Dodaj do ulubionych

ból łydek

IP: *.strefa.com 28.12.12, 19:49
Witam,
Niedawno zaczęłam stosowanie tabletek antykoncepcyjnych - dziś wypada siódmy dzień. Od wczorajszego wieczora mam napięte łydki i pobolewają. Niestety moja pani ginekolog jest na urlopie, więc wybrałam się dzisiaj do lekarza rodzinnego, powiedział, że dopóki nie ma żadnych obrzęków można brać tabletki i skontaktować się w najbliższym czasie z ginekologiem, oprócz tego przepisał lek przeciwbólowy i nakazał łykać magnez. Wcześniej zdarzały mi się skurcze łydek, poza tym to dopiero początek stosowania hormonów. Wydaje mi się że lekarz trochę zbagatelizował problem, mam zamiar odstawić tabletki kosztem rozregulowanego cyklu. Jedyne co mnie nurtuje, to czy powinnam zażyć dzisiaj ostatni raz siódmą tabletkę, jako że w ostatnim tygodniu doszło do stosunku?
Obserwuj wątek
    • iwona402 Re: ból łydek 28.12.12, 21:54
      Ból łydek może świadczyć o chorobie zakrzepowej, a estrogeny zawarte w tabletkach antykoncepcyjnych mogą nasilać zakrzepy. Pomimo tego radziłabym jednak zużyć do końca opakowanie tych tabletek ze względu na możliwe perturbacje z cyklem miesiączkowym. Zakładając, że czas przeżycia plemników to max.3-4 dni i stosunek miałaś co najmniej 4 dni temu to mogłabyś bezpiecznie ( ze względu na antykoncepcję) odstawić te tabletki, ewentualne pojawienie się owulacji nie powinno spowodować ciąży, oczywiście pod warunkiem zastosowania innej skutecznej metody antykoncepcyjnej przy następnych stosunkach- aż do czasu najbliższej miesiączki. Zakrzepów nie powinno się lekceważyć, ale mało prawdopodobne jest ich powstanie po zaledwie kilku tabletkach, raczej po wielu miesiącach stosowania, szczególnie u kobiet palących i po 35 roku życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka