lgosia1 22.02.04, 13:40 USG wykazało, że moje dziecko owinięte jest 1x pępowiną (28 tydzień ciąży). Mam uważać na ruchy płodu. Co to znaczy? Jakie ruchy płodu powinny mnie zaniepokoić, czy może chodzi w ogóle o brak ruchów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilith76 Re: prawidłowe ruchy płodu? 23.02.04, 11:00 niepokojące będą nagłe, gwałtowne ruchy - jakby dziecko się rzucało, szarpało. brak ruchów też nie jest dobrym znakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: prawidłowe ruchy płodu? 23.02.04, 11:30 tylko co mam potraktować za normę czyli odnośnik do rozróżnienia tych ruchów. Od tygodni rusza mi się podobnie, ale od tygodni jest owinięty pępowiną. Może ja cały czas czuję "nagłe, gwałtowne ruchy" Wiem że to trochę pytanie retoryczne i nikt mi pewnie na nie nie odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: prawidłowe ruchy płodu? 23.02.04, 13:38 bardzo bym chciała pomóc, ale nie znam tego z autopsji. trzeba mieć nadzieję, że w końcu tyle dzieci urodziło się z pępowiną dookoła szyji, więc to nie wyrok. trzymajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: prawidłowe ruchy płodu? 23.02.04, 16:15 mimo wszystko dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: prawidłowe ruchy płodu? 24.02.04, 23:46 uchy powinno sie liczyć trzy razy dennie po głownych posiłkach przez hgodzine- powinno być omoło 10. jeśli są one bardzo gwałtowne("skacze brzuch" lub leniwe warto zrobić badanie ktg, które monitoruje zmienność tetne płodu w reakcji na czynniki zewnetrzne Odpowiedz Link Zgłoś