnie te transferowe można też wymienić????? Ludzie piszecie o takich pier...... Można wymienić każdą walutę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocharatek Re: Euro czy Dolar? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.10, 08:26 każdą? heh to spróbuj wymienić złotówki! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Euro czy Dolar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 20:18 No właśnie....eh..... Odpowiedz Link Zgłoś
electra1730 Re: Euro czy Dolar? 11.04.10, 13:52 ngba napisał: > Hej, czy w Tunezji swobodnie bede mogl wymienic euro na dinary i co lepiej > zabrac euro czy dolce? zdecydowanie euro Odpowiedz Link Zgłoś
ewciaonly Re: Euro czy Dolar? 24.04.10, 09:40 ja miałam i euro i dolary, wymienialismy systematycznie, zarówno w recepcji hotelowej jak i u rezydenta. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś