Dodaj do ulubionych

depo-provera

21.04.04, 04:21
Witam,
wiem, ze na rynku dostepne sa dwa srodki antykoncepcyjne, ktore mozna
stosowac przy karmieniu piersia, jednym z nich jest Depo-
provera. Czy ktoras z Was stosuje ten srodek ? Bardzo prosze o opinie,
dziekuje,
Ewa i Grzes (19.01.04), ktory jeszcze nie moze miec rodzenstwa
Obserwuj wątek
    • pietka111 Re: depo-provera 21.04.04, 08:07
      witam

mój synek ur. się 08.02.2004
      i 6 tygodni po porodzie dostałąm depo-provera
      skutki uboczne - przez 2 tygodnie miałam krwawienia oraz przez tydzień bolało
      mnie podbrzusze jak przy okresie
      teraz juz jest wszystko w porządku
      moja doktor powiedziała mi ze jest to normalny objaw i nie ma sie czym przejmować
      no i że rzeczywiście jest to najbezpieczniejszy środek antykoncepcyjny
      • miska77 Re: depo-provera 21.04.04, 08:57
        mi gin powiedzial, ze w przeciwienstwie do pigulek okres jest bardziej
        nieregularny i bardziej obfity... dodal jeszcze, ze jak cos sie dzieje przy
        pigulkach to zawsze mozna je odstawic a zastrzyk niestety bedzie dzialal przez
        3 miesiace smile
        prawde mowiac wole raz na 3 miesiace zrobic sobie zastrzyk niz codziennie lykac
        tabletki - czesto zapominalam i uszkadzaja watrobe
        • emilciaaa2003 Re: depo-provera 22.04.04, 12:02
          HEj!!JA zastrzyk wzięłam pierwszy raz 3 miesiące temu ( za niedługo będę brała
          następny)I jestem bardzo zadowolona.Czuję się wspaniale....żadnych skutków
          ubocznych.....brak krwawień i pełny luz przez 3 miesiące.Zaraz po porodzie
          brałam przez kilka misięcy Cerazette, ale o nich trzeba było pamiętać a ja mam
          ulotną pamięć.NO a poza tym cena!!!!CErazette co miesiąc 35 zł. a zastrzyk raz
          na 3 - 43 zł.POzdrawiam Ola
    • b.marta Re: depo-provera 21.04.04, 21:57
      Witam,
      ja też przyjmuję te zastrzyki. Pierwszy wzięłam 6 tyg. po porodzie. Nie miałam żadnych objawów ubocznych, podczas tych pierwszych 89 dni miałam dwa razy lekkie jednodniowe krwawienia. Teraz jestem już po drugim zastrzyku i niedługo będę przyjmowała trzeci. Mój ginekolog ostrzegł mnie o wszystkich skutkach ubocznych. O tym, że zastrzyku nie będzie można odstawić w razie jakichkolwiek problemów, że przez 1 - 1,5 roku po odstawieniu zastrzyku mogą (lecz nie muszą) występować problemy z zajściem w ciążę, że mogę mieć ciągłe krwawienia, mogę przytyć do 5 kg w ciągu roku, itd. W sumie stwierdziliśmy razem z mężem, że identyczne objawy mogą występować przy przyjmowaniu tabletek hormonalnych (tylko o nich trzeba codziennie pamiętać, a tu mamy 89 dni spokoju) i zdecydowaliśmy się na zastrzyki.
      Jesteśmy bardzo zadowoleni. Na początku bałam się, że jestem w ciąży (brak miesiączek) jednak mój ginekolog mnie uspokoił i powiedział, że mam niesamowite szczęście. Jestem w tej grupie kobiet, u których (w trakcie przyjmowania zastrzyku) krwawienie występuje raz na pół roku lub nawet raz na rok.
      Cóż wybór należy do Ciebie, ja jestem bardzo zadowolona z tej formy antykoncepcji, napewno musisz omówić wszystkie za i przeciw ze swoim ginekologiem.
      • chaude Re: depo-provera 01.05.04, 22:29
        Ja wzielam depo-provere 3 miesiace po porodzie.wlasnie mijaja 3 od zastrzyku i
        przez caly czas mam lekkie krwawienia.KOSZMAR!!!zdarzaja mi sie tez czesto bole
        podbrzusza.No ale kazdy reaguje inaczej.Pozdrawiam.
        • doka1 Re: depo-provera/Cerazzete 01.05.04, 22:55
          Kurcze no a ja od wrzesnia przyjmuję Cerazzete no i nie bez znaczenia jest cena
          35 zł, ale Ginekolog przy porodzie polecal zastrzyk a potem sie wycofal i
          przepisdal cerazzete no i nie wiem w koncu krwawiem zadnych ani objawow
          ubocznych(procz suchosci w pochwie zmora)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka