Dodaj do ulubionych

Nietrzymanie moczu

16.09.11, 19:28
i kału.
Pisze pod jednorazowym nickiem z wiadomego powodu (nie chcę żeby przy byle okazji troll gazeta czy inny wytykał mi mój problem).
Czy któraś z emam ma/miała taki problem?
Jestem po 2 porodach, mam dużą nadwagę, już nie wiem jak sobie radzić. Podpaski nie pomagają a chodzić w pielusze w wieku 31 lat to jakaś masakra jest.
Da się to jakoś leczyć?
Dziewczyny pomóżcie.

Trollem nie jestem i to nie podpucha.
Jak ktoś nie chce ze swojego nicku to załóżcie nowy i pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • jjod Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:32
      Powinnaś na początku wykonac podstawowe badania lekarskie. Na pewno w miare utrzymywać diete.Warto też odzwiedzic urologa i może proktologa, ale o tym zdecyduje lekarz internista.
    • marzeka1 Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:32
      Matka mojej koleżanki miała taki problem, miała operację- pomogło. Idź do gina, na pewno powinien pomóc.
    • verdana Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:34
      To sie leczy. Idź do dobrego ginekologa. On powie, czy masz iść do urologa, czy jest to sprawa ginekologiczna.
      W wielu wypadkach to sie leczy i to bardzo dobrze, czasem niestety, potrzebna jest operacja, czasem odpowiednie cwiczenia.
      • jjod Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:37
        Bez proktologa raczej też sie nie obejdzie, tym bardziej że mamy tutaj tez do czynienia z nietrzymaniem kału.
      • nick_na_jeden_razik Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:38
        Robię ćwiczenia Kegla od kilku miesięcy (po kilka razy dziennie) i nic to niestety nie daje.
        Masakra.
        • jjod Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:40
          Dlatego najpierw odwiedź interniste/ginekologa, i on zdecyduje, czy powinnaś iśc do urologa i proktologa, być może zleci tez wykonanie podstawowych bada. To sie leczy, naprawde.
        • verdana Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:40
          A w ogóle byłas u lekarza????
          • nick_na_jeden_razik Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:51
            Głupia jestem bo się wstydzę, no ale bez lekarza się nie obędzie. Myślałam że te ćwiczenia coś dadzą ale tracę nadzieję.
            • verdana Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 19:57
              Nie zaprzeczę. kazdy dzień bez lekarza to dzień stracony, stan może się pogarszać. rozumiem miesiac ćwiczeń w razie nietrzymania moczu tuż po porodzie, ale już nietrzymanie kału jest powazniejsze i nie da sie wyćwiczyć.
              W poniedziałek o ósmej rano bierzesz słuchawke telefonu i zapisujesz się do lekarza. Nie mowiąc o tym, ze nie bardzo widzę, dlaczego nietrzymanie moczu ma byc bardziej wstydliwe, niz hemoroidy czy zwykle powody wizyty u gina.
              • nick_na_jeden_razik Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 20:38
                To nie jest tak że cały czas się ze mnie leje.
                Siku mam taki problem że jak mi się chcę to muszę absolutnie natychmiast, nie mogę poczekać nawet minuty, muszę natychmiast iść do toalety, a jak mnie złapie na siedząco to jest ciężko, bo nie mogę wstać żeby nie popuścić, na leżąco też. Z kałem jest problem jak jest jest chociaż odrobinę rzadsze bo leci od razu, jak jest normalnej konsystencji to jest ok.

W poniedziałek obiecuję zapisać się do gina, mam twarde postanowienie.
                • gazeta_mi_placi Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 21:03
                  Nie zapomnij pieluchy big_grin
            • hiacynta333 Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 20:01
              Nie trzymają ci zwieracze , moim zdaniem to problem ginekologiczny po porodach . ja bym znalazła dobrego prywatnego ginekologa, ale takiego co pracuje w dobrym szpitalu i poszła na konsultacje. Zapłacisz , zbada cię i jak coś ci nie będzie pasować to więcej cię nie zobaczy.
              • andaba Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 20:44
                Nie chcę cię straszyć, ale u znanej mi osoby tak się zaczęło, a skończyło na całkowitym unieruchomieniu, wina nie nadwagi, tylko jakichś problemów mózgowych.
                Do lekarza biegiem, najlepiej do neurologa.
                • andaba Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 20:45
                  Aha, ta osoba nie rodziła, więc to nie była tez wina porodów.
        • gazeta_mi_placi Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 20:54
          Jak nietrzymanie kału to nieźle musi walić od Ciebie, he he...
    • gazeta_mi_placi Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 20:53
      Widzę Twoje IP Kotku i dobrze wiem kim jesteś, hihi...
      • demonii.larua Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 20:57
        Pitolisz jak potłuczony big_grin To Twoje IP widzą odpowiednie osoby, ot co smile
      • nick_na_jeden_razik Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 21:09
        Nie jestem na forum od wczoraj głąbie, turlaj dropsa.
        • gazeta_mi_placi Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 21:18
          Jakoś tak magicznie się zrobiło.
    • demonii.larua Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 20:58
      Takie rzeczy to u lekarza, a nie na forum!
    • joxanna Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 21:16
      A jak dawno jesteś po porodzie? Mój gin twierdzi, że przez parę miesięcy, a może nawet po zakończeniu karmienia (nie pamiętam już dokładnie) można mieć obniżoną macicę, która jakoś tam uciska pęcherz. I po zakończeniu karmienia (chyba) macica wraca na miejsce - albo nie. Wtedy leczy się to tabletkami, masażami, albo operuje.

Jakoś tak z grubsza. W każdym razie - do ginekologa.
      • joxanna Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 21:17
        Jeszcze mi się przypomniało - są tacy rehabilitanci, którzy robią takie masaże, a w zasadzie robi się z nimi ćwiczenia pochwy, ale nie mogłam w Warszawie znaleźć żadnego. Ale też nie szukałam intensywnie, bo jakoś obeszło się bez.
    • estelka1 Re: Nietrzymanie moczu 16.09.11, 21:34
      Nietrzymanie moczu na pewno się operuje (o ile nie pomogą ćwiczenia czy leki). Jest to operacja ginekologiczna polegająca na "podciągnięciu" obniżonej przez porody macicy nieco wyżej, żeby nie uciskała na pęcherz. Z tego, co widziałam, nie jest to jakoś mocno inwazyjna metoda. I śmię przypuszczać (choć pewności nie mam, bo po prostu się nie spotkałam), że na problemy z utrzymaniem kału i bąków, też może pomóc. W każdym razie, zacznij od ginekologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka