Dodaj do ulubionych

popękane usta

10.02.11, 15:59
jakieś dwa tygodnie temu popękały mi usta. Zawsze z takim problemem radziłam sobie bardzo szybko przy użyciu zwykłej pomadki ochronnej. Kilka aplikacji i usta były jak nowe. Tym razem jest inaczej. Usta pieką cały czas, nie mogę zjeść nic gorącego. Są mocno popękane i zaczerwienione. Próbowałam pomadek, balsamów do ust (tisane, po którym było jeszcze gorzej). Smarowałam maścią z witaminą A. I nic. Ciągle piecze. Macie może jakieś sprawdzone sposoby lub specyfiki żeby sobie poradzić z tym problemem?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: popękane usta 10.02.11, 19:21
      smaruj miodem
      i nie oblizuj ust na wietrze
    • Gość: ppp Re: popękane usta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:18
      byc moze masz anemie?? to jedna z oznak, popękane niegojące sie ranki
      • aaaniula Re: popękane usta 11.02.11, 07:34
        niedawno robiłam badania. Morfologia ok. Ale podejrzewam, że właśnie czegoś mi brakuje, bo usta zupełnie nie chcą się zagoić. Miodu też próbowałam, wczoraj oliwy z oliwek. Ale nie pomogło.
        • dziubasekk Re: popękane usta 11.02.11, 12:02
          Miodem to najlepiej na noc nasmarować.
          Jest taka maść - Labisan się nazywa. Bardzo dobra. Ma różowy kolor,wiec też najlepiej na noc stosować, bo spękane różowe usta nie wyglądają ładniewink
          W aptece próbują wcisnąć polski odpowiednik. Na mnie nie działa. Oryginalna dużo lepsza, a różnica w cenie niewielka.
    • kasiak37 Re: popękane usta 11.02.11, 16:12
      miod jak czesto sie da.
    • deszcz.ryb Re: popękane usta 11.02.11, 17:06
      Kup sobie żelazo lub witaminę B2 do łykania - i łykaj.
    • black.joanna Re: popękane usta 11.02.11, 23:28
      Drożdże, np Drovit powinny pomóc
      • aaaniula Re: popękane usta 12.02.11, 13:08
        witaminę B complex łykam już od jakiegoś czasu.
        Na szczęście wczoraj udało mi się zwalczyć problem. Posmarowałam na noc sudocremem. Wiem, że to dziwny pomysł, ale zadziałało. Rano zeszła z ust warstwa suchego naskórka, a pod spodem zdrowa, różowa skórasmile Ulga...
    • Gość: Monika Re: popękane usta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.14, 13:49
      balsam do ust w tubce z neutrogeny jest bardzo dobry koi i nawilża usta. Bardzo szybko się wchłania więc trzeba często go nakładać.
      • 1joziu popękane usta 29.01.14, 21:00
        My odkrylismy alergie na mleko i przypuszczalismy brak vit, protein.Moj syn od roku boryka sie ze zmora tzw popekanych ust. Staly obraz lato zima wiosna ciagly problem z ustami. Syn ma 3 lata teraz. dokladnie to nie byly pekniecia tylko taka sucha zoltego koloru skorupa,platy grubego naskorka. Ktore odpadaly i pojawialy sie rano znowu .Smarowalam balsamami pomadkami, kremem na brodawki piersiowe, olejem kokosowym, cytryna, miodem, nic absolutnie nic nie pomagalo.Dawalam vibovit. Zapytania u lekarza i farmaceutow tez nie daly zadnej konkretnej pomocy. Uzyskiwalismy odpowiedzi ze jest za suche powietrze, nawilzac nie oblizywac ust na wietrze atd. Sama doszlam co z tym. Kupilam olej z wiesiolka zaczelam podawac 4 ml na dzien.Zaczela byc poprawa ale nie calkowicie. Oprocz tego przypadkowo maz kupil dla mnie mieszanke z siemienia lnianego sezamu slonecznika, dyni i goji jagody podaje 2 lyzeczki dziennie, zmiksowalam to w mlynku do kawy i zaczelam gotowac grysik, platki owsiane a do calosci dodawac 1/4 lyzeczki nasion.Zmielone zmieniaja swoja objetosc.Bylo super ale tylko przez 2 dni. Wykluczylam mleko ktore maly jedl 2 razy dziennie rano platki na mleku i wieczorem jego magiczna kasza grysik na mleku przed snem.Nie daje jogurtow z mleka krowiego. Teraz dopiero jest naprawde poprawa, nawet nie smarowane wygladaja normalnie juz 3 dzien. Wysypka czerwone krostki wokol ust i noska tez zniknely... Mysle ze jest to przykladowy objaw alergi pokarmowej brak witamin... u nas absolutnie wydaje mi sie ze jest to alergia na skladnik mleka. Zobacze jak bedzie jutro ale na razie po zoltej skorupie ani sladu, piekne czerwone usta bez smarowania... Drogie mamy suche usta z zolta skorupa to objaw alergi... taka jest moja opinia na ten temat... sprobojcie wyeliminowac alergen moze pomoze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka