Dodaj do ulubionych

Dolar czy Euro!

IP: *.visp.energis.pl 21.08.06, 09:53
Witam!!Lecimy z mamcia do Tunzezji z czwartek i nie wiemy jaka walute zabrac
ze soba na wymiane.Bardzo prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: Dolar czy Euro! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 10:23
      nie ma żadnej różnicy 1 USD =ok. 1,29 Dinara a 1 EUR = ok. 1,66 D
    • Gość: mała Re: Dolar czy Euro! IP: *.uwgda.gov.pl 21.08.06, 10:35
      Mimo wszystko sugeruje euro. Jak nie wydasz w czasie pobytu (pamiętaj o tym by
      zostawić sobie kwity z wymiany)to resztę możesz przepuścić w sklepie
      wolnocłowym w Monastyrze. Wybór tam ogromny, a ceny perfum robią wrażenie.
      • Gość: Agata Re: Dolar czy Euro! IP: 80.51.246.* 21.08.06, 10:59
        Podobno dolarami też można płacić
    • Gość: mała Re: Dolar czy Euro! IP: *.uwgda.gov.pl 21.08.06, 11:02
      można - ale ceny masz wystawione tam w euro - a po co sobie zawracać głowę
      przelicznikami. Lepiej buszować po półkach
      • Gość: Agata Re: Dolar czy Euro! IP: 80.51.246.* 21.08.06, 11:31
        No tak, masz rację! :)Uwielbiam buszować po półkach :))))
    • Gość: mała do Agaty IP: *.uwgda.gov.pl 21.08.06, 11:51
      Witaj w klubie!!!! Ja wracałam wściekła bo się totalnie spłukałam w Tunezji i w
      portfelu miałam 20 dolarów. W zasadze na nic nie starczyło. I jak zobaczyłam
      Aramanii Manię Summer za 34 euro to myślałam że krew mnie zaleje.
      • Gość: Agata Re: do Agaty IP: 80.51.246.* 21.08.06, 12:12
        Ja jak wracałam z Krety to miałam ok 60 centów!! :) Ale tam kosmetyki są drogie
        (tzn. ceny jak u nas w Sephorze) więc i tak bym raczej nic nie kupiła.
        A wracając do Tunezji, proszę powiedz jak z innymi kosmetykami? Kremy też są w
        atrakcyjnych cenach?
        • Gość: Mysza Re: do Agaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 08:38
          Tam nie ma zadnych kosmetykow ani perfumerii !!!!!!!!!! A perfumy to sa na
          bazarach - podrabiane , te "koncentraty perfum" to tez rodzime wynalazki. W
          bezclowej w Monastirze ceny nieco nizsze niz w bezclowej w Polsce. Pozdrawiam.
    • Gość: mała Re: Dolar czy Euro! IP: *.uwgda.gov.pl 21.08.06, 12:18
      Przyznam szczerze że tylko ogladałam kosmetyki w wolnocłowym. W tunezyjskich
      sklepach nie. Ale słyszałam jak babki w hotelu rozmawiały że kupowały
      koncentraty perfum. Co to jest warte - nie mam pojęcia. Ale butle nie robiły na
      mnie wrażenia. Natomiast w wolnocłowym obwąchiwałam perfumy - dużo
      atrakcyjniejsze ceny niż Sephora czy Olimp. Kremy Biotermu ogladałam i tak
      około 30 procent taniej. Acha i jakaś lokalna wódka za którą wszyscy szaleli
      (ale ja skupiłam się raczej na lewej części sklepu).
      • Gość: zuzanna162 Re: Dolar czy Euro! IP: *.cable.wsm.wielun.pl 28.08.06, 10:36
        Polecam też okulary p.słoneczne.Można kupić nawet o połowę taniej niż w Polsce.
    • Gość: Sas Re: Dolar czy Euro! IP: *.citysat.com.pl / *.net81.citysat.com.pl 28.08.06, 11:49
      Sylwunia pyta dolar czy euro - a zrobil się perfumeryjny bazar. Bierz co Masz
      w kieszeni tabele kursów są porównywalne z polskimi . Sas
    • Gość: Sas Re: do Sylwuni IP: *.citysat.com.pl / *.net81.citysat.com.pl 28.08.06, 11:53
      Za ewentualne fakultety staraj sie placić dinarami - rezydenci zaokrąglają .
      Sas
    • Gość: Natya Re: Dolar czy Euro! IP: *.acn.waw.pl 28.08.06, 17:50
      Ja proponuję jednak dolary - wiele razy juz spotkałam się w krajach arabskich z
      przelicznikiem Euro:Dolar = 1:1 :-) Wiec z naszego punktu widzenia bardziej
      dolar się opłaca.
      • Gość: zuzanna162 Re: Dolar czy Euro! IP: *.cable.wsm.wielun.pl 28.08.06, 18:37
        Coś Ty Natya bajdurzysz.W jakich to było krajach? Co najwyzej w Turcji mogli
        Cię naciągać.W Tunezji płaci sie ich walutą a nie dolarami czy euro.Z dolarami
        co najwyżej mozesz miec kłopot jeżeli zostaną i nie wybierasz się powtórnie do
        krajów nie bedących w strefie euro.
      • Gość: SAs Re: Dolar czy Euro! IP: *.citysat.com.pl / 80.48.70.* 28.08.06, 23:08
        Jak TRAFILI NA FRAJERA to przeliczali 1 -1 . Sas
        • Gość: Natya Re: Dolar czy Euro! IP: *.acn.waw.pl 30.08.06, 16:26
          Mądrale moje - płaciłam tak np. w Egipcie. Jeśli ktoś mi podaje cenę np. 140
          dolarów czy euro za wycieczkę i wszystko mu jedno w której walucie zapłacę, to
          proste, że zapłacę w dolarach.

Bardzo często w krajach typu Egipt, Turcja, Tunezja i innych tym podobnych
          przyjmuje się zapłaty (szczegolnie za wycieczki, raczej nie za zakupy w
          lokalnych sklepikach, choc trafilo mi sie i tak) w $ lub Euro, zamiast lokalnej
          waluty.

Poza tym, z tego co wiem to w Polsce można wymieniać dolary, więc dlaczego
          miałabym mieć problem, gdyby mi zostały? :)
          • Gość: Sas Re: Dolar czy Euro! IP: *.net81.citysat.com.pl 30.08.06, 16:59
            Pytanie bylo o Tunezję . W naszym hotelu ceny byly podawane w dinarach . W
            walucie podaja ceny rezydenci ,żeby ZAOKRĄGLIĆ na kursie. Staraj sie placic w
            dinarach . Wymiana waluty w Tunezji jest na kazdym kroku - w hotelach tez .
            Pozdrawiam Sas
            • Gość: Mysza Re: Dolar czy Euro! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:05
              W kantorze w Skanes el Hana rozmienili mi prawdziwe dolary na falszywe !!!!!!!!
              Mam od tej pory w nosie ich "kantory". Bylabym ostro w plecy jakbym nie zrobila
              zadymy i nie oparlo sie o dyrekcje hotelu. Preferuje od tej pory bankomaty ! Sa
              i w Tunezji. Wiem bo bez problemu korzystalam.
              • Gość: Sas Re: Dolar czy Euro! IP: *.net81.citysat.com.pl 30.08.06, 18:12
                Myszko a czemu Rozmieniałaś a nie Zamienialaś . Osobiście nie słyszałem o
                fałszywych dinarach .Pozdrawiam Sas
            • Gość: Mysza Re: Dolar czy Euro! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:07
              A rezydenci faktycznie oszukuja przy wykupywaniu wycieczek. Zaokraglaja sobie i
              to dosc mocno. Na calej grupie sa niezle "do przodu".
              • Gość: Natya Re: Dolar czy Euro! IP: *.acn.waw.pl 31.08.06, 08:56
                Dlatego moim zdaniem głupotą jest wykupywać wycieczki u rezydentow w hotelu, bo
                robia ludzi w żabę i niezłą kasę jeszcze na tym mają... Lepiej pojechać do
                miasta, przejść się i na własną rękę załatwić coś w lokalnych biurach podróży -
                jakość zapewne taka sama, a cena duuuużo niższa. I właśnie w takich biurach
                można myślę spokojnie zapłacić w dolarach lub Euro...

Ale to nie opcja dla leniwych i wygodnickich :)
                • Gość: Sas Re: do Natya IP: *.net81.citysat.com.pl 31.08.06, 17:07
                  To tak nie do końca . Cena wycieczek NA MIEŚCIE jest porównywalna do cen u
                  rezydentów. Płać dinarami - rezydent nie będzie mial co zaokrąglać.Sas
                  • Gość: stasio Re: do Natya IP: *.devs.futuro.pl 31.08.06, 19:46
                    Natya, to jedź do Turcji i z milosci do wuja Sama zaplac 15 dol. wizy a nie 10
                    euro.
                    • Gość: Natya do stasio IP: *.acn.waw.pl 01.09.06, 14:20
                      Po pierwsze - jadę obecnie do Tunezji. W Turcji już byłam, dziękuję :)

Poza tym, ja cały czas mówię o płaceniu na miejscu, za wycieczki w lokalnych
                      biurach (nie u rezydentów, nie wizy!!!). Ale coś widzę, że nie bardzo niektórzy
                      czytają ze zrozumieniem...
                  • Gość: Natya do Sas IP: *.acn.waw.pl 01.09.06, 14:17
                    Ty chyba w życiu nie robiłeś rozeznania NA MIEŚCIE skoro piszesz takie bzdury -
                    jeszcze nigdy nie spotkałam się, żeby rezydenci mieli ceny takie jak lokalne
                    biura. Zawsze jest to duuużo drożej. Ale jeśli lubisz przepłacać, nie moja
                    sprawa i nie moja strata :)
                    • Gość: Sas Re: do Natya IP: *.net81.citysat.com.pl 01.09.06, 16:24
                      W Egipcie napewno tak. w Tunezji napewno nie. Mieszkalem w centrum Sosse i
                      parę biur zwiedzilem , owszem mozesz kupić WYCIECZKE taniej - oferują je
                      przygodni kierowcy , a jak pojedziesz z przygodnym kierowcą to nie moja sprawa
                      i nie moja strata. Sas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka