Dodaj do ulubionych

herbata z mięty ???

06.06.11, 15:06
Piłam w drodze na Saharę taką herbatę miętową, podawaną w literatce z migdałami.
Smakowała bardzo a przy tym pomagała się ochłodzić.
W hotelu już nie smakowała tak samo, do tego robiona była chyba ekspresowa.
Czy wiecie może jak sporządzana jest ta herbata pod Saharą? Czy możecie mi dać przepis?
Czy parzy się ją ze świeżej mięty (mam w ogródku) czy to raczej jest ekspresowa?
Dzięki za podpowiedź, bo zapomniałam się zapytać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafal Re: herbata z mięty ??? IP: *.zghboleslaw.net 07.06.11, 10:06
      W Polsce nie masz szansy na taka herbatke.To musi być mięta środziemnomorska,w Tunezji możesz ją kupic suszona w sklepie. Możesz sprobowac z naszej miety ogrodowej (troszke podobna jest)
      • alawinx Re: herbata z mięty ??? 08.06.11, 20:58
        Miętę ogrodową mam ( pisałam chyba nawet) ale mi chodzi o przepis. Jak przyrządzić tą herbatę?
        Ile czego, jak długo?
    • Gość: burka Re: herbata z mięty ??? IP: 197.28.11.* 08.06.11, 21:12
      2 łyżki herbaty ZIELONEJ (lub więcej, w zależności kto jaką mocną lubi!), 0,5 litra wody, cukier - gotować 30 minut. Przecedzić, potem dodać świeża miętę (ewentualnie suszoną, jeśli nie mamy!)
      pozdrawiam
      • Gość: Kittena Re: herbata z mięty ??? IP: *.insport.pl 09.06.11, 10:10
        Herbate do takiego parzenia mozna kupić w Polsce w sklepach kolonialnych.
        Zamiast prażonych migdałow ( bo migadłu musiały byc prażone) mozna dodac garstkę orzeszków pini. :D
      • sanpja Re: herbata z mięty ??? 09.06.11, 12:35
        O fajny przepis. O tej zielonej to i ja nie wiedziałam. A nie da się bez cukru?
        • Gość: gość Re: herbata z mięty ??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.06.11, 09:02
          Piłem taką herbate w restauracji na Djerbie podana była w metalowym dzbanku z listkami mięty,bardzo słodka.
          Do herbatki podali migdały ,ale nie suszone ale świeże nigdy takich nie jadłem bardzo smaczne.Szukałem potem po sklepach ,żeby takie kupić ale nigdzie nie spotkałem.
          • Gość: Wolffe Re: herbata z mięty ??? IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.13, 16:55
            Jesteś pewien że to były migdały , a nie orzeszki piniowe? ;-)
          • Gość: maja Re: herbata z mięty ??? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.07.13, 18:54
            Do herbaty mietowej podaja swieze migdaly.Mozna je kupic w sklepach kosztuja ok1,2 dinara za kg.W zielonych skorupach wygladaja nieciekawie ale sa naprawde smaczne.Jesli sie nie wie jak wygladaja przed wyluskaniem trudno sie domyslec ze to sa migdaly.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka