Dodaj do ulubionych

Tabletki a ciąża?

IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 22:12
Witam,
mam pytanie odnośnie stosowania tabletek...jak się ma stosowanie tabletek do późniejszego zajścia w ciążę? Czy tabletki bardzo utrudniają zajście w ciążę? Ostatnio słyszałam coś na temat braku jajeczkowania po odstawieniu tabletek. Jak to właściwie jest? Czy tabletki naprawdę są tak szkodliwe?
Obserwuj wątek
    • duchess85 Re: Tabletki a ciąża? 05.09.11, 22:15
      Możesz rozwalić sobie gospodarkę hormonalną (zerowy poziom progesteronu = problemy z utrzymaniem ciąży). Może wystąpić brak miesiączek, rozregulowują się cykle. Ja niedawno odstawiłam, akurat ciąży nie chcę w ogóle, ale interesuję się trochę tematem.
      • Gość: Kamila Re: Tabletki a ciąża? IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 22:21
        Hm, ja chciałabym mieć w przyszłości dzieci i trochę się boję tabletek sad
        Mogę wiedzieć czy długo je stosowałaś?
        Z jednej strony myślę o tabletkach, bo im dużo bardziej ufam niż prezerwatywom /jakoś nie mam zaufania do prezerwatyw/, a z drugiej strony moje plany związane z dzieckiem...ech!
        • od.czasu.do.czasu Re: Tabletki a ciąża? 05.09.11, 22:29
          Przegadaj to z ginekologiem, a nie na forum.
          Lekarz lepiej Ci doradzi.
        • kasiak37 Re: Tabletki a ciąża? 05.09.11, 22:30
          stosowalam 17 lat,zaszlam w planowana ciaze w pierwszym naturalnym cyklu po odstawieniu tabletek w wieku 37 lat.
          Zreszta zaraz przyjdzie Lidek to Ci wszystko powie;D
        • duchess85 Re: Tabletki a ciąża? 06.09.11, 16:36
          Ok. 4 lata. Pisałam już w innym wątku, że gdybym wiedziała, jak mój organizm będzie reagował po odstawieniu, przenigdy bym się na nie nie zdecydowała. Ale to jest oczywiście kwestia indywidualna, nie piszę tego, żeby Cię straszyć, bo gdybym mogła (mam przeciwwskazania), to pewnie nadal bym je brała. A co do Ciebie, skoro i tak planujesz dzieci i to jak rozumiem nie w bardzo dalekiej przyszłości, to zawsze możesz przerzucić się na gumki. Jak będzie to trudno, najwyżej odrobinę wcześniej niż plan zakładał wink Poza tym możesz połączyć gumki z metodą naturalną, jak uregulują Ci się cykle po odstawieniu pigułek, to to naprawdę nie jest takie głupie rozwiązanie.
    • od.czasu.do.czasu Re: Tabletki a ciąża? 05.09.11, 22:28
      Zaszłam w ciążę w następnym cyklu po odstawieniu.
      • aniaturek0409 [...] 06.09.11, 00:39
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • claratrueba Re: Tabletki a ciąża? 06.09.11, 07:05
      Nie ma żadnej zależności między stosowaniem tabletek a trudnościami zajścia w ciążę. Tabletka ma 50 lat i tyle trwają badania w kwestii "tabletki a ciąża". Przypisywane tabletkom trudności z zajściem w ciąże po ich wieloletnim stosowaniu wiążą się wyłącznie z wiekiem - im starsza kobieta tym trudniej o zapłodnienie. Natomiast w młodym wieku po odstawieniu zachodzi się w ciąże z reguły szybciej niż kobiety nie stosujące antykoncepcji hormonalnej.
    • Gość: anka Re: Tabletki a ciąża? IP: *.mynet.com.pl 06.09.11, 18:55
      Cóż, ja na swoim przykładzie widzę, że jednak zależność taka istnieje... Brałam tabletki 4 lata, przed cykle jak w zegarku dodatkowo miałam porobionych sporo różnych badań (hormonalnych też). Odstawiłam rok temu i masakra uncertain Cykle nie uregulowały mi się do dzisiaj, pojawiła mi się torbiel na jednym jajniku, cykle bezowulacyjne, problemy jak nie z prolaktyną, to z progesteronem... Moja koleżanka natomiast po odstawieniu ma cykle bardziej regularne niż przed, więc też wiele zależy od osoby. Nikt Ci na Twoje pytanie nie odpowie, bo nie wiadomo, jak akurat z Tobą będzie. Czy żałuję, że brałam? Tak, bo niestety minusów (skutków brania) jest zdecydowanie więcej, a jako młoda osoba nie myślałam o zdrowiu, a chciałam mieć spokój...
    • Gość: m Re: Tabletki a ciąża? IP: *.chelm.mm.pl 07.09.11, 20:44
      zaszłam w pierwszym cyklu po odstawieniu, brałam novynette przez kilka lat.
      • Gość: reh Re: Tabletki a ciąża? IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.11, 21:15
        Moge sie pocieszyc, ze wszystkie moje znajome i moja siostra po odstawieniu tabletek anty od razu zaszly w ciaze bez zadnego problemu. Nie znam wiec przypadku "zaszkodzenia" tabletek jezeli chodzi o zajscie w ciaze.
    • Gość: beta Re: Tabletki a ciąża? IP: *.171.118.226.static.crowley.pl 13.09.11, 21:23
      niestety, ja znam; siostra męża urodziła pierwsze dziecko, potem brała tabsy przez ok 5 lat. Odstawiła i zaczęli się starać o drugie dziecko. Zeszło im 4 lata, udało się ale w I trymestrze poroniła. Na kolejną ciążę czekali kolejne 4 lata. Tym razem ze szczęśliwym finałem.
    • Gość: niby nic Re: Tabletki a ciąża? IP: *.xdsl.centertel.pl 15.09.11, 20:24
      Tabletki jak wiele rzeczy są dla ludzi. Tylko trzeba wiedzieć o nich parę podstawowych rzeczy. Po pierwsze to pewna dawka hormonów nie obojętna dla Twojego oragnizmu i od tego jak dobrze zostanie dobrana zależy jak będziesz je tolerować. Tu nie wstarczą tylko próby wątrobowe, krzepliwość czy usg piersi, warto zrobić badania hormonalne. Poza tym na ten sam lek każdy organizm może reagować inaczej, dlatego myśląc o dziecku warto odstawić tabletki, odczekać 3 cykle i sprawdzić czy hormony wróciły do normy. Pamiętaj, że regularne cykle o niczym nie świadczą.
      Mogą oczywiście po ich odstawieniu pojawić się cykle bezowulacyjne czy zaburzenia hormonalne, ale to loteria a im tabletki lepiej dobrane tym większe szanse, że problemów nie będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka