easz 15.02.10, 22:37 Ukrainki tak, a Iranki śmak. A to tak, do poczytania, na temat - www.polityka.pl/swiat/obyczaje/1503088,1,iranki-nie-chca-juz-sluchac-mezczyzn.read Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Bunt kolorowych chust 15.02.10, 23:59 Najkoszmarniejsze, ze dwadziescia lat temu obyczajowo byl to zupelnie inny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Bunt kolorowych chust 16.02.10, 00:19 Czyli, że wszystko może być. Myślałam autentycznie, że po ostatnich wyborach, po tym wszystkim, jednak że inaczej się to skończy. Byłam prawie pewna, naiwna. Taki szczegół znamienny - tam też, jak już baby czegoś dostąpią, to są to teki ministerstwa zdrowia, opieki społecznej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: Bunt kolorowych chust 16.02.10, 05:51 easz napisała: > Czyli, że wszystko może być. > > Myślałam autentycznie, że po ostatnich wyborach, po tym wszystkim, jednak że inaczej się to skończy. Byłam prawie pewna, naiwna. > > Taki szczegół znamienny - tam też, jak już baby czegoś dostąpią, to są to teki ministerstwa zdrowia, opieki społecznej itp. > > *Wiesz, ten islam niczym kula u nogi trzyma ich w sredniowieczu. Wszelkie modernizacje zawdzieczaja oni sasiedztwem z zachodnimi kulturami, ktore teraz jest jakby przez sciane - nie wyczuwa sie juz granic i odleglosci. Gdyby nie to, nie wierze, aby kobiety mogly zostac ministrami w Iranie i okolicach. Jeszcze dlugo nie. A czy 500 lat temu mialy sie sprawy inaczej w naszej kulturze? Machometanie sa mniej wiecej tyle wlasnie do tylu, w stosunku do nas. A przy okazji, znajoma ktora cala mlodosc spedzila w Nowym Yorku, opowiadala o swych iranskich kolezankach, ktorym udalo sie zwiac z rodzinnej krainy moralnosci i szczescia. Tak wyzwolonej seksualnie grupy kobiet - mowila - nie widziala nigdy wczesniej, ani pozniej. Musialy odreagowac. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Bunt kolorowych chust 17.02.10, 16:45 znam dwie iranki mieszkajace w londynie, obie dosc dobrze sytuowane - otoz podobno takich imprez jak w iranie to nie ma nigdzie. iran wiec nie rozni sie niczym od innych zamordyzmow czy to religijnych czy innych - jak masz kase to ci wszystko wolno, jak nie masz kasy to masz przerypane (nieodparcie nasuwa sie analogia polskiej ustawy antyaborcyjnej). Odpowiedz Link Zgłoś