Dodaj do ulubionych

Lella Meriam 30.07.2014

08.07.14, 16:33
Jedziemy z Wawy z 5 i 7 letnimi córkami 30.07 na 2 tyg. Czy ktos tam był ? Jak wyglada okolica, Czy są w pobliżu jakies sklepiki, bazar itp. czy trzeba jechac do Zarzis, zeby cos kupić ? Czy działa klimatyzacja w pokojach ? Co jest w barze na plaży ? Czy sa animacje i muzyka w hotelu , raczej przy basenie ?
Kto leci w tym terminie z dzieciakami ?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.039.c77.petrotel.pl 09.07.14, 05:47
      Hotel i obsługa super, bardzo smaczne jedzenie, dużo warzyw i owoców. Pokoje czyste, duże, klimatyzacja działała. Obok hotelu jest wesołe miasteczko , a dalej w "centrum" kilka sklepików, ale asortyment ubogi i wysokie ceny w porównaniu do cen w sklepach w Zarzis. Ogólnie okolica to dziura.W barze na plaży były tylko napoje bezalkoholowe, w barze przy basenie alkohol, kawa, herbata , napoje plus przekąski pizza, naleśniki, lody itp.
      O 21.00 dla dzieci mini disco o 21.30 animacje dla dorosłych
      • klarnet32 Re: Lella Meriam 30.07.2014 10.07.14, 15:28
        Dzieki za info. Czytałem jakąs opinie z początku lipca, że są problemy z lodem do napojów czy to prawda ? Jak najlepiej dojechac do Zarzis ? Pewnie Taxi. Ile kosztuje ? Czy mozna czyms oprócz taxi dojechać prywatnie na Djerbę w okolice miasta Houmt Souk, moze sa jakies busy ? Czy taxi zamawia sie w recepcji hotelu ? Czy na plazy napoje sa z lodówki, jest jakis bar, mozna kupic piwo, lody ? Jak z lezakami przy basenie, są w sensownej ilości czy brakuje ? Na zdjęciach wyglada jakby było tylko kila. Dzieki za odp.
        • asi-a42 Re: Lella Meriam 30.07.2014 10.07.14, 19:06
          Informacje są z czerwca :) (pobyt 12-26.06)
          W tym czasie nie było żadnych problemów z lodem, ale w podanym terminie nie było tłumów wypoczywających. Podobnie z leżakami, nie było problemów, im więcej gości się pojawiało dowożono leżaki , zarówno na plażę, jak i przy basenie.A jak będzie w lipcu nie mam pojęcia.Do Zarzis dojeżdżasz taxi, stoją przed hotelem, dobra cena to 6-7 dinarów w jedną stronę, jak umówisz się na daną godzinę powrotną można zbić cenę do 10 dinarów w obydwie strony (ale w sumie lepiej powrotną taxi złapać z Zarzis - brak ograniczenia czasowego). Co do Djerby to nie ma czym dojechać indywidualnie, niby przystanek jest, ale co tam jeździ i o której to Allach :D tylko wie, ceny taksówek na wyspę jak z kosmosu. Na plaży napoje z lodówki, obok brak innych barów, plaża jest publiczna i są wydzielone "plaże" dla danego hotelu .
          • klarnet32 Re: Lella Meriam 30.07.2014 11.07.14, 11:11
            Dzieki za przydatne info odnośnie taksówek. Nie będe się z nimi bujał o 2zł :) ale dobrze, ze wiem jaka powinna byc mniej więcej cena. To jeśli mogę kilka dodatkowych pytań bo hotel dośc nowy wiec mało komentarzy w sieci.
            1. Czy w poblizu hotelu jest sklep gdzie mozna kupić np. wino, piwo, soki ? Jakie ceny ?
            2. Czy wycieczki sa tańsze z SUN&Fun czy z Exim ?
            3. Czy było dużo Polaków w hotelu , jakie inne nacje ?
            4. Jak z angielskim , można się dogadac, znają tzn. obsługa/recepcja ?
            5. Jakie pokoje brać ? Nie mam wykupionego z widokiem na morze ale może jakieś wskazówki ?
            6. To wesołe miasteczko to jakies sensowne ?
            7. Czy działa mini Zoo przy hotelu ? Jade z dziecmi a to dla nich atrakcja.

Dzieki za pomoc. Juz więcej nie będe zawracał glowy :)
            Krzysiek
            • asi-a42 Re: Lella Meriam 30.07.2014 11.07.14, 16:44
              Odpowiadam :)
              1. Ogólnie nie zwróciłam uwagi czy w sklepach jest alkohol (wystarczał mi ten, który podawano w hotelu), w hotelowym sklepie (przy wejściu do hotelu od strony plaży) na pewno nie było. Chyba na sezon mieli obok sklepu otwierać jakiś bar, pizzerię czy dyskotekę (inwestycja prywatna, nienależąca do hotelu, może będzie już działać), w każdym razie zaczęli rozkładać parasole i stoliki, był też piec na pizzę. Obok wesołego miasteczka była też restauracja.
              2. Co do cen wycieczek to nie mam pojęcia jakie ceny były w Exim, ale myślę, że biura raczej nie są dla siebie konkurentami. Z tego co pamiętam 2 Sahara 210 dinarów, Djerba 50 dinarów, Farma Krokodyli chyba też 50 lub 70 dinarów.
              3. Polaków było sporo, reszta to Niemcy, Francuzi, mało Rosjan.
              4. Angielski znają w średnim zakresie, znacznie lepiej można się porozumieć po niemiecku i co oczywiste po francusku.
              5. Hotel jest w kształcie litery U, więc tak jakby budynek główny i po bokach kilka wejść podzielonych na sektory, dobrze nie pamiętam rozmieszczenia numerów pokoi. Każda klatka ma 3 piętra i tam po kilkanaście pokoi na korytarzu. Pamiętam, że zaczynające się od 100 to takie poniżej poziomu, my miałyśmy na 1 piętrze (numeracja od 200) , widok na basen, lub tył hotelu, lub ulica, a w oddali morze. Nie wiem jak konkretnie to opisać :D
              6. Wesołe miasteczko na oko może być, dodatkowo jest tam pizzeria i chyba jakieś dania z kurczakami. Osobiście tam nie byłam (trochę za duża jestem na karuzelę :D).
              7. Mini zoo działa, w klatkach są kozy, owieczki i jakieś ptactwo, na "wolności " wielbłąd i osioł.
              Mam nadzieję, że info będzie przydatne :)
              • asi-a42 Re: Lella Meriam 30.07.2014 11.07.14, 16:49
                Aha i jeszcze jedno - poza sezonem nie było problemów z wymianą pokoi, wystarczyło poprosić w recepcji, pewnie teraz może być problem ze względu na liczbę gości, ale nie zaszkodzi spróbować
      • klarnet32 Re: Lella Meriam 30.07.2014 10.07.14, 15:30
        Jeszcze jedno, czy te informacje sa z lipca ? Zawsze w sezonie troche inaczej niz przed.
        • Gość: Hariet Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.14, 14:48
          My jedziemy z dzićmi 24.07 na 2 tygz Wawy.
          Jedzie jeszcze ktośw tym terminie?
          • Gość: Daga Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.in.net.pl 15.07.14, 22:39
            Mam pytanie w jakich godzinach wydawane są sniadania, obiady i kolacje ?:) i czy napoje bezalkoholowe sa bezpłatne na plazy ?
          • klarnet32 Re: Lella Meriam 30.07.2014 22.07.14, 11:47
            Hej. My jedziemy 30.07 na dwa tygodnie z dzieciakami to sie pewnie spotkamy w Waszym drugim tygodniu :)
            pzdr.
            Krzysiek
            • Gość: Greg77 Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.14, 23:20
              Witam. Fajnie że jest takie forum, sporo przydatnych info. My jedziemy 06.08 z dwójką dzieci. Jedzie ktoś w tym terminie? Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki, sugestie odnośnie pobytu będę wdzięczny.
              Pozdrawiam.
    • Gość: Rodzina Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.252.25.67.internetia.net.pl 24.07.14, 14:10
      Hej my lecimy 21 08 z Katowic ale po przeczytaniu opinii mamy wiele obaw, faktycznie jest tak zle/
    • Gość: Monika Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.echostar.pl 24.07.14, 20:08
      Witam. Byliśmy w czwórkę (2 małżeństwa) od 10-17 lipca w Lella Meriam. Jeśli chodzi o sklepiki to jest jeden duży odrazu przy hotelu i szczerze mówiąc polecam robić zakupy właśnie tam. My sądziliśmy, że jak to przy hotelu będą zdzierać z turystow i pojechaliśmy na zakupy do Mediny. Okazało się jednak, że w sklepie przy hotelu jest najtaniej i jak nigdzie mają popisane ceny, które są naprawde adekwatne do produktów. Na Medinie te same rzeczy były duuużo droższe. Kierujac sie na lewo z hotelu tez mozna dojsc do przydroznych sklepikow.Najblizej Do Mediny trzeba jechać do Zarzis (taksówką jakieś 10min). Polecam tez wypożyczyć samochód w sklepie przy hotelu (mają tam też taka usługę). Za 240zl wypożyczyliśmy dwumiesięczną Kię Rio na cały dzień i objechaliśmy cała wyspę! Zaliczyliśmy nawet krokodyle :) Naprawdę warto! w pokojach klimatyzacja działała bez zastrzeżeń. Były jeszcze pewne niedociągnięcia w pokojach (w każdej łazience wanna z hydromasażem i np bratu i bratowej raz wyciekła woda spod wanny ale po zgłoszeniu odrazu było naprawione). Na plaży tylko zimne napoje bez alkoholu. Przy basenie animacje oraz wieczorem przedstawienia. Ekipa animatorów szczerze mówiąc najlepsza jaką kiedykolwiek spotkalismy na wakacjach! W szczególności Akran i Nidhal (ten drugi zajmuje sie mini clubem-dzieci) polecam,swietny!
      Ogólnie dużo zajęć dodatkowych przy basenie i na plaży:siatkowka, aqua aerobic, joga, gimnastyka, taniec, aerobic. Bardzo duzy basen co jest naprawde bardzo waznym atutem tego hotelu. Ogólnie polecam!
      Bez wahania wróciłabym do tego samego hotelu i szczerze mogę przyzanc, ze byly to chyba najlepsze moje wakacje! :)
      Na pewno znajda sie jakies negatywne opinie bo gdy wyjezdzalismy tez takie znalazlam ale prosze sie tym nie kierowac. Zawsze znajdzie sie ktos komu sie w 100% nie dogodzi.
      • Gość: Rodzina Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.252.25.67.internetia.net.pl 24.07.14, 20:28
        wow dziękujemy.Pani opinia bardzo nas pocieszyła :) czyli nie bedzie zle:)
      • Gość: greg77 Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.14, 23:42
        Witam. Post bardzo pozytywny i pełen konkretów. To cieszy. Mam jednak pyt. na ,które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy w hotelu lub jego okolicy widziałaś budkę tel. Zwłaszcza budkę TELE TAXI (o ile nie pomyliłem nazwy) ponoć z niej można najtaniej dzwonić do Polski. Rozmowy wychodzące w T mobile prawie 10pl za min a ja z racji pracy będę musiał dzwonić. Pyt. nr 2 czy WIFI w okolicy recepcji działa sprawnie a co za tym idzie czy SKYPE działa płynnie. Czytałem opinie że wieczorem są problemy z łącznością. Pyt nr 3 Czy ktoś próbował użyć własnego modemu i tunezyjskiej sim karty, bo z tego co rozumiem WIFI w pokojach jest nieosiągalne. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam Grzesiek
        • Gość: greg77 Re: Lella Meriam 30.07.2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.14, 00:11
          Taxiphone nie tele taxi. Za pomyłkę przepraszam
          • e-piotras Re: Lella Meriam 30.07.2014 01.08.14, 22:08
            no troche pocieszające te posty, bo to co piszą na holidaycheck, przeraża. generalnie my kupiliśmy rodzicom ten wyjazd na 30 rocznicę ślubu, raczej nie chcielibyśmy by wrócili przrerażeni że był bród, smród, no i brak jedzenia w restauracji.

mam pytanie do plaży, czy oni wogóle sprzątają ją z glonów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka