tigertiger
05.12.11, 21:46
Artykuł "Feministki nie chcą wychowywać synów na twardzieli" ukazał się w Metrze. Rozmowa redaktora Michała Stangreta z feministka Maria Kahlau nacechowana jest stereotypowym myśleniem pana redaktora, który pyta owszem, ale w pytaniach sugeruje odpowiedź, cytuje odpowiedzi rozmówczyni ale komentuje je jakby padła zupełnie inna odpowiedź. Najwyraźniej informacja, że synek feministki otrzyma na gwiazdkę lalkę była dla niego tak wielkim szokiem, że laka w wózku to zabawka, którą sam chłopczyk sobie upatrzył w sklepie z zabawkami, a mam jedynie akceptuje ten wybór syna, nie postrzegając tego jako coś zdrożnego. W przeciwieństwie do redaktora M.S.
red. M.S:Ubieracie go na różowo?
M.K: Nie, bo nie chcemy go wtłaczać w żaden schemat. Właśnie poprosiłam rodzinę, by na gwiazdkę kupili Bartkowi lalkę z wózkiem, bo zauważyłam, że w sklepie chętnie się tym bawił.
Pod choinkę lalka zamiast walecznego Bakugana dla synka, auto zamiast różowego konika dla córeczki - proponują feministki. Ich zdaniem taki prezent dobry byłby na początek rewolucji w wychowaniu maluchów. A wszystko po to, by usunąć nierówności płci. Tylko co, jeśli córka woli różowego konika?
Red. M.S: A jeśli sam będzie chciał bawić się tylko autami?
M.K:Proszę bardzo. Dzieci przechodzą etapy zabawy różnymi zabawkami. Nigdy nie pozwolę, by ktoś mu obrzydzał lalki czy zabawę w dom. Niech sam dokonuje wyborów.
Red. M.S: Nie boisz się, że zostanie pantoflarzem i jakaś władcza kobieta owinie go sobie wokół palca?
M.K Gdybym mu zakazywała zabawy lalką, kiedy ma na to ochotę, sama owijałabym go wokół palca. Uległby mnie - łatwiej ulegałby też przyszłej partnerce.
Po wywiadzie redaktor opracowuje nagłówek, który brzmi tak:
Pod choinkę lalka zamiast walecznego Bakugana dla synka, auto zamiast różowego konika dla córeczki - proponują feministki. Ich zdaniem taki prezent dobry byłby na początek rewolucji w wychowaniu maluchów. A wszystko po to, by usunąć nierówności płci. Tylko co, jeśli córka woli różowego konika?
www.emetro.pl/emetro/1,85648,10763986,Feministki_nie_chca_wychowywac_synow_na_twardzieli.html