17.05.04, 18:20
W piątek powinnam była dostać miesiączkę. Niestety nie pojawiła się do
dzisiaj. W związku z czym wykonałam badanie USG. "Macica w przodozgięciu AP
28 mm endometrium o szerokosci 6 mm. Szyjka macicy o szerokosci 24 mm.
Endometrium szyjki 10 mm. W szyjce cień hypoechogenny o średnicy 4 mm. Zatoka
Douglasa - nie stwierdzono wolnego płynu.
Jajnik prawy: torbiel o wymiarach 31 na 26 mm.
Jajnik lewy 41 na 21 mm, w nim torbiel o wymiarach 25 na 19 mm."
Rozpoznania dokładnie nie mogę przeczytać, mniej więcej napisane jest
tak "cystes ovonove...? bilateralis?"
Czy ktoś miał coś podobnego? Od czego mogło to się zrobić? Lekarz mówił, ze
nie jest to zmiana nowotworowa, złosliwa, ale czynnościowa (po uciśnięciu
miejsca gdzie jest jajnik torbiel zmieniła kształt, a po zmniejszeniu ucisku
torbiel wróciła do stanu wyjściowego. Czy lekarz może z całą pewnością
stwierdzić czy to jest złośliwe czy nie?
Obserwuj wątek
    • halka4 Re: Torbiele. 17.05.04, 18:48
      Kilka lat brałam tabletki anty i od pewnego czasu miałam bolesne miesiączki.
      Najbardziej bolało z prawej i z lewej strony u dołu. Bolało też w czasie
      załatwiania potrzeb fizjologicznych. Rok temu miałam robione USG ( u innego
      lekarza). Do badania tego zmusił mnie ból z prawej strony w podbrzuszu. Badanie
      nic nie wykazało. Jajnik prawy 17 mm na 9 mm. Jajnik lewy 20 na 16 mm. W Zatoce
      Douglasa był widoczny wolny płyn. Od pół roku tabletek anty nie biorę. Nic mi w
      tej chwili nie dolega poza brakiem okresu i silnym stresem. Czy może być tak,
      że ta miesiączka wogóle się nie pojawi?
      • misia.j Re: Torbiele. 18.05.04, 19:16
        Miesiączka może się spóźniać, bo żyjesz w zbyt dużym stresie, a stres powoduje m.in. wzrost prolaktyny, która może być odpowiedzialna zarówno za brak miesiączki, jak i za torbiele, ponieważ upośledza owulację i II fazę cyklu.
        Nie jestem lekarzem, ale z tego co wiem (sprawdź to jeszcze) endometrium w II fazie powinno być grubsze - to może świadczyć o problemach hormonalnych. Nie wiem, co to może być ten cień hypoechogenny w szyjce, myślę, że warto się dowiedzieć, choć samo hypoechogenny w przypadku cyst jajnikowych kojarzy mi się z torbielami czynnościowymi, czyli tymi łatwiejszymi do wyleczenia (ale pamiętaj, że to moje wolne wnioski - nie jestem lekarzem). Nie stwierdzono wolnego płynu, więc pewnie nie masz endometriozy, bo przy endometriozie zawsze trochę płynu w zatoce Douglasa jest, poza tym płyn w tejże zatoce pojawia się tuż po owulacji - ale jeżeli to miała być II faza, to nic dziwnego, że go tam nie ma. Rozpoznanie - to torbiele jajnika, po obu stronach (to też wolne tłumaczenie z łaciny - na zasadzie skojarzeń)
        Jeżeli lekarz powiedział, że torbiel zmienia kształt - to najprawdopodobniej jest to torbiel czynnościowa, co się zdarza stosunkowo często i czasem ustępuje samo, czasem trzeba leczyć farmakologicznie (m.in. leczy się takie torbiele tabletkami antykoncepcyjnymi) - ale na ogół nie ma z tym większego kłopotu.
        Ja na Twoim miejscu poszłabym jeszcze na konsultacje do innego lekarza, no i zbadała przynajmniej tę prolaktynę - bo jeżeli problem leży w rozchwianych hormonach, to trzeba to naprawić, inaczej cysty będą się odnawiały.
        Acha - jeszcze słyszałam, że bolesne miesiączki świadczą o prawidłowej owulacji, jeżeli pojawiły się po odstawieniu tabletek to pewnie wszystko wraca do normy i nie ma co panikowaćsmile
        I nie martw się, wszystko będzie dobrzesmile
        • halka4 Re: Torbiele. 19.05.04, 10:29
          Dziękuję za odpowiedź.
          Wczoraj byłam jeszcze u dwóch lekarzy, z których każdy uważał, że to torbiel
          prosta. Różniły się tylko proponowane sposoby leczenia. Jeden zalecił tabl.
          anty, a dwóch pozostałych proverę. Nie wiem co o tym sądzić. Wczoraj robiłam
          test ciążowy (-). Dzić zauważyłam plamienie.
          Nie umiem tego wszystkiego połączyć w całość. Badam się raz do roku. Tabletki
          anty brałam przez 8 lat. Bolesne miesiączki są od 3 lat. Czasmi już przed
          miesiączką boli mnie z lewej lub z prawej strony w podbrzuszu. W czasie
          miesiączki wiele razy pojawiają się silne bóle skurczowe właśnie w tych
          miejscach. Pamiętam, że zastanawiałam się dlaczego boli właśnie tu, przecież
          macica jest po środku. Boli też jak wytwarza się tłocznia brzuszna, np. podczas
          sikania. Ale to przechodzi, gdy przechodz miesiączka. Często też w tym czasie
          mam odbijanie, trudności z odchodzeniem gazów i z tym związane wzdęcia oraz
          bóle o charakterze kolki. Nie mogę w tym czasie funkcjonować. Tak źle jest
          tylko przez jedną dobę. Dodam, że mam jelito spastyczne, więc uważałam, że to
          ono dolega. Poza miesiączką nie miałam dolegliwości. Rok temu miałam badanie
          ginekologiczne palpitacyjne, w czasie badanie poczułam ból, w bodbrzuszu w rogu-
          nie pamiętam, z której strony. Później tak bolało, że nie dałam rady chodzić,
          ani ręką dotknąć brzucha w tym miejscu. Poszłam zrobiś USG. Jajniki i macica
          były zwykłej wielkości, bez zmian, ale z zat.Douglasa był płyn. To było USG
          przespochwowe. Tydzień później w dwóch różnych miejscach zrobiłam USG jamy
          brzusznej-płynu nie stwierdzono, ani innych zmian. Moje badania gink. zawsze
          były robione w pierszej połowie cyklu. Nie wiem jak to ułożyć w układankę.
          Wiem, że najprościej byłoby spytać lekarza, ale wydaje mi się, że oni ciągle
          się śpieszą i mimo, iż płacę duże pieniądz nigdy nie zdążyłam tyle powiedzieć
          co teraz piszę. Jeśli to będzie miesiączka to zaraz po zrobię badanie
          kontrolne. Może coś wskaże. Czy te moje bóle mogły być spowodowane torbielami.
          Ale bóle są od 4 lat, a torbiele od niedawna. Co o tym myśleć. Jeśli uda mi się
          rozwiązać tą zagadkę to moje życie zmieni się na lepsze. Będę mogła normalnie
          żyć i nie żyć w strachu przed kolejną miesiączką i bólem.
          • halka4 Re: Torbiele. 19.05.04, 11:07
            Te moje bóle miesiączkowe pojawiły się w okresie dla mnie bardzo trudnym, byłam
            wtedy w bardzo trudnej sytuacji życiowej.
            • halka4 Re: Torbiele. 19.05.04, 11:11
              Pani Dr, czy te doleglwości, ten obraz kliniczny może wskazywać na nowotwór
              złośliwy. Co Pani o tym sądzi? Proszę o pomoc. W swoim życiu bardzo dużo
              cierpiałam. Gdyby udało mi się pomóc. Tak o tym marzę.
              • halka4 Re: Torbiele. 19.05.04, 11:40
                Przypomniałam jeszcze sobie, że jak przed miesiączką lub w pierwszych dniach
                jej trwania, gdy boli to czasem ból jest po obu stronach, a czasem z jednej:raz
                z prawej, a raz z lewj.
                Zawsze trudno mi było ustalić co mnie boli, gdyż jak wcześniej pisałąm od
                kilkunastu lat mam problemy z jelitami-badanie wykazało jelito spastyczne.
                Czy te torbiele mają coś wspólnego z bólem miesięcznym, czy to oddzielne
                historie? Pamiętam, że miesiąc temu tuż przed miesiączką bolał z lewej strony,
                ale pierwszego dnia miesiączki już z obu.
          • misia.j Re: Torbiele. 19.05.04, 21:49
            Przepraszam Cię, bo nie bardzo mam w tej chwili czas, żeby się rozpisywać, odpisałam Ci w wątku "czy torbiele mogą prowadzić do niepłodności", proszę zajrzyj tam.

Jeżeli dwóch lekarzy stwierdziło torbiel czynnościową, to pewnie tak jest, ja brałam tylko tabletki anty, provery nie przerabiałam, ale wiem, że stosuje się ją do tego samego celu, nie pamiętam tylko jak "mocny" jest ten lek. I pewnie trzeba będzie coś wziąć, raczej nie powinno się pozwalać, żeby torbiele się nadmiernie rozrosły.
            Nie potrafię Ci odpowiedzieć na pytanie o bóle jajników przed i w czasie miesiączki - może tylko tyle, że mnie też się zdarzają, choć raczej nie miewam bolesnych miesiączek. A takie bóle podczas siusiania u mnie pojawiają się wtedy, gdy mam torbiele, choć też nie zawsze.
            Ten ból podczas badania ginek. to mógł być moment pęknięcia torbieli lub po prostu pęcherzyka, wskazywałby na to płyn w zat. Douglasa na USG - jeżeli USG było robione wkrótce po pęknięciu. W 2 tygodnie później już płynu nie było - to wydaje się logiczne.
            Pamiętaj, że ja nie jestem lekarzem, piszę na podstawie własnych doświadczeń i tego, co wyczytałam i co udało mi się wyciągnąć od lekarzy. Moja rada - idź do lekarza z kartką, na której masz wypisane pytania i nie wychodź z gabinetu zanim Ci na nie nie odpowie. I nie przejmuj się, że się spieszy, w końcu płacisz mu za to, żeby poświęcił Ci czas. A pytania sobie przygotuj, bo rzeczywiście w samym gabinecie można po prostu o wielu rzeczach zapomnieć. I idź do tego lekarza, z internetu zbieraj wiadomości, które potem zweryfikujesz podczas rozmowy z lekarzem. Nie lecz się sama, ale nie daj się też zbyć - lekarz ma obowiązek dać Ci pełną informację na temat Twojego stanu zdrowia, a Ty masz prawo zadawać mu pytania - tego się nauczyłam podczas moich zmagań z chorobą i lekarzami. Niestety na własnych i lekarzy błędach. Ale nie o tym chciałam pisać...

Nie sądzę, żeby te objawy mogły wskazywać na nowotwór złośliwy (nie jestem lekarzem, pamiętaj), raczej na problemy nerwicowe, a stan naszego ducha ma również wpływ na ciało, zwłaszcza na pracę hormonów, stąd mogły się pojawić problemy ginekologiczne.

I jeszcze jedno - torbiele zawsze bolały mnie przy ucisku (pełny pęcherz, podkurczenie nogi, stosunek) raczej nie same z siebie, nawet jak były duże, czasem bardziej mi to dokuczało pod koniec II fazy cyklu a to z racji kolejnego wzrastającego pęcherzyka i "ciasnoty" w jajnikuwink. Rzadko miewam bolesne miesiączki, ale jak już mam to bolą mnie również jajniki, więc myślę, że to nic patologicznego.

Uszy do góry, znajdź dobrego lekarza i na pewno wszystko się ułoży.
            • halka4 Re: Torbiele. 20.05.04, 16:11
              Byłam dziś w księgarni, przejrzałam kilka książek ginekologicznych. Nie mogłam
              jednak dokładnie przeanalizować tego co czytałam, gdyż w księgarni było mało
              ludzi i bałam się, że ktoś mi zwróci uwagę. Miesiączkę mam, może jest trochę
              słabsze krwawienie. Czuję tylko dyskonfort lub lekkie pobolewanie w miejscach,
              gdzie są jajniki, zwłaszcza prawy. Uczucie to mam przy chodzeniu lub siusianiu.
              Niepokoi mnie najbardziej fakt, że te torbiele są na obu jajnikach - na jednym
              jedna i na drugim jedna. Z tego co czytałam wynika, że występowanie torbieli na
              jednym i drugim jajniku raczej wskazuje na proces złośliwy. Może źle
              zrozumiałam, bo czytałam bardzo szybko.
              Wczoraj wzięłam jedną tabl. Diclac 50mg.,a dziś drugą może dlatego mniej boli,
              ale miesiączka jest wyraźnie mniej bolesna. W przyszłym tyg. zrobię USG, jeśli
              te torbiele nie zmniejszą się to będę rozmawiać o operacji. Najgorzej, że
              będzie to dużo kosztować, gdyż pójdę do prywatnej kliniki. Państwowo lekarz
              każe przez 3 cykle brać leki, a dopiero potem USG. Czy 3 miesiące to nie za
              długo. Nie wiem ale nie potrafię tak czekać nic nie robiąc.
              Nie znalazłam też inf. jak szybko rozwija się taki rak. Ile czasu mija od
              pojawienia się zmian do przejścia w stadium inwazyjne. Może w poniedziałaek
              pójdę do czytelni AM, to dokładnie poczytam. Wcześniej nie mogę, gdyż mam
              wykłady i zaliczenia, a przez te torbiele w ogóle się nie uczyłam.
              Pozdrawiam. Basia
              • suzy_sue Re: Torbiele. 20.05.04, 16:46
                co ty z tym rakiem. musisz wziac hormony. ja mam to samo - na lewym i prawym.
                mysle, ze to od stresu.
                • suzy_sue Re: Torbiele. 20.05.04, 16:46
                  suzy_sue napisała:

> co ty z tym rakiem. musisz wziac hormony. ja mam to samo - na lewym i prawym.
                  > mysle, ze to od stresu.

torbiele na jajnikach to nie rak.
                  • halka4 Re: Torbiele. 21.05.04, 11:14
                    Zawartość torbili może być różna - również może zawierać komórki raka.
                    Masz na obu jajnikach po jednej torbieli? Co robisz? Czy się zmniejszają?
    • venka1 Re: Torbiele. 21.05.04, 15:20
      haleczko! nie masz co sie za bardzo martwić...
      ja mialam kilka lat temu tobiele na jajnikach o ogromnych rozmiarach(wykryto mi
      je po 2 latach!!) dostalam tabletki anty i po 3 latach przyjmowania wszystko
      wróciło do normy-jest to długie leczenie. Napewno torbiele to nie rak!Cieżko
      jest stwierdzić od czego one się tworzą.
      Myslę,że leczenie tabletkami wystarczy,choć znam przypadki,ze konieczna była
      operacja.Bądź dobrej myśli

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka