Dodaj do ulubionych

Lektorzy vs. Lektorki

24.03.07, 18:08
Witam,
Chciałabym zapytać o pewną kwestię. Pytanie może i nieco infantylne i - być może - odpowiedź jest bardzo prosta, lecz ja jej nie dostrzegam.
Mianowicie: Dlaczego lektorami są tylko mężczyźni.

Dlaczego nie ma kobiet lektorek? Dlaczego głosy, które mozemy słyszeć np. w tłumaczeniu danego filmu, zawsze są głosami męskimi??
Wytłumaczenie, które przyszło mi na myśl, to takie, że męskie głosy ze względu na swą barwę i siłę, bardziej się wyróżniają i są lepiej słyszalne posród głosów innych bohaterów, ale przecież głosy te i tak są wyciszone a dominującym jest głos lektora.
Bardzo proszę o odpowiedź
(oczywiscie zdaję sobie sprawę, iż istnieją takie kobiety jak chociażby Krystyna Czubówna, jednak z tego co wiem nie czytała ona nigdy dialogów "w filmie", tak jak np. Lucjan Szołajski, Tomasz Knapik itd)
Obserwuj wątek
    • kot_behemot8 Re: Lektorzy vs. Lektorki 24.03.07, 19:10
      Przyzwyczajenie, tradycja... Nic ponadto to.
      • jdbad Re: Lektorzy vs. Lektorki 24.03.07, 19:27
        Najlepsze są po prostu napisy, a już dubbing to tragedia.
    • falafala Re: Lektorzy vs. Lektorki 24.03.07, 19:36
      a ja uwazam, ze glos meski jest po prostu nizszy i latwiej znalezc mezczyzn z
      milym, cieplym w odbiorze, nienachalnym glosem (taki jest potrzebny by nie
      zdominowac filmu) niz kobiety
      • kocia_noga Re: Lektorzy vs. Lektorki 26.03.07, 19:57
        Czubówna ma właśnie taki głos.Może mężczyzn obdarzonych takim głosem jest
        więcej?
    • pavvka Re: Lektorzy vs. Lektorki 26.03.07, 21:35
      Ja kiedyś słyszałem czy czytałem, że naukowo stwierdzono, że kobiece głosy są
      źle odbierane. Sam się nad tym zastanawiałem - kilka razy miałem okazję słyszeć
      lektorki i faktycznie mnie ten kobiecy głos drażnił, tylko miałem wątpliwości
      czy drażni mnie dlatego, że takie jest prawo naturalne, czy że od wczesnego
      dzieciństwa zawsze słyszałem lektorów-mężczyzn. No i ciekawe, że filmy
      dokumentalne czasem są czytane przez kobiety, a fabularne praktycznie wcale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka