Dodaj do ulubionych

mammografia na FZ - duży problem!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 12:06
Może czegoś nie wiem, ale chcę zrobić mammografie w ramach ubezpieczenia i:
-lekarz rodziin nie może nmnie skierowac, bo nie ma tego w swoich
świadczeniach;
-ginekolog w przychodni przyszpitalnej mówi, że u nich to kosztuje 100 zł...
Czy jest w ogóle możliwe wykonanie profilaktycznej mammografii w ramach
ubezpieczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: lilith76 Re: mammografia na FZ - duży problem! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 18.06.04, 12:35
      są chyba limity wieku. trzeba mieć więcej niż 50 lat i mniej niż 60. nonsens,
      ale taki mamy kraj.
      • Gość: joasia Re: mammografia na FZ - duży problem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 12:52
        No tak.
        • Gość: jim Re: mammografia na FZ - duży problem! IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 18.06.04, 13:09
          Kobiety do 35 roku życia powinny robić USG piersi. Może na takie badanie
          dostaniesz od lekarza skierowanie.
          • Gość: joasia Re: mammografia na FZ - duży problem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 13:42
            Mówiłam lekarzowi, że USG miałam już 2 razy, więc chcę mammografię. Stwierdził,
            że nie ma problemu, mogę zrobić jedno i drugie, ale to kosztuje 100 zł...
            • nikasob Re: mammografia na FZ - duży problem! 18.06.04, 14:11
              Skąd jesteś? W Poznaiu możesz umówić się na bezpłatną mammografię bez problemu
              i bez skierowania.
              Ale jeśli nie ukończyłaś 35 rż. to mammografia jest bez sensu, ponieważ i tak
              nie pokaże wczesnych zmian ze względu na strukturę gruczołów. Z tego co wiem,
              gruczoły w wieku poniżej 35 (czasem 40 rż) mają na tyle zbitą (gęstą)
              strukturę, że na zdjęciu rentgenowskim nie można by było odróżnić wczesnej
              zmiany od gruczołu. Dlatego badania te ograniczone są wiekiem.
              • Gość: asia Re: mammografia na FZ - duży problem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:09
                A gdzie w Poznaniu? Możesz podać telefon?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka