Dodaj do ulubionych

Euro czy Dolar?

23.03.10, 20:20
Hej, czy w Tunezji swobodnie bede mogl wymienic euro na dinary i co lepiej
zabrac euro czy dolce?
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolina Re: Euro czy Dolar? IP: *.u.itsa.pl 24.03.10, 10:25
      ja słyszałam, że lepiej mieć dolary, a wymienisz je z pewnością na dinary, bo
      przecież tylko w Tunezji są dinary ;)
      • Gość: magbethmk Re: Euro czy Dolar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 10:47
        i dolary i euro można wymienić w kazdym hotelu, wypisują potwierdzenie ile
        zostało wymienione, dobrze je zachować bo potem w razie jakbyś chciał odmienić
        dinary na dolary lub euro to trzeba to potwierdzenie okazać. we wrzesniu kurs
        był ok. dolar - 1,3; euro - 1,8, złoty - 2,3 a jak to wygląda teraz to trzeba
        sobie sprawdzić.
        trzeba też zachować część wniosku wizowego, który wypełnia sie podczas lotu do
        Tunezji, na lotnisku odrywają część a drugą daja tobie. ta właśnie która ci
        zostanie sprawdzana jest potem przy wyjeździe z Tunezji
        • Gość: Turystka Re: Euro czy Dolar? IP: *.aon.edu.pl 07.04.10, 15:44
          Bez problemu wymienisz i euro, i dolary. Generalnie nie ma większej różnicy
          którą walutę ze sobą bierzesz, gdyż po prostu dwutygodniowy pobyt tam, to zbyt
          'niski' koszt, aby odczuć jakieś straty finansowe podczas wymiany waluty.
          Ja w zeszłym roku przed wyjazdem obliczałam dokładnie, którą walutę bardziej
          opłaca się zabrać i przy zeszłorocznym bardziej opłacało się wziąć Euro, ale
          tak, jak wspominałam wcześniej ostatecznie to była różnica kilkunastu dinarów -
          nie więcej, niż dwudziestu.
    • Gość: As Re: Euro czy Dolar? IP: *.chello.pl 07.04.10, 22:53
      1. Jeśli zamierzasz przeznaczyć na przehulanie w Tunezji więcej niż 10 000 zł,
      zacznij analizować kursy walut, a zwłaszcza kurs USD/EUR EUR/PLN, USD/PLN,
      wyznaczając trendy zmian kursu tych walut. Na podstawie tej analizy będziesz
      wiedział jaką walutę kupić bezpośrednio przed wyjazdem, aby potem w Tunezji
      wymienić ją korzystnie na dinary. Gdyby w trakcie analizy kursów walut wystąpiły
      nagłe perturbacje na rynku walutowym spowodowane np. sraczką prezydenta USA,
      wtedy trzeba szybko podejmować ryzykowną decyzję - czy kupować walutę
      natychmiast, czy zachować spokój i poczekać na ustabilizowanie sytuacji.

2. Jeśli zamierzasz przeznaczyć na przehulanie w Tunezji mniej niż 10 000 zł kup
      albo dolary, albo euro bez zastanawiania się co jest bardziej korzystne.

3. A teraz na poważnie. Wymień w Polsce niewiele złotych na dolary, za
      które kupisz w Tunezji trochę dinarów na pierwsze niezbędne wydatki. Zabierz z
      sobą kartę i tam na miejscu bez problemu pobierzesz z bankomatu dinary. Kartą
      nie wszędzie zapłacisz, ale przy płaceniu kartą w sklepach trzeba zachowywać
      ostrożność. Przed wyjazdem dowiedz się w banku, w którym masz konto, jakie są
      prowizje od operacji pobrania z bankomatu dinarów w Tunezji i w jaki sposób
      przeliczają operację za złotówki. Sprawdzaliśmy ten sposób uzyskania miejscowej
      waluty w wielu krajach bardziej egzotycznych niż Tunezja i zawsze było to
      najkorzystniejsze.
      • Gość: mirek Re: Euro czy Dolar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 12:02
        co z funtami Brytyjskimi czy mozna je bez problemu wymienic .........
        • Gość: As Re: Euro czy Dolar? IP: *.chello.pl 08.04.10, 20:26
          Można bez problemu je wymienić :-)
        • Gość: voyteg Re: Euro czy Dolar? IP: 193.108.194.* 23.04.10, 19:38
          mozna GBP i to jest o tyle wygodne ze 1 GBP to 2DT - latwo sie liczy :-)
    • Gość: kolega Re: Euro czy Dolar? IP: *.ip.netia.com.pl 09.04.10, 07:27
      A czy ruble szczególnie te transferowe można też wymienić?????

Ludzie piszecie o takich pier...... Można wymienić każdą walutę.
      • Gość: pocharatek Re: Euro czy Dolar? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.10, 08:26
        każdą? heh to spróbuj wymienić złotówki! pozdrawiam!
        • Gość: wiki Re: Euro czy Dolar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 20:18
          No właśnie....eh.....
    • electra1730 Re: Euro czy Dolar? 11.04.10, 13:52
      ngba napisał:

> Hej, czy w Tunezji swobodnie bede mogl wymienic euro na dinary i
      co lepiej
      > zabrac euro czy dolce?
      zdecydowanie euro
    • ewciaonly Re: Euro czy Dolar? 24.04.10, 09:40
      ja miałam i euro i dolary, wymienialismy systematycznie, zarówno w recepcji
      hotelowej jak i u rezydenta. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka