Dodaj do ulubionych

dyskryminacja kobiet

10.04.06, 11:19
Piszę pracę o tym, w jakich sytuacjach kobietom ciężej jest odnaleźć się na
rynku pracy. Jeśli macie jakieś doświadczenia (szefa-mężczyznę, z którym
ciężko było się dogadać; praca, która byłaby łatwiejsza, jeśli byłybyście
mężczyznami, itp) piszcie proszę. Będę bardzo wdzięczna za każdy przykład.
Pozdrawiam płeć piękną:-)
Obserwuj wątek
    • jolik113 Re: dyskryminacja kobiet 10.04.06, 12:26
      Bardzo się cieszę, jeśli żadna z Was nie miała takich problemów. Tylko trudno w
      to uwierzyć - piszcie proszę, to dla mnie bardzo ważne!!!
      • gotlama Re: dyskryminacja kobiet 10.04.06, 12:43
        Jeśli po złożeniu CV dostaję lakoniczne "odezwiemy się do pani" i nic więcej,to
        nawet widząc,że na rozmowy kwalifikacyjne są zapraszani sami panowie, ale nie
        wiedząc jakimi atutami poza swą płcią jeszcze dysponują, nie mogę stwierdzić,że
        zostałam odrzucona z tego powodu,że jestem kobietą.
        • jolik113 Re: dyskryminacja kobiet 10.04.06, 14:47
          Dziękuję za wszystkie informacje. Buźka
      • bri Re: dyskryminacja kobiet 10.04.06, 13:00
        Szef-mężczyzna z którym trudno się dogadać to nie jest żaden przejaw
        dyskryminacji jeszcze ;)

Mi się wydaje, że trochę subtelniej się to odbywa niż Ci się wydaje. W innym
        przypadku bardziej byśmy się buntowały ;).

Ciężko o tych przejawach dyskryminacji napisać w dwóch słowach - czasem to zbyt
        prywatne, żeby o tym pisać tu na forum. Nie wiem na czym ma polegać Twoja praca
        ale radziłabym raczej wywiady prowadzone osobiście. Przygotuj sobie jakiś plan
        takiego wywiadu, poczytaj o tym jak się je przeprowadza itd. Musisz niestety
        włożyć w to jakiś wysiłek, żeby komuś chciało się w ogóle odpowiadać na Twoje
        pytania.
      • miang Re: dyskryminacja kobiet 10.04.06, 13:52
        przykladem dyskryminacji jest ze w przeciwienstwie do facetow kobiety nie mopga
        sie tak obijac - i w srodku dnia pracy odpowiadac na twoj post
        • jolik113 gotlama, evita_duarte i aniyae 12.04.06, 16:23
          Bardzo dziękuje Wam za pomoc. Właśnie o kilka takich życiowych przykładów mi
          chodziło. Jestem bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
      • evita_duarte Ja mam 10.04.06, 20:38
        Na pierwszym roku studiow postanowilam znalezc jakas prace. Bylo ogloszenie:
        Poszukiwany mlody czloweik na stanowisko sprzedawca w sklepie RTV i AGD.
        Poszlam na rozmowe a oni mowia mi, ze chca zatrudnic mezczyzne. No to ja
        zdziwiona, bo w ogloszeniu jasno bylo: mlody czlowiek. To pytam dlaczego faceta
        akurat chca. Bo kobieta to nie przeniesie lodowki. To ja na to: Coz facet tez
        sam lodowki nie przeniesie. Poza tym w opisie pracy jest napisane, ze ma
        pracowac przy malym sprzecie za lada a nie na hali. Strapieni popatrzyli na
        mnie i jeden mowi: Ale wie pani, my mamy takie brzydkie granatowe uniformy, nie
        byloby pani do twarzy!! No jak sie wkurzylam. Podejscie jak do dziecka. Idz
        sobie dziewczynko bo jeszcze sie pobrudzisz.
        • bleman No ale rzeczywiscie nie bylo by ci w granatowym 10.04.06, 21:12
          do twarzy ;-)))
          • evita_duarte Re: No ale rzeczywiscie nie bylo by ci w granatow 10.04.06, 21:14
            gupi jestes jak myszowaty
            • bleman Ja ciebie tez ;-)) 10.04.06, 21:14

• evita_duarte Re: Ja ciebie tez ;-)) 10.04.06, 21:17
                KOP
    • aniyae Re: dyskryminacja kobiet 12.04.06, 09:12
      Moja przyjaciółka starała się o pracę w firmie projektującej i realizującej duże przedsięwzięcia budowlane typu tamy, mosty itp. Przeszła przez sito testów, rozmów itp. Ma wieloletnią praktykę w takiego rodzaju pracy, z wykształcenia jest inżynierem budownictwa lądowego po 5letnich studiach na Polibudzie. Pasjonatka dużych rozwiązań typu właśnie tamy. Przeszła ona i jeszcze jeden gościu. Ona nie dostała pracy - bo ma małe dziecko. Mimo doświadczenia i wykształcenia. Dano jej do zrozumienia, ze potrzebują kogoś w pełni dyspozycyjnego i jej dziecko może być tu problemem. Nieważnie, że dzieciakiem może się zająć mąż pracujący zdalnie w domu. Pracę dostał chłopak na II roku studiów wieczorowych inżynieryjnych z zerowym doświadczeniem, acz dyspozycyjny.

Przyjaciółce w ogólnym rozrachunku wyszło to na dobre - wyemigrowała do Anglii z rodziną, pracuje w jeszcze większej firmie, zarabia kokosy i po 8 miesiećznym stażu pracy przymierza się do kupna domu.
      I tak o jednego fachowca Polska jest uboższa :-) Oby tak dalej - zostaną tu tylko emeryci i renciści. No i te wieczne ochlapusy przed monopolowymi. Elita :-)
      • kocia_noga Re: dyskryminacja kobiet 12.04.06, 09:38
        No i tak właśnie ciemnota i zacofanie przekładają się na biedę.
        • jolik113 gotlama, evita_duarte i aniyae 12.04.06, 16:25
          Bardzo dziękuje Wam za pomoc. Właśnie o kilka takich życiowych przykładów mi
          chodziło. Jestem bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka