07.01.04, 09:44
czesc wczoraj bylam u ginekologa.
musialam odstawic diane 35 ktora bralam 2 miesiace z powody strasznych bolow
lydek.zapalenie zyl nie ma tlyko jakies problemy z krazeniam, poczatki
zylakow itp. i lekarka powiedziala ze juz niegdy nie bede mogla brac zadnych
tabletek hormonalnych.
to jak ja mam teraz wyleczyc moje nadmierne owlosienie?? uncertain
diane bralam takeze na PMS i bolesne miesiaczki.PMS milam nawet 2 tygodnie
przed planowanym okresem.czy 2 miesiace diany starcza abym znow nie musiala
przezywac 3 tygodni na 4 w miesiacu cieprien??

pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • zuza123 Re: żylaki 07.01.04, 10:24
      Witaj,
      Ja od paru lat leczę sie z powodu PCO i początkowo brałam właśnie Diane i
      Cilest. Niestety pojawiły się takie bóle nóg i obrzęki, prześwitujące żyły, że
      musiałam leki odstawić (niestety nie było poprawy stanu krążenia po odstawieniu
      Diane). Ale PCO musze leczyć, trafiłam po długim poszukiwaniu do dobrego
      lekarza, który zalecił Logest (i Femoden, bo zawsze miałam jeszcze jakieś inne
      skutki uboczne). Oczywiście stan nóg się nie poprawił, ale też się nie pogarsza
      jakoś bardzo. Trzeba po prostu wybrać mniejsze zło
      Biorę Cyclo3fort i noszę rajstopy p-żylakowe i tak son=bie trwam od 6 lat (mam
      27). Oczywiście nogi mnie bolą, puchną itp, ale nie tragicznie. Liczę się z
      żylakami (Doppler wykazał niestety uszkodzone zastawki rok temu), ale
      przestałam panikować
      Życzę dużo zdrowia
      • izoldak1 Re: żylaki 07.01.04, 10:33
        hej! ja zaczynajac brac pigulki juz mialam pkajace naczynka, opuchlizne w
        upalne dni oraz skurcze w nocy. Zaczelam brac cilest, ale takze bardziej dbac o
        nogi. Biore od 4 lat i w kwestii nog widze duza poprawe: zadnych nocnych
        skurczow i puchniecie tylko w naprawde koszmarnie upalne i meczace dni. Jesli
        chodzi o nogi, to moge Ci poradzic:wiecej ruchu, spij i odpoczywaj z
        uniesionymi nogami (ja podkladam taki walek-poduszke z ikei), przy kazdym myciu
        rob na zakonczenie lodowaty prysznic na lytki. I przyjmuj duzo naturalnego
        zelaza: burkai, brokuly, brukselka...
    • moboj Re: żylaki 07.01.04, 10:37
      na stan żył zły wpływ maja przede wszystkim estrogeny. z tego, co wiem to można
      zabezpieczać się cerazette bądź zastrzykiem depo-provera, bo nie mają w swoim
      składzie estrogenów.
      • zuza123 Re: żylaki 07.01.04, 10:52

Tak, tylko że Cerazette w przypadku leczenia nadmiernego owłosienia jest raczej
        nieskuteczne, właśnie przez brak estrogenów...
      • morfa1 Re: żylaki 07.01.04, 15:30
        ale ja nie potrzebuje zabezpieczenia ino leku na moje dolegliwosci smile
        • zuza123 Re: żylaki 07.01.04, 15:57
          I właśnie o tym Ci pisałam w moim pierwszym poście smile Mam takie same
          dolegliwości i dostałam właśnie Logest - widzę poprawę, a nogi nie bolą tak
          bardzo jak przy Diane35
          • morfa1 Re: żylaki 07.01.04, 16:27
            tak wiem smile
            ale moja pani ginekolog niestety stwierdzila ze ona nie chce abym ja
            jakiekolwiek hormony bralam.tym bardziej ze mam jeszcze nadcisnienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka