Dodaj do ulubionych

Sousse w listopadzie.

IP: *.kwidzyn.mm.pl 31.10.06, 21:34
Witam, wybieram sie 16.11.06 do Tunezji do EL HANA BEACH z Eximu. Mam pytanie
co proponujcie zwiedzac, na co uwazac itp.
Nie ukrywam ze jest to moja piewsza podroz do Tunezji. Zawsze jezdzilem na
wlasn a reke i nigdy nie kozystalem z biua podrozy i troszke sie denerwuje.

Dziekuje za kazda odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sas Re: do Piotr IP: *.net81.citysat.com.pl 01.11.06, 14:44
      Kilka drodnych rad. Po przyjeździe do El H postaraj sie załatwic pokój od
      strony morza. Proponuję wypożyczenie sejfu hotelowego - tak bezpieczniej.
      Baseny sa w pieknym ogrodzie a dodatkowa kryte na parteze El H i Chams El H -
      mozna korzystać .Zakupy rób w Magazine Generale - po wyjsciu z hotelu w lewo
      jakieś 300m. Co do zwiedzania to godne uwagi są , medina , ribat , muzeum
      oliwy . muzeum mozajek rzymskich , katakumby . Jezeli chcesz zobaczyc prawdziwy
      arabski bazar - to odbywa się w kazdą niedzielę - 4 din taxi - obecnosc moim
      zdaniem obowiazkowa. Jeżeli potrafisz podrózowac na własna rękę to wybiesz sie
      autobusami do El Jemu . Kairuany, Monasriru a moze jeszcze dalej.Za ewentualne
      fakultety płać dinarami - rezydenci zaokrąglają . Rzuć od czasu do czasu dinara
      pokojówce -nie będzie problemow z e sprzątaniem cz wymianą pościeli . To
      narazie tyle . Jezeli coś przeoczyłem to pytaj Sas
      • Gość: Piotr Re: do Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 23:15
        Witam,

dzikekuje za odpowiedz.
        juz sie nie moge doczekac wyjazdu.
        jak nazywa sie bazar w niedziele - tzn co mam powiedziec taxowkarzi ? jak to sie
        nazywa ?
        • ada062 Re: do Piotr 02.11.06, 08:54
          Witaj Piotrze, widzę, że Sas nie zdążył Ci odpowiedzieć, wieć sądzę, że się nie
          pogniewa jak jak to zrobię:-) Bazar nazywa się suk. Najlepiej pojechać tam ok.
          10 rano, bo wtedy wszystko jest w rozkwicie. Rzeczywiście to coś niesamowitego.
          Możesz tam kupić odzież, książki, naczynia, kasety, a nawet meble, zwierzęta,
          drzwi i okna:-) Mnie najbardziej podobała się część z warzywami i przyprawami,
          niepowtwrzalny widok, atmosfera i zapachy. Wymieniając atrakcje Sas nie
          wspominał jeszcze o El Kantaoui. To mały i bardzo ekskluzywny port jachtowy
          oddalony od Sousse o 8 km. Możesz tam dojechać taksówką (koniecznie cenę za
          przejazd ustal zanim ruszy taksówka - 5 dinarów to dobra cena). Możesz tam
          pojechać kolejką zwaną tuk-tukiem, albo autobusem - bilet zdaje się 1,2 dinara.
          Jak wysiądziesz w El Kantaoui kieruj się w lewą stronę. Można tam popłynąc
          statkiem z przeszklonym dnem, gdzie podczas wycieczki płetwonurek z obsługi
          karmi ryby pod wodą. Jest tam też mnóstwo bardzo przyjemnych knajpek. Pozdrawiam
          i życzę przyjemności. Byleby tylko deszcz nie padał.
          • Gość: Sas Re: do ada062 i Piotra IP: *.net81.citysat.com.pl 02.11.06, 10:05
            W Port el Kantawi znajduje sie rowniez ninibrowar załozony przez osiadłych w
            Tunezji Niemców. Mozna tam sie napić dobrego piwka które podawane jest w
            licznych knajpkach . Pisze dobrago ponieważ tunezyjskie piwo to takie siuśki. O
            atrakcjach Portu nie pisałem poniewaz osobiście atrakcje pod turystów/ statek
            ze szklanym dnem , zdjęcie z ciemnoskórym rzymianinem , fotografia z sokołem,
            i taki tam / mnie nie kręca . No ale tańczącą fontannę zobaczyć warto zwłaszcza
            wieczorkiem. Taxi spod El . H . 5 dinarów za 4 osoby i pamiętaj ,że po 21 cena
            wzrasta o 50%. Sas
            • ada062 Do Sasa:-) 02.11.06, 10:31
              Drogi Sasie, nie bądź taki pryncypialny:-) Jeśli Piotr ani razu jeszcze nie był
              w Tunezji, to może mu się spodobać wycieczka statkiem i rosły, czarny Sudańczyk
              przy wejściu do portu. Wiem, że jesteś wytrawnym znawcą tunezyjskich klimatów,
              łącznie z knajpami, w których można sobie wynająć habibka;-) Jak dotychczas
              jednak nikt jeszcze nie napisał na forum jakie ceny mają panowie:-) A, którym
              miejscu jest ta niemiecka knajpka? Ja znam taką blisko mediny w Sousse. Chociaż
              jak człowiek jest już tam na miejscu, to i ta Celtia nie jest najgorsza. Pozdrawiam
              • Gość: Sas Re: Do ada062 IP: *.net81.citysat.com.pl 02.11.06, 10:55
                O turystycznych atrakcjach Portu pisałem , że to nie moje kilmaty - czytaj ze
                zrozumieniem . Co do knajpek - jesli chodzi o mnie to przewaznie pije w nich
                piwko . Niestety nie moge Ci pomóc w sprawie hahibków poniewaz nie posiadam na
                ten temat autortytatywnej wiedzy . Mysle ze KTOS na forum odpowie Ci na to
                pytanie. Co do niemieckich knajp to pisalem o Porcie , ale niedaleko mediny w
                Sosse przy AVE Burgiriby , tez widziałem deutche kuche . Nie zachodziłem bo
                golonki nie lubie . To prawda byle by byla zimna . Sas
        • Gość: Sas Re: do Piotr IP: *.net81.citysat.com.pl 02.11.06, 09:53
          Mysisz koniecznie taksówkarzowi powiedzieć ,że chcesz jachać na SUK - nie na
          medinę , nie na bazar tylko SUK. Taxi spod El. H -+ 4 dinary. Tylko pamiętaj
          Suk odbywa się tylko w niedzielę . Pozdrawiam i zazdroszczę . Sas
          • dagps Re: do Piotr 02.11.06, 20:18
            a ten palac lodow jeszcze tam jest?:) chyba na tej ulicy co casyno? mniam:) i jeszcze takie cytrynowe przepyszne, niepowtarzalne, nie umiem takich zrobic - przy parku ptakow w okolicy portu jest pizzeria. ale juz malo pamietam:)

warto pojechac do kartaginy i sidi bu said - nie pamietam jak sie pisze dokladnie, pamietam herbatke mietowa z pistacjami. dobrze pamietam, czy myle miejsca?
            • Gość: Piotr Re: do Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:57
              Witam,
              dzikeuje za wszystkie odpowiedzi. juz teraz wszystko wiem,
              a ile moze kosztowac przeplyniecie sie tym statkiem z "przezroczystym dnem".
              Szczerze mowiac chcialem jechac do Egiptu trosze ponurkowac ale finanse i czas
              za bardzo nie pozwala mi. wiec zostaje przy Tunezji, z tym ze nie ma gdzie
              nurkowac.
              O wlasnie a moze wiecie czy w sousse jest moze mozliwosc ponurkowac.
              • ada062 Statek i nurkowanie 03.11.06, 08:59
                Wycieczka statkiem z ,,przezroczystym dnem" kosztuje oficjalnie - o ile dobrze
                pamiętam - 15 dinarów od osoby. Ja zapłaciłam za siebie i troje dzieci 35 din.
                Wszystko zależy jak się dogadasz i nie przejmuj się, że cena jest wydrukowana na
                bilecie. W Sousse nie widziałam oferty dla płetwonurków, ale w El Kantaoui już
                tak, a to przecież tylko 8 km od Sousse. Najpopularniejsze centrum nurkowe w
                Tunezji znajduje się w Tabarce, która od Sousse jest oddalona o 350 km (na
                północ). Niektórzy twierdzą nawet, że panują tam warunki do nurkowania zbliżone
                do egipskich. Tam jednak sezon kończy się we wrześniu i zaczyna wiosną. Teraz
                panuje tam martwa cisza turysytyczna (byłam w październiku). Rewelacyjne miejsce
                dla tych, którzy szukają spokoju: puste plaże, zero turystów, tanie pensjonaty.
                Pozdrawiam
            • Gość: Sas Re: do dagps IP: *.net81.citysat.com.pl 03.11.06, 22:57
              Sidi Abu Said - takie niebieskie miasteczk położone na zatoczką w którym min
              znajdyje się posesja aktualnego prezydenta Tunezji. Herbatkę Pamiętasz
              dobrze .Jest podawana w małej kawiarence znajdującej się nad urwiskiem - bardzo
              słodka. Pozdrawiam Sas
              • dagps Re: do dagps 08.11.06, 21:06
                :) to super ze dobrze pamietam bialo-niebieskie, ale herbatke zeby slodka to nie pamietam;) pewnie dzis bylaby dla mnie slodka, ale wtedy slodzilam 3 lyzeczki na co dzien;)
    • Gość: mortadela Re: Sousse w listopadzie. IP: *.aster.pl 03.11.06, 23:54
      Koniecznie zrób zdjęcia pałacu prezydenta , niezapomniane przeżycie w tym kraju.
    • Gość: tomek Re: Sousse w listopadzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 23:15
      wczoraj wrocilem z sousse .bylem w hotelu Jinene międzu sousse a kantawi hotel
      czysty a jedzenie super. najtaniej autobusem ;wchodzi się tylnym wejsciem i
      konduktor sprzedaje ci bilet. taksowkarze naciągaja . np. z pod hotelu do
      kantawi; autobus 550mil. taxi na licznik 1.700DT ale chyba tylko dla
      miejscowych ,a tak chca 3 DT.Do ok 13 plaża kapielw morzu cieplym ok22*C,
      nastepnie zwiedzanie muzeów, katakumby, Medina, port w Kantawi-
      OBOWIĄZKOWO .Czas minął bardzo szybko 7 dni to mało nastepne wyjazdy [nie tylko
      do Tunezji min.14 dni] życze szczesliwego pobytu
      • olusia2284 Re: Sousse w listopadzie. 04.11.06, 23:32
        Tomku, mam takie pytanie: czy hotel ten jest blizej Sousse czy raczej bliżej
        Portu El Kantoui?? Co jest w jego otoczeniu?? Czy blisko jest do centrum
        Sousse?? bo się nad nim zastanawiam :) Jest może niedaleko Samary i innych
        rozrywek typu Maracana i Saloon ?? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
        • Gość: Niq Re: Sousse w listopadzie. IP: *.eranet.pl 09.11.06, 22:17
          Ze zdjęciem pałacu prezydenta to musi być naprawdę niezapomniane przeżycie...
          potem na komisariacie.
          • Gość: Piotr Re: Sousse w listopadzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 23:06
            a czy teraz rowniez beda animacje w hotelu czy juz sie skonczyl sezon i bedzie
            cisza ??
            • Gość: isztar Re: Sousse w listopadzie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 08:26
              Byłam 26.10 - 02. 11 w hotelu Marillia, animacje były prowadzone przez cały dzień :)
    • Gość: KASIA Re: Sousse w listopadzie. IP: *.orange.pl 11.11.06, 21:24
      WITAJ BYLAM W TYM ROKU W TUNEZJI NA PRZEŁOMIE KWIETNIA I MAJA WLAŚNIE W SOUSSE
      I WŁASNIE Z EXIM NAPRAWDE WARTO WYKUP KONIECZNIE 2 DNIOWA WYCIECZKE NA SAHARE Z
      RAJDEM PRZEZ PUSTYNIE I WYCIECZKA NA WIELBŁĄDACH ODWIEDZ TEZ W SOUSSE TAK ZWANA
      MEDINE CZYLI ICH BAZAR MOZNA ZROBIC FAJNE ZAKUPY WAZNE Z CENY WYJSCIOWEJ TARGUJ
      SIE AZ ZEJDZIESZ DO 25%POCZATKOWEJ CENY BO TAK NAPRAWDE TYLE TO JEST WARTE
      WARTO JEZDZIC TAXI JEDNAK USTAL CENE PRZED KURSEM I TEZ SIE TARGUJ TEN TWOJ
      HOTEL JEST BLISKO MOZA JA BYLAM W SAMARA TAKI BARDZO LADNY HOTELIK EXIM MA
      FJNNE WYCIECZKI KORZYSTAJ Z NICH I ZYCZE MILEGO POBYTU POZDRAWIAM
    • Gość: KASIA Re: Sousse w listopadzie. IP: *.orange.pl 11.11.06, 22:03
      CZYTAJC TE WSZYSTKIE WYPOWIEDZI PRZYPOMNIALY MI SIE WSPANIALE 15 DNI W TUNEZJI
      WARTO TAM JECHAC I FAKYUCZNIE ZWIEDZIC TO WSZYSTKO O CZYM MOWICIE PRZEPIEKNE
      WIDOKI PRZEPYSZNE JEDZENIE I BARDZO MILI TUBYLCY TO INNY SWIAT ZERO WYSCIGU
      SZCZUROW MOZNA TAM ODPOCZAC I NALADOWAC AKUMULATORY TUNEZYJCZYCY ZYJA SWOIM
      RYTMEM NIGDZIE SIE NIE SPIESZA SIEDZA I POPIJAJA TA SWOJA PRZEPYSZNA HERBATKE W
      MALYCH SZKLANECZKACH POLECAM WARTO WYPIC NIE TYLKO JEDEN RODZAJ I TE PRZEPYSZNE
      SOKI BEZ KONSERWANTOW ZE SWIEZYCH POMARANCZ ALBO TRUSKAWEK PYCHA ! MILEJ ZABAWY
      I UDANEGO WYPOCZYNKU !!!
      • Gość: kkkkk do KASIA IP: *.chello.pl 11.11.06, 22:50
        Kasia powiedz mi jaka pogode mialas na przelomie kwietnia i maja? bo chcialam
        sie wybrac tam w przyszlym roku
        • Gość: Piotr Re: do KASIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 10:38
          a co dokladnie jest tam tanio. tzn, co oplaca sie kupic, moze cos wziac zeby im
          sprzedac ?? :)

moze bizuteria ?? itp.
          • Gość: piootr3 Re: do KASIA IP: *.chello.pl 12.11.06, 12:03
            aby im sprzedać, weź wóde! Kupować warto skórzaną odzierz. To nie są dzikusy.
            Arabska biżuteria jest ładniejsza od naszej ... Zresztą rzecz gustu... Jak
            będziesz w Sousse odwiedź Muzeum Mediny. Ten dom był w posiadaniu jednej rodziny
            przez ok. 1500 lat.
            • Gość: Piot Re: do KASIA IP: *.kwidzyn.mm.pl 23.11.06, 15:19
              witam, wlasnie dzisiaj wrocilem z Sousse.
              Bylo SSSSUUUPPPEERRR,

jeden z lepszych moich wyjazdow. oczywiscie bylem rowniez na saharze (drogo ale
              fajnie).

POGODA SUPER - codziennie slonce, slonce i slonce.
              Dziekuje wszystkim za wskazowki ktore na foum napisaliscie.

• Gość: olena Re: Sousse w listopadzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 15:01
      30.11 wybieram sie do tunezji, najbardziej martwi mnie pogoda poniewaz wszyscy
      wokolo zapewniaja mnie ze o tej porze nie ma juz tam po co jechac bo jest
      zimno.Czy byl ktos w tunezji na przelomie listopada i grudnia i moze sie
      wypowiedziec? :) Jade troche wypoczac, czy mozna liczyc na opalenizne, czy
      raczej tylko o niej marzyc?z gory Dzieki serdeczne za odpowiedzi.
    • Gość: olena Re: Sousse w listopadzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 15:02
      aha no i jakie ciuchy zabrac?
    • Gość: anoli Re: Sousse w listopadzie. IP: *.chello.pl 25.11.06, 16:07
      po pierwsze nie gratuluje Ci wyboru hotelu ale ok... skoro juz tam mieszkasz to
      zycze udanych "wakacji" w sousse jest fajnie nie wiem, jak w listopadzie ale we
      wrzesniu troche staruszkow tam sie krzatalo wiec teraz jest tam pewnie dom
      starcow... hymmmm idz do Mediny, fajny targ ale tylko dla tych co lubia sie
      targowac... i co wazne!! nie sluchaj "przewodnikow, ktorzy beda chciali
      wyludzic od Ciebie pieniadze za "oprowadzenie" a tak na prawde nie pokaza Ci
      nic konkretnego:P
      zycze milych chwil.. a wlasnie zaopatrz sie w duza ilosc alkoholu bo w calym
      sousse jest tylko jeden sklep z alko:D a nie wiem jak Ty ale ja mialam problemy
      z zoladakiem na ktore zaradzil nasz polski krol!!! sobieski :D
      • Gość: Sas Re do anoli IP: *.net81.citysat.com.pl 25.11.06, 17:47
        Nieprawda . W Sosse sa co najmniej dwa Magazine Generale z alkoholem / tam
        jest najtańszy , nie sprzedaja w piątki /. Medina to codzienny bazar dla
        tyeystow , prawdziwy targ -SUK - raz w tygodniu w niedzielę . Profilaktycznie
        na klopoty zołądkowe mozesz uzywać Coca-Coli no i przede wszystkim alkoholu
        najlepiej kupionego w Polsce/ . Sas
      • Gość: Sas Re: do anoli IP: *.net81.citysat.com.pl 25.11.06, 17:55
        a hotel nie jest taki zly . Posiada kryty basen / mozesz kozystac z podobnego
        basenu w hotelu obo - Chams El Hana/ , polozony praktycznie w centrum Sosse,
        duza ilosc pokoi -staraj sie wybierac te od morza , do dyspozycji gosci 3
        stołówki , itd. O drobnych mankamentach nie napisze . Nie jestem WĄTROBIARZ. Sas
        • Gość: Piotr Re: do anoli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 22:09
          Witam,

Ja polecam El Hana Beach, hotel nie jest moze super ale wszystko wynagrodzi sam
          widok na morze :)

ja w lutym wracam do El Hana :) tam jest super
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka