ettrich 15.04.04, 08:39 Jakie ryzyko niesie a sobą biopsja guzków tarczycy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brydzia1972 Re: biopsja 15.04.04, 09:01 witaj... nie odpowiem na Twoje pytanie , ale tez mam taki sam problem . czeka mnie najprawdopodobniej biopsja (wskazanie lekarza radiologa). do endokrynologa ide dopiero za miesiąc i to on podejmie ostateczna decyzję . strasznie się boję diagnozy po biopsji , a nic nie wiem o guzach tarczycy .czy w badaniu USG lekarz już potrafi określić charakter zmiany(nowotwór!?) ?dlaczego radiolog zasugerował biopsję i nie zostawił to do rozpatrzenia eddokrynologa .nabieram coraz gorszych podejrzeń . po prostu boję się. Odpowiedz Link Zgłoś
ettrich Re: biopsja 15.04.04, 10:43 Decyzję o biopsji endokrynolog pozostawił mnie, ponieważ guzki są dość małe (7 i 8mm) i mogę najpierw poleczyć je hormonem (mam małą niedoczynność) Nie wiem czy decydować się na biopsję czy jeszcze poczekać...tylko na co? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
brydzia1972 Re: biopsja 15.04.04, 11:04 mój guzek jest zdecydowanie wiekszy 19x34mm i to radiolog wskazał na konieczność wykonania biopsji(czyżby "zobaczył"coś niepokojącego?) .po raz pierwszy miałam USG tarczycy 6 lat temu i juz był guzek (14x24mm) ale wówczas lekarz nie zastosował żadnego leczenia , a ja bezmyślnie zyłam dalej .też boję sie biopsji , ale wyjścia nie mam !!!po prostu boję sie samej diagnozy , bo jak zwykle jestem pesymistką! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brydzia1972 Re: biopsja 15.04.04, 11:06 mój guzek w opisie USG :guzek o litocystycznej budowie i cieśń o grubości 2,5 mm Odpowiedz Link Zgłoś
ettrich Re: biopsja 15.04.04, 12:44 Jeśli ten guzek tak wolno powiększa się to chyba nie masz się czego obawiać Moim zdaniem wiedza jest lepsza od zagadki Biopsja jest jednak badaniem inwazyjnym i nie wiem czym może grozić W tym cały problem pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
brydzia1972 Re: biopsja 15.04.04, 16:04 dla spokojnego życia umówiłam się już na biopsję jutro na popołudniu . wolę życ ze świadomością co w sobie mam . wybrałam dobrego , doświadczonego specjalistę cieszącego sie dobrą opinią w środowisku pacjentów . Odpowiedz Link Zgłoś
ettrich Re: biopsja 16.04.04, 09:35 Napisz jak będziesz po. Trzymam kciuki. Ja idę w środę pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
brydzia1972 Re: biopsja 16.04.04, 20:12 i juz jestem po . było szybko , bezboleśnie , wrażenie jak po ukłuciu komara .zamknęłam oczy i po kilku sekundach było strachu . trochę to miejsce obolałe , ale to chyba odchodzi stres . lekarz powiedział , że to raczej zmiana łagodna , ale przedawniona , bo jest zwapnienie . staram się nie myśleć o najgorszym , bo wynik będzie we wtorek lub środę .pozdrawiam i trzymam kciuki za Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: biopsja 16.04.04, 21:22 nie widziałam powikłań po biopsji tarczycy-jedynie może że przy małej zmianie może być trudno precyzyjnie właśnie z niej pobrać materiał Odpowiedz Link Zgłoś