Dodaj do ulubionych

tabsy a okres

25.02.10, 14:28
Witam smile mam pytanko... jestem w ostatnim tygodniu brania tabletek anty koncepcyjnych i pojawił mi się okresuncertain który powinien się pojawić w okolicach wtorku następnego tygodnia. czy taka sytuacja może być spowodowana intensywnym odchudzaniem??? bo w sumie plamienie a potem okres pojawiło się w dwa dni po tym jak zaczęłam właśnie baaaardzo intensywne odchudzanie. co w ogóle o tym myśleć?? dzięki za ewentualne rady
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: tabsy a okres 25.02.10, 14:52
      Baaardzo intensywne odchudzanie (czy przypadkiem nie baaardzo głupie- typu
      głodówka?) może spowodować wcześniejsze krwawienie- jest to objaw osłabienia lub
      już anemii. Czasem nadmiernego wysiłku fizycznego. Mechanizm jest prosty- krew
      osoby niedożywionej jest również mniej krzepliwa, osłabieniu ulegają naczynia
      krwionośne, stają się kruche i endometrium szybciej się złuszcza, łatwiej
      krwawi. Podobny jest mechanizm krwotoków z nosa przy kiepskim odżywianiu i
      przemęczeniu. Rada prosta, zracjonalizuj swoja dietę. Można odżywiać się bardzo
      wartościowo i chudnąć. Co więcej mądre chudnięcie nie powoduje ani problemów
      zdrowotnych ani efektu jojo. Twój przypadek jest b. typowy dla, sorry, głupiej
      diety, następnym etapem jest często zanik @ całkowity.
      • szalonykocur Re: tabsy a okres 25.02.10, 16:31
        dzięki za info ale wiesz... dieta była opracowana przez dietetyka i osobistego trenera ... po prostu mój organizm tak na to zareagował... zdarza się, prawda???? a poza tym mam już tyle lat że wiem czym różni się głodówka od np. diety proteinowej czy też jakiejkolwiek innej ..... pozdrawiam
        • claratrueba Re: tabsy a okres 26.02.10, 07:04
          Sorry jeśli Cię uraziłam, po prostu takie historie zdarzają się zwykle przy zbyt
          restrykcyjnej diecie. Czy przed udaniem się do dietetyka robiłaś badania krwi?
          Bo nadwaga nie wyklucza anemii, tkankę tłuszczową można sobie pięknie rozbudować
          nie dostarczając podstawowych składników odżywczych i taka sytuacja wymaga diety
          nieco innej niż zwykle zalecana. Jeśli badania robiłaś i było OK, dieta
          "fachowa" po prostu poczekaj i zobacz czy krwawienia się powtórzą. Wtedy warto
          zgłosić sprawę dietetykowi, być może trzeba coś w diecie zmienić. I trzeba do
          gina, jedno krwawienie może nic nie znaczyć, ale kolejne byłoby niepokojące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka