Dodaj do ulubionych

Czy Cerazette są skuteczne tak jak inne tabl?

27.03.04, 17:33
Czy Cerazette są skuteczne tak jak pigulki dwuskladnikowe, np. Harmonet?
Chcialabym zmienic Harmonet wlasnie na Cerazette, poniewaz przy tych drugich
nie wystepuje okres. Mam 19 lat, nie mam i nie zamierzam miec dzieci. A
slyszalam, ze Cerazette sa dla karmiacych matek. Ale czy tylko?
Obserwuj wątek
    • mary_an Re: Czy Cerazette są skuteczne tak jak inne tabl? 27.03.04, 18:54
      Z tego co czytalam, zwykle pigulki maja skutecznosc 99% a te 95% a to przez to,
      ze trzeba je brac codziennie (zawsze) o jednej i tej samej godzinie (dokladnie)
      i latwo mozna sie przez to pogubic. Ja mam 20 lat i sie niedlugo wybieram w tej
      sprawie do lekarza - czy moglabym brac te pigulki (wizja braku okresu jest
      super smile
    • justy1 Re: Czy Cerazette są skuteczne tak jak inne tabl? 27.03.04, 19:40
      stripped_girl napisała:

> Czy Cerazette są skuteczne tak jak pigulki dwuskladnikowe, np. Harmonet?
      nie, są troche mniej skuteczne.

> Chcialabym zmienic Harmonet wlasnie na Cerazette, poniewaz przy tych drugich
      > nie wystepuje okres.
      wystarczy nie robić 7-dniowych przerw stosujac klasyczne pigułki dwuskładnikowe
      i też nie bedziesz miała okresu (zaleca sie jednak zażywać nie wiecej niz 3
      opakowania pod rzad)

> slyszalam, ze Cerazette sa dla karmiacych matek. Ale czy tylko?
      nie, nie tylko.
      • stripped_girl Do justy1 27.03.04, 20:04
        Widzisz Justy, tez juz na to wpadlam zeby nie robic przerw przy Harmonecie, ale
        tak około 10 pigulki w drugim opakowaniu (tego branego bez przerwy) zaczynalo
        mi sie plamienie, ktore trwalo przez kolejne 11 dni- do konca opakowania. A
        potem podczas 7 dniowej przerwy mialam normalny okres. Tak wiec mam gdziec miec
        ciote przez 18 dnie w miesiacu. Że tak sie wyraze. Dlatego chce zmienic je na
        Cerazette.
        • justy1 Re: Do justy1 27.03.04, 20:21
          a myślisz, ze przy cerazette będzie inaczej?
          jednym z najpopularniejszych działań niepożądanych cerazette są nagminne
          plamienia.

harmonet, jako preparat niskodawkowy daje słabą kontrolę cyklu- dlatego mogło
          się nie udać (szczególnie jeśli dodatkowo palisz papierosy).
          zapytaj lekarza o pigułki z większą zawartością etinylestradiolu (pigułki
          zawierające ponad 0,02mcg EE dają bardzo dobrą kontrolę cyklu- po ludzku:
          plamnienia czy okres nie w porę zdarzają się dużo rzadziej) i ich ciągłe
          stosowanie.
    • cordosa Re: Czy Cerazette są skuteczne tak jak inne tabl? 27.03.04, 20:20
      zobacz to www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/
      a jak długo stosujesz Harmonet?? wszyscy ginekolodzy mowią, że plamienia mogą
      występować przez pierwsze 3 cykle jako reakcja na preparat, jeżeli są po tym
      okresie, to już świadczy o jakiejś nieprawidłowości. (Dopuszczalne przez moją
      p. ginekolog- to plamienia raczej tylko w 1-wszym cyklu). Moze po prostu daj im
      czas. Skuteczność pigułki 2-składnikowej to 99,8%, a tylko progestagenowej
      (Cerrazete) już 99% (i tak dużo ale mniej). Działanie jej nie polega na
      blokowaniu owulacji, wiec ryzyko już jest większe. Harmonet jest preparatem o
      małej ilości hormonów ale każda kobieta może reagować róznie- zresztą producent
      traktuje te plamienia jako normalny objaw. Aha jeszcze jedna ważna sprawa:
      piugułki 2-składnikowej można zapomnieć - do 12 h nic się nie stanie. Jednak
      opóznienie 2h w pigułce cerazette już może skonczyc się zle. (działają na
      zasadzie zagęszczania śluzu). Nalezy je brać bardzo dokładnie.
      pozdrawiam
    • biel33 Re: Czy Cerazette są skuteczne tak jak inne tabl? 30.03.04, 23:16
      Niedawno pytałam o to samo na forum. Niestety niewiele konkretnych odpowiedzi,
      chyba te tabletki nie sa mocno popularne. Odpowiem ci wiec z
      pozycji "polknietych" juz trzech opakowan cerazette.Nie karmie, biore je
      poniewaz mam troche za wysoka prolaktyne, wczesniej bralam Harmonet ale one te
      prolaktyne podobno podwyzszaja.
      Po cerazette czuje sie bardzo dobrze, nie mialam zadnych plamien, no i ogolnie
      okresu nie mam. Jest to fajne uczucie, choc czasem ogarnia mnie strach, ae moze
      wpadka, a ja nic o tym nie wiem i ockne sie w 5 miesiacu ciazysmile)
      Zostaje wiec robienie testow ciazowych co jakis czas.Tez meczy mnie ta mniejsza
      skutecznosc, ale pocieszam sie ze brane regularnie o tej samej porze nie
      zawioda (mam ustawiony alarm na komorce).Dodam takze ze mam komfort jesli
      chodzi o piersi, zawsze byly przed okresem nabrzmiale i bolace, teraz mam z tym
      spokoj.
      Co do reszty musisz sama wyprobowac. Pozdrawiam
      • stripped_girl Do biel33 30.03.04, 23:52
        Tez sie zastanawiam caly czas, czy zmienic Harmonet na Cerazette. Najbardziej
        przemawia do mnie fakt braku okresu. Ale jak wystapia plamienia, to ja
        dziekuje. Poza tym czesto wyjezdzam-a to wiaze sie ze zmiana czasu. Chyba
        jednak zmienie Harmonet na Minulet- ten jest nieco "mocniejszy". I bede brac go
        bez przerw jakies 5-6 miesiecy. Co ja na to poradze, ze nienawidze miec
        okresu...
    • monika.antepowicz Re: Czy Cerazette są skuteczne tak jak inne tabl? 10.04.04, 23:44
      są nie tylko dla karmiacych matek- ich skutezność moze być porownywalna lub
      nieiwele mniejsza nicż dwusjkładnikowych problem dotyczy jedynie rygorystycznej
      pory przyjmowania- nie mozna jej zmienić o wiecej niz 3 godziny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka