Dodaj do ulubionych

Hormony na trądzik

22.06.04, 22:47
Od długiego czasu nie mogę sobie poradzić z trądzikiem. Używam wszystkich
możliwych kremów, maseczek, żeli itp. i nic nie pomaga. Dermatolog też mi nie
pomógł, więc myślę o tym, żeby pójść do endokrynologa. Słyszałam jednak sporo
negatywnych opinii na temat leczenia hormonami i trochę się
obawiam...Powiedzcie-spróbować? Proszę Was o radę.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: Hormony na trądzik 22.06.04, 22:51
      Ja bym nie ryzykowała. Trądzik zaleczany tabletkami często wraca po ich
      odstawieniu

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • Gość: smart Re: Hormony na trądzik IP: 83.16.194.* 22.06.04, 22:58
      Jezeli trądzik jest efektem problemów hormonalnych to wtedy jak najbardziej. I
      chyba tylko wtedy jest leczenie hormonalne.
      Jeżeli nie pomógł ci dermatolog, to on sam powinien skierować cie do
      endokrynologa. Tak było u mnie.
      Pomogło. Przy okazji okazało sie, ze mam problemy z hormonami, które leczę.
      Trądzik był ich "efektem" ubocznym.
      • missundaztood Re: Hormony na trądzik 22.06.04, 23:04
        A nie ma efektów ubocznych Twojego leczenia?
      • very_martini Re: Hormony na trądzik 23.06.04, 15:59
        Zgoda, ale do tego potrzebe są badania, trzeba stwierdzić, czy trądzik
        rzeczywiście jest skutkiem problemów hormonalnych. Już kilka moich znajomych
        lekarze chcieli dawać piguły na krostki nawet nie sprawdziwszy, czy ma to
        związek... Masz rację, krostki mogą zniknąć na zawsze, ale w większości -
        znanych mnie - przypadków lubiły powrócić po kilku tygodniach

16%VOL
        22%VAT

--
        takie tam... forum homeopatyczne
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • m.i.b Re: Hormony na trądzik 23.06.04, 12:12
      To zalezy jakie hormony ... jesli tradzik jest objawem choroby tarczycy to
      leczenie hormonalne jest bezpieczne - i wrecz niezbedne do prawidlowego
      funkcjonowania clageo organizmu.
      Jesli masz tradzik przez nadmiar testosteronu (i innych androgenow) to lekarze
      najczesciej przepisuja Diane albo tabletki antykonc. Ale niekoniecznie musisz
      cos miec nie tak z hormonami, tylko dlatego ze dermatolog nie pomogl.
      Moja znajoma miala tradzik przez gronkowca i alergie. Odczulanie i wspomaganie
      ukladu immunolog. (akupunktura+ zastrzyki z wlasnej krwi domiesniowo) daly
      calkiem dobre rezultaty.
    • Gość: Ela Re: Hormony na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 12:39
      Zrób sobie badania hormonalne. Jeśli masz nadmiar testosteronu to być może
      pomogą ci pigułki antykoncepcyjne lub Diane 35. Jeśli z hormonami masz wszystko
      OK to pigułki ci niestety nie pomogą i nie ma sensu wówczas obciążać organizm, a
      przede wszystkim żyły i wątrobę dodatkowymi hormonami sad

Ela
      • missundaztood Re: Hormony na trądzik 23.06.04, 12:49
        Już jakiś czas temu robiłam sobie badania hormonalne i rzeczywiście miałam za
        dużo testosteronu. Jednak wtedy moim największym problemem było zatrzymanie
        miesiączki i to było głównym celem leczenia. Teraz chcę się wziąć za trądzik i
        jestem pewna, że to przez hormony. Mam wątpliwości tylko dlatego, że czytałam
        wiele niepochlebnych opinii. Ale chyba nie ma się nad czym zastanawiać, jeśli
        mam coś nie tak z hormonami to nie mam innego wyjścia.
        • Gość: Ela Re: Hormony na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 13:19
          Z pigułkami sprawa jest o tyle głupia, że one nie leczą tylko chwilowo usypiają
          objawy sad Jak zaczniesz brac Diane 35 lub inne pigułki to trądzik może ci
          rzeczywiście zniknąć. Ale jak odstawisz hormony to niestety wróci ponownie sad
          Tak samo mogą po odstawieniu wrócić, a nawet nasilić się inne zaburzenia
          hormonalne... I wówczas znowu trzeba brać pigułki... I tak powstaje błędne koło,
          a przecież pigułki nie zawsze można brać przez całe życie (bo wcześniej mogą
          nieźle namieszać ze zdrowiem) sad

Ela
          • heather_morris Re: Hormony na trądzik 23.06.04, 13:24
            Niestety musze sie zgodzic z opinia Eli sad Ale czasami zdarza sie tak, ze
            tradzik sam przechodzi w czasie przyjmowania pigulek i po odstawieniu juz go nie ma.
            Ale najwazniejsze jest to, zebys trafila do dobrego endokrynologa, ktory
            dokladnie cie zbada i zaleci odpowiednie leczenie. Pamietaj tez o tym, ze
            pigulki maja swoje przeciwskazania i skutki uboczne, dlatego tez wazne jest abys
            to dokladnie przedyskutowala (wszystkie zalety i wady) ze swoim lekarzem.

Pozdrowionka
          • missundaztood Re: Hormony na trądzik 23.06.04, 13:25
            No właśnie, tego się boję... Ale tak sobie myślę, że jeśli teraz pigułki
            tylko "zaleczą" trądzik na jakiś czas to po upływie tego czasu może też skończy
            się ta moja burza hormonów. I nawet jak przestanę brać tabletki to wszystko
            będzie w porządku...sama już nie wiem
            • Gość: xxx Re: Hormony na trądzik IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.06.04, 16:26
              Ja zaczęłam brać Diane właśnie ze względu na trądzik,z którym nie mogłam uporać
              sie od kilku lat.To była decyzja dermatologa w porozumieniu z
              ginekologiem.Rzeczywiście trądzik złagodniał,choć nie zniknął całkowicie.Jednak
              po 6 opakowaniach ginekolog kazał mi zmienić pigułki,dał mi do zrozumienia,że
              Diane nie jest lekiem dobrym i bezpiecznym.Przepisał mi tabl.antykonc.
              Marvelon,cera troche sie pogorszyła(mniejsza dawka hormonów),miesiączki
              regularne,ale po odstawieniu tabletek(w sumie 9 miesiecy razem z Diane) hormony
              zaczęły szaleć,trądzik też powrócił.Może być tak,że burza hormonów sama się
              skończy wraz z wiekiem,ale nie zawsze - ja mam 23 lata,a nadal borykam się z tą
              przypadłością,choć już nie tak silną jak kiedyś.A w nieskończoność tabletek też
              nie można brać. Co jest ważne w leczeniu trądziku - oprócz brania środków
              wewnętrznych - na pewno samodyscyplina: oczyszczanie skóry,nie używanie
              kosmetyków typu fluid,puder,itp (choć to duza przeszkoda,gdy chce się tuszować
              zmiany trądzikowe) + odpowiednia dieta.
              Słyszałam również o specjalnej szczepionce sporządzanej indywydialnie na
              podstawie próbki pobranej ze skóry.To już chyba tylko w klinice
              dermatologicznej.
              Powodzenia w walce i przede wszystkim wytrwałości!!! smile
              • Gość: xxx Re: Hormony na trądzik IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.06.04, 16:30
                wkradł się mały błąd: "indywidualnie" wink
              • Gość: jemioła Re: Hormony na trądzik IP: *.petrus.com.pl 23.06.04, 17:00
                Ja także brałam Dianę na trądzik- 6 lat! Po Diane skierował mnie dermatolog do
                ginekologa. Jeszcze wczoraj oglądałam moje piękne zdjęcia z wakacji, gdzie moja
                skóra była głaciutka i opalona.Ale dziś to tylko wspomnienia. Staram się o
                dziecko i odstawiłam tabletki. Niestety, wszystko wróciło!!! Pozostało mi tylko
                regularnie oczyszczać twarz a w momentach krytycznych - stosuję podkład
                kryjący. Nie zamierzam się tym przejmować, co będzie to będzie, dziecko jest na
                pierwszym miejscu. Pozdrawiam....
                • Gość: limonka Re: Hormony na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 20:22
                  Ja stosowałam Dianę ok. 2,5 roku. Miałam fatalne problemy z cerą i Diane
                  pomogło mi uborykać się z tymi problemami. Odstawiłam Dine ponieważ też
                  chciałam mieć dzidzusia. Myślałam, ze po urodzeniu hormony troszkę się
                  wyregulują, ale nic z tego. Mój Maluszek ma już 1,5 roczku a moje cera nadal
                  jest w kiepskim stanie.Dzisiaj byłam właśnie u mojego gina, który przepisał mi
                  Jeanine. Zobaczy czy te pigułki bedą równie skuteczne jak Diane....Pozdrawiam
                  • missundaztood Re: Hormony na trądzik 23.06.04, 22:53
                    Zdecydowałam, że idę jutro do endokrynologa. Zobaczę co mi poradzi, przepisze.
                    Może coś innego niż Diane. Mam nadzieję, że mi pomoże...
                    Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka